BUCUREŞTI, 4 mai — Sputnik. Biserica universală se sprijină pe icoană, implicit bicefalia statului bizantin, a spus academicianul Sorin Dumitrescu.
Pictorul şi academicianul Sorin Dumitrescu a explicat, într-un dialog cu jurnalistul Iurie Roşca din Chişinău, de ce Biserica universală se sprijină pe icoană şi cum a pictat modelul iconic al brâncovenilor.
"Pe ce ne sprijinim noi e lecţia adevărată a Bisericii universale, că nu e confesională. Biserica universală se sprijină pe icoană. Implicit bicefalia, adică statul bizantin. Ce a încercat Brâncoveanu să facă şi oculta i-a luat viaţa", a spus Sorin Dumitrescu.
El s-a arătat uimit de decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de a-l canoniza pe Brâncoveanu. Este inexplicabilă motivaţia plină de curaj a Patriarhului Daniel de a-l canoniza, a mărturisit pictorul.
Sorin Dumitrescu a declarat că a simţit nevoia să picteze modelul iconic al sfinţilor brâncoveni fără să îl sune nimeni din Sinod sau din altă parte. Pur şi simplu impulsul său de a picta icoana a fost o izbucnire lăuntrică. A ieşit astfel în mod spontan modelul iconic al martiriului.
"Iniţial i-am făcut numai pe brâncoveni, un monolit în faţa unui impas mare şi ulterior nici eu nu ştiu cum a apărut între ei ca o piatră unghiulară Maica Domnului. După aceea am înţeles ce mi s-a întâmplat. Deci aceştia nu puteau să stea împreună în faţa unui măcel care a încremenit toată planeta dacă o forţă nu i-ar fi ţinut strânşi şi extrem de consecvenţi în hotărârea lor", a precizat Sorin Dumitrescu.
Motivul pentru care nu a fost canonizat până acum este că lumea s-a îngrozit de măcelul care s-a întâmplat atunci. Academicianul a menţionat că şi americanii ştiu de uciderea familiei regale româneşti; această crimă, în plin secol al XVIII-lea, făcută în prezenţa ambasadorilor puterilor occidentale, este universal cunoscută pentru spaima care cuprinde fiinţa umană în clipa când se dezvăluie faptul că ce au făcut ei, omul nu poate să facă fără Dumnezeul lui.
"Când primul fiu s-a dus pe eşafod începuseră să bată clopotele fiindcă se terminase Liturghia, fapt pus la cale de sultan. Totul era pus la cale ca un spectacol, or aceştia au putut să ducă până la capăt hotărârea luată cu ajutorul Maicii Domnului pentru un folos uriaş pe care îl vor avea", a mai spus Sorin Dumitrescu.
Modelul iconic, a subliniat Sorin Dumitrescu, este prima imagine iconică, adică a cerului şi pământului. Brâncovenii şi cu Maica Domnului sunt la un loc, după care or să apară versiuni.
Drept pretext pentru aceste tulburări au servit rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, câștigate de Partidul Comuniștilor, care a obținut 60 de mandate din cele 101. Nemulțumită de rezultatele alegerilor, care au fost recunoscute de către observatori ca fiind deschise și corecte, opoziţia a organizat acțiuni de protest care au degenerat pe 7 aprilie în dezordini în masă. Sub lozinca unirii cu România au fost devastate clădirea Parlamentului și Preşedinţia. Au avut de suferit 270 de persoane, inclusiv 100 de polițiști.
Unii politicieni consideră și acum că la 7 aprilie 2009 a avut loc o revoluție, însă o bună parte a societăţii consideră că a fost o încercare de lovitură de stat.
Parlamentul a fost incendiat
La Preşedinţie ard focuri
Indivizi dintre cei mai activi au purtat toată ziua măşti pe faţă
În faţa mulţimii dezlănţuite au fost puşi cursanţii
Cei de pe margine arată descumpăniţi
Cel beat este întotdeauna plin de curaj. Chiar şi în faţa unui zid de scuturi.
Geamurile au fost făcute ţăndări cu pietre scoase din pavaj.
