Banconote euro

BNR: Alertă de gradul 3 din 4 în România, dacă datoria ajunge la 45-48% din PIB

106
(reînnoit 14:40 23.03.2016)
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naționale, se arată îngrijorat de trendul ascendent al datoriei publice, ținând cont că deficitul bugetar va depăși 3% în acest an și 4% în 2017.

BUCUREŞTI, 23 Mar — Sputnik. Statul român ar putea intra în colaps pe măsură ce sporesc împrumuturile pentru a acoperi cheltuieli mai mari decât încasările din taxe, informează profit.ro.

La finele anului trecut, datoria publică era de aproximativ 39% din PIB, cu un procent sub nivelul de 40% cât era în 2014. Creșterea deficitului bugetar trage în sus datoria publică. În acest an deficitul bugetar va depăşi 3%, iar în 2017 va depăşi 4%. Deşi România e sub media europeană în ce priveşte îndatorarea, asta nu trebuie să ne relaxeze, avertizează Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naționale Române, care se arată îngrijorat de trendul ascendent al datoriei publice.

"Datoria publică intrase pe o pantă ușor descendentă. Acum începe din nou să crească. Investitorii, dacă ar vedea o Românie îndatorată și pe partea publică, nu cred că vor tolera acest lucru. Dacă ajunge la 45-48% se ridică alarma la grad 3 din 4", a declarat Croitoru la o conferință organizată de CFA România.

Anul viitor am putea avea o veste proastă dacă programul de relaxare monetară al Băncii Centrale Europene nu va da rezultatele aşteptate.

"În prezent creştem economic pentru că avem un consum care creşte cu rate înalte, de peste 5%, și investiții care își revin", a ţinut să precizeze Croitoru.

În 2015 economia a crescut cu 3,7%. Atâta timp cât deficitul nu este prea ridicat, creşterile economice cu rate apropiate de 4% ajută statul să menţină datoria publică sub control.

106
Tagurile:
Banca Națională a României, datoria publică, Statul român, creștere economică, Deficit bugetar, colaps, PIB, Lucian Croitoru, România
Tematic
15% din PIB-ul românesc alimentează anual crima organizată şi corupţia


Загрузка...