BUCUREŞTI, 21 mai — Sputnik. Eliminarea băuturilor îndulcite cu zahăr ar trebui să fie o prioritate globală, a declarat doctoral Dariush Mozaffarian.
Consumul băuturilor carbogazoase, precum şi toate băuturile îndulcite cu zahăr sunt responsabile de aproximativ 184.000 de decese în lume, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Circulation, informează csid.ro.
Cercetătorii Universităţii Tufts au realizat, în perioada 1980 — 2010, primul raport global în privinţa băuturilor îndulcite cu zahăr. Studiul arată că numărul deceselor şi dizabilităţilor cauzate de diabet, boli de inimă şi cancer au o singură cauză majoră: zahărul. Sunt incluse aici sucurile cu zahăr, băuturile energizante şi cele folosite de sportivi, băuturile tip ice-tea (ceaiuri) cu zahăr şi sucurile făcute în casă, care depăşeau 50 de kcal la 236 de mililitri. În schimb, sucurile realizate integral din fructe nu au fost incluse pe listă.
„Multe ţări din lume înregistrează un număr important de decese cauzate de un singur factor de nutriţie: băuturile îndulcite cu zahăr. Reducerea substanţială sau eliminarea din dietă a băuturilor îndulcite cu zahăr ar trebui să fie o prioritate globală", a declarat coordonatorul studiului, dr. Dariush Mozaffarian, decanul Şcolii „Friedman" de Ştiinţe şi Politici ale Nutriţiei din cadrul Universităţii Tufts.
În perioada 1980 — 2010, au fost realizate 62 de studii legate de nutriţie, efectuate în 51 de ţări. Au participat peste 600.000 de persoane şi au fost incluse informaţii legate de oferta de zahăr pe piaţa a 187 de ţări. Potrivit doctorilor, orice băutura îndulcită cu zahăr este cauza principală a 133.000 de decese cauzate de diabet; 45.000 de morţi pe fondul bolilor cardiovasculare; 6.450 de decese survenite din cauza apariţiei cancerului.
"Nu există niciun beneficiu pentru sănătate adus de băuturile îndulcite, iar reducerea consumului ar putea salva sute de mii de vieţi anual", explică dr. Mozaffarian.
Majoritatea deceselor asociate cu consumul de băuturi cu zahăr, aproximativ 76%, au fost înregistrate în ţări cu venituri mici şi mijlocii. De asemenea, Mexic are cea mai mare rată de deces asociată cu consumul de băuturi cu zahăr, aproximativ 24.000 de decese.
Drept pretext pentru aceste tulburări au servit rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, câștigate de Partidul Comuniștilor, care a obținut 60 de mandate din cele 101. Nemulțumită de rezultatele alegerilor, care au fost recunoscute de către observatori ca fiind deschise și corecte, opoziţia a organizat acțiuni de protest care au degenerat pe 7 aprilie în dezordini în masă. Sub lozinca unirii cu România au fost devastate clădirea Parlamentului și Preşedinţia. Au avut de suferit 270 de persoane, inclusiv 100 de polițiști.
Unii politicieni consideră și acum că la 7 aprilie 2009 a avut loc o revoluție, însă o bună parte a societăţii consideră că a fost o încercare de lovitură de stat.
Parlamentul a fost incendiat
La Preşedinţie ard focuri
Indivizi dintre cei mai activi au purtat toată ziua măşti pe faţă
În faţa mulţimii dezlănţuite au fost puşi cursanţii
Cei de pe margine arată descumpăniţi
Cel beat este întotdeauna plin de curaj. Chiar şi în faţa unui zid de scuturi.
Geamurile au fost făcute ţăndări cu pietre scoase din pavaj.
Unii reprezentanţi ai clerului au fost de partea protestatarilor. Fiecare poate greşi...
Drapelul Moldovei şi drapelul UE cu o gaură la mijloc.
Revoluția are un început...
CHIŞINĂU, 11 mart — Sputnik. Postul Paştelui constituie cea mai importantă perioadă de pregătire pentru sărbătoarea ”Învierii Domnului". Postul mare durează 40 de zile. În acest an el va fi ţinut în perioada 11 martie — 28 aprilie. În calendarul bizantin, Postul Mare începe în lunea de după Duminica izgonirii lui Adam din rai, iar în cel latin — cu Miercurea Cenușii.
Timp de 40 de zile, credincioşii vor trebui să se abţină de la mâncarea de dulce, dar şi de la multe alte lucruri. Aceasta este perioadă în care trebuie să facem cât mai multe fapte bune pentru semenii noştri, să-i cerem iertare lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, să mergem des la biserică și să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certați.
Un post adevărat este cel care presupune lăsarea de bucate și, de rând cu ele, de păcate și de orice răutate, spune preotul Octavian Moşin, care este preot-paroh la biserica „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău.
Postul cel Mare mai este și o călătorie spre Rai, din care Adam a fost scos pentru neascultare. De aceea postul presupune nu doar iertarea unuia cu altul și cu Dumnezeu, dar și întoarcerea la lucrarea celor sfinte și dumnezeiești, la împăcarea cu toți și cu toate
”Postul nu trebuie privit ca ceva separat de celelalte lucruri pe care le recomandă Biserica. Mai bine zis, prin post se deschid altele. Privești, simți, trăiești, gândești altfel prin prisma postului. După care urmează Spovedania, Maslu, Împărtășania", scrie preotul pe ortodox.md.
Sunt atâtea alte lucruri care ne îngreunează, pe când postul, din contra, este o modalitate de a scăpa de multele greutăți și neputințe ale noastre. Postul nu trebuie să fie povară, dar șansă de mântuire, supunându-ne nevoințelor duhovnicești.
Frumos ar fi ca tot mai mulți creștini să treacă de la postul de bucate la cel de ferire de păcate, de la postul trupesc la cel duhovnicesc, scrie părintele Octavian Moșin, preot-paroh la biserica ”Întâmpinarea Domnului” din Chișinău în Altarul Credinței.
Pentru a ajunge să postim cu adevărat trebuie să fim tot mai conştienţi de faptul ce reprezintă de fapt postul:
Luând aminte la cele recomandate de Biserică, vom ajunge niște mădulare smerite şi iubitoare, în stare să ne înfrânăm, să ne pocăim de relele săvârşite, să omorâm patimile şi să ne unim mai vrednici cu Hristos Cel Înviat.
CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Pe rețelele de socializare au fost publicate schițele parcării cu mai multe niveluri din Chișinău, aceasta urmând să fie construită în apropierea Pieței Centrale.
Schițele realizate de institutul Chișinău Proiect au fost publicate de administrația pieței pe rețelele de socializare.
Judecând după desen, este planificat ca parcarea să aibă patru etaje și să fie combinată cu un centru comercial.
După cum a anunțat anterior primarul Chișinăului, Ion Ceban, magazinele vor fi amplasate la primul etaj al clădirii.
Mașinile vor fi parcate la celelalte etaje, inclusiv pe acoperiș.
Proiectul parcării supraetajate face parte din conceptul general de modernizare a Pieței Centrale. Conform planului, parcările moderne ar trebui să apară și pe străzile Mitropolit Varlaam, Armenească și Tighina.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova