CHIȘINĂU, 5 apr — Sputnik. Prim-ministru român, Dacian Cioloș, a transmis acum două zile un mesaj public cu prilejul Zilei NATO în România în care a menționat că la 12 ani de apartenență la Alianța Nord-Atlantică, țara sa participă la consolidarea blocului militar și este un aliat de apreciat al acestuia.
Dacian Cioloș a subliniat că România va contribui la consolidarea NATO pe flancul estic.
„Provocările de securitate din regiune și din întreaga lume au evoluat într-o direcție care confirmă necesitatea întăririi capacității NATO de descurajare a conflictelor şi de apărare, inclusiv pe flancul estic", a spus premierul.
Șeful Guvernului român a mai precizat că în grafic sunt operaționalizarea sistemului american antirachetă la Deveselu care va fi un sistem de apărare împotriva unor eventuale pericole externe.
„De asemenea, operaționalizarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă de la Deveselu și transferul acesteia către NATO sunt în grafic. Prezența acestui sistem pe teritoriul românesc și, implicit, al NATO, nu trebuie însă interpretată ca o amenințare la adresa unei țări anume, ci ca un sistem defensiv în fața unor potențiale amenințări externe", a menționat Dacian Cioloș.
Prim-ministrul României a mai transmis în mesajul său că va fi menținut angajamentul față de militarii români de a aloca fondurile necesare pentru creșterea capacității operaționale a Armatei și creșterea calității vieţii militarilor.
BUCUREȘTI, 9 august – Sputnik. Victor Ponta este de părere că România a înregistrat pași importanți din punct de vedere al politicii externe și de securitate în timpul mandatului său și că în prezent situația este scăpată de sub control.
”După câțiva ani de stabilitate și predictibilitate Regiunea Mării Negre (și implicit România) se află într-o situație de o volatilitate și periculozitate fără precedent în ultimii 25 de ani! Este prima dată când țara noastră nu are practic niciun vecin regional "prieten" cu care să dezvolte o strategie comună și se bazează doar pe Parteneriatul Strategic cu SUA! E pregătită România pentru asta?”, se întreabă Victor Ponta pe pagina sa de facebook.
Fostul premier este de părere că pentru România viitorul este sumbru dacă nu se fac schimbări importante, pentru că este o țară distrusă "pas cu pas" (aluzie la titlul cărții lansate de președintele Klaus Iohannis) din interior și înconjurată doar de vecini "neprieteni", într-o regiune și un continent aflate în crize fără precedent.
BUCUREȘTI, 8 aug- Sputnik. Războiul dintre premierul Dacian Cioloș și președintele PSD, Liviu Dragnea, își dispută astăzi ultima fază, în urma întâlnirii dintre liderii alianței PSD-ALDE urmând a se decide dacă este cazul să se introducă moțiunea de cenzură.
"PSD-ul este pregătit să preia guvernarea. Dragnea are deja lista cu miniștrii, iar săptămâna trecută toți au depus deja proiectele de guvernare pentru fiecare minister", au declarat pentru Sputnik surse din cadrul PSD.
Potrivit surselor Sputnik, întâlnirea dintre Tăriceanu și Liviu Dragnea are mai mult un aspect formal, pentru că decizia în cadrul PSD privind introducerea moțiunii de cenzură a fost luată deja.
"A fost realizată săptămâna trecută o analiză la nivelul partidului prin care s-a evaluat guvernarea Cioloș, iar concluzia finală a raportului a fost aceea că guvernul tehnocrat are o misiune diferită de interesele naționale", a mai precizat sursa Sputnik.
Efectul introducerii moțiunii de cenzură ar putea fi un șoc la nivelul politicii românești, pentru că în cazul în care aceasta va fi adoptată, rezultatul inevitabil ar fi căderea Guvernului și declanșarea alegerilor anticipate.
CHIȘINĂU 19 ian - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță noile rate de schimb pentru marți, 19 ianuarie. Astfel, un dolar american va putea fi cumpărat cu 17,30 lei, un euro – cu 20,87 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61 de bani, un leu românesc – cu 4,28 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 23 de bani.
Conform cursului valutar BNM, dolarul s-a scumpit cu doi bani, euro a scăzut cu opt bani, leul românesc a coborât cu doi bani, iar rubla rusească și hrivna ucraineană au rămas la același preț.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova