Russia Moldova Россия Молдова Фла Флаги

Moldova pledează pentru dinamizarea relaţiilor economice cu Rusia

26
Ministrul moldovean al Economiei va participa, la Moscova, la Consiliului Economic al CSI și se va întâlni cu conducerea Ministerului Dezvoltării Economice al Federației Ruse.

CHIŞINĂU, 18 mar – Sputnik. Viceprim-ministrul Republicii Moldova, ministrul Economiei  Octavian Calmâc, participă la reuniunea Consiliului Economic al Comunităţii Statelor Independente (CSI). Summit-ul se desfăşoară la Moscova astăzi, 18 martie.

Ministrul moldovean va participa şi la Forumul Economic al statelor CSI cu o intervenție privind compatibilitatea Acordului de comerț liber CSI cu Acordul de liber schimb dintre Moldova şi UE și va avea o întâlnire de lucru cu conducerea Ministerului Dezvoltării Economice al Federației Ruse.

Potrivit Ministerului Economiei de la Chişinău, ordinea de zi a Consiliului va cuprinde o gamă largă de subiecte privind cooperarea economică între țările CSI, cele mai importante fiind prevederile proiectelor de protocol dintre statele membre ale Acordului de comerț liber din 18 octombrie 2011, Acordul despre schimbul de informații privind accidentele la instalațiile energetice din țările CSI.

Calmâc se va întâlni la Moscova şi cu viceministrul Dezvoltării economice al Federației Ruse, Alexei Lihaciov.

"Cei doi oficiali vor discuta despre organizarea întâlnirii co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică pe marginea agendei de cooperare bilaterală și convocarea în viitorul apropiat a reuniunii Comisiei. Ministrul Economiei va propune desfășurarea unui forum de afaceri moldo-rus, pentru a promova oportunitățile de dezvoltare a relațiilor comerciale și investiționale în contextul implementării Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană", se menţionează în comunicatul instituţiei.

Un alt subiect preconizat pe agenda discuțiilor este organizarea la Moscova sau Chișinău a consultărilor la nivel de experți pe problema eliminării măsurilor restrictive în schimburile comerciale dintre Federația Rusă și Republica Moldova.

În anul 2015, volumul exporturilor a scăzut cu 43,2% și a constituit 240,7 milioane de dolari, iar importurile au scăzut cu 25,3% și a constituit 535,7 milioane dolari.

26
Tagurile:
Relaţii bilaterale, Forum, Dezvoltare economică, Moscova, Republica Moldova, CSI, Rusia, Octavian Calmâc, Federaţia Rusă
Tematic
Moldova și Rusia revin la acordurile bilaterale privind migraţia forţei de muncă


Загрузка...