Unii reprezentanţi ai clerului au fost de partea protestatarilor. Fiecare poate greşi...
Drapelul Moldovei şi drapelul UE cu o gaură la mijloc.
Revoluția are un început...
CHIŞINĂU, 11 mart — Sputnik. Postul Paştelui constituie cea mai importantă perioadă de pregătire pentru sărbătoarea ”Învierii Domnului". Postul mare durează 40 de zile. În acest an el va fi ţinut în perioada 11 martie — 28 aprilie. În calendarul bizantin, Postul Mare începe în lunea de după Duminica izgonirii lui Adam din rai, iar în cel latin — cu Miercurea Cenușii.
Timp de 40 de zile, credincioşii vor trebui să se abţină de la mâncarea de dulce, dar şi de la multe alte lucruri. Aceasta este perioadă în care trebuie să facem cât mai multe fapte bune pentru semenii noştri, să-i cerem iertare lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, să mergem des la biserică și să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certați.
Un post adevărat este cel care presupune lăsarea de bucate și, de rând cu ele, de păcate și de orice răutate, spune preotul Octavian Moşin, care este preot-paroh la biserica „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău.
Postul cel Mare mai este și o călătorie spre Rai, din care Adam a fost scos pentru neascultare. De aceea postul presupune nu doar iertarea unuia cu altul și cu Dumnezeu, dar și întoarcerea la lucrarea celor sfinte și dumnezeiești, la împăcarea cu toți și cu toate
”Postul nu trebuie privit ca ceva separat de celelalte lucruri pe care le recomandă Biserica. Mai bine zis, prin post se deschid altele. Privești, simți, trăiești, gândești altfel prin prisma postului. După care urmează Spovedania, Maslu, Împărtășania", scrie preotul pe ortodox.md.
Sunt atâtea alte lucruri care ne îngreunează, pe când postul, din contra, este o modalitate de a scăpa de multele greutăți și neputințe ale noastre. Postul nu trebuie să fie povară, dar șansă de mântuire, supunându-ne nevoințelor duhovnicești.
Frumos ar fi ca tot mai mulți creștini să treacă de la postul de bucate la cel de ferire de păcate, de la postul trupesc la cel duhovnicesc, scrie părintele Octavian Moșin, preot-paroh la biserica ”Întâmpinarea Domnului” din Chișinău în Altarul Credinței.
Pentru a ajunge să postim cu adevărat trebuie să fim tot mai conştienţi de faptul ce reprezintă de fapt postul:
Luând aminte la cele recomandate de Biserică, vom ajunge niște mădulare smerite şi iubitoare, în stare să ne înfrânăm, să ne pocăim de relele săvârşite, să omorâm patimile şi să ne unim mai vrednici cu Hristos Cel Înviat.
CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Situația din țară poate fi gestionată, a declarat premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, în timpul unui marș alături de susținătorii săi pe străzile Erevanului.
El a numit conflictul cu conducerea Statului Major "o reacție emoțională".
Statul Major al Forțelor Armate ale Armeniei a cerut joi demisia prim-ministrului Nikol Pashinyan și l-a avertizat în ceea ce privește folosirea forței împotriva propriului popor. Pashinyan a spus că, după ceForțele Armate i-au cerut demisi, el l-a eliberat din funcție pe șeful Statului Major Onik Gasparyan.
Cu o zi mai devreme, președintele Armeniei, Armen Sarkissian, la sugestia lui Pashinyan, l-a demis pe prim-adjunctul șefului Statului Major al Forțelor Armate Tiran Khachatryan, care, potrivit mediilor de informare, a ridiculizat afirmațiile șefului guvernului despre complexele "Iskander".
În timpul marșului, pe parcursul căreia au avut loc ciocniri între susținătorii și oponenții premierului, Pashinyan a mai spus că el și familia sa nu au de gând să fugă din țară.
"Sper că v-ați obișnuit cu teroarea informațională. Sunt răspândite tot felul de zvonuri – că, chipurile, am pregătit un avion și ne pregătim să fugim. Suntem aici și în niciun caz nu vom părăsi patria noastră. Familia mea este aici", a declarat Pashinyan.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova