porc

Fermierii români suferă din cauza războiului economic dintre UE și Rusia

84
(reînnoit 13:10 28.01.2016)
Crescătorii de porci din România trag alarma. Previziunile pentru prima parte a anului 2016 sunt sumbre și aruncă