Служба 112

Serviciul apelurilor de urgență 112, lansat anul acesta în regim de testare

22
(reînnoit 17:54 18.03.2016)
Ministrul Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor a declarat că anul acesta va fi lansat în regim de testare Serviciul apelurilor de urgență 112.

CHIŞINĂU, 18 mar – Sputnik. Până la finele acestui an, numărul unic pentru apelurile de urgenţă 112 va deveni funcţional în Republica Moldova, a declarat vineri în cadrul unei conferinţe de presă ministrul Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor Republicii Moldova, Vasile Botnari.

„Odată cu implementarea serviciului 112, care va activa după principiul ”ghișeului unic”, va spori calitatea și operativitatea intervențiilor în cazurile de urgență, atât prin reducerea timpului de chestionare a solicitantului, cât și prin posibilitatea alertării simultane a mai multor servicii de intervenție”, a declarat ministrul. 

Centrul de date a Serviciului 112 va avea acces la toate registrele informaționale care pot contribui la soluționarea cazurilor de urgență. Din momentul primirii apelului va fi modelat scenariul posibilei intervenții, luându-se în calcul specificul locației, căile de acces, modelul autoturismului în cazuri de accidente rutiere. 

„Datorită faptului că Serviciul 112 va fixa informaţia privind măsurile întreprinse de echipajele de intervenție, prin definiție, vor fi excluse cazurile când se abandonează nemotivat solicitările de ajutor. De asemenea, va fi efectuată filtrarea apelurilor false, ceea ce va reduce semnificativ resursele umane și financiare necesare pentru reacționare”, a explicat Botnari.

Pentru asigurarea recepționării operative a apelurilor 24 de ore din 24, Centrul de date al serviciului 112 va fi amplasat în două locații. Apelurile vor fi procesate ca bază în limba română și rusă, dar există posibilitatea integrării altor limbi vorbite pe teritoriul Moldovei.

Serviciul 112 va fi implementat pe etape şi va fi dat în exploatare integral către anul 2018.

”Este un proces complex, iar dacă vrem să avem un serviciu eficient,  funcțional, va trebui să trecem pas cu pas toate etapele”, a precizat Botnari.

Modelul serviciului 112 implementat în Moldova presupune păstrarea pe o perioadă de tranziție a numerelor de urgență 901, 902, 903, 904. Aceste numere vor funcționa în paralel cu numărul unic atât timp cât va fi necesar pentru a asigura migrația naturală și se va constata că populația a absorbit numărul unic.

22
Tagurile:
urgență, Ajutor, serviciul 112, lansare, Vasile Botnari, Republica Moldova


Загрузка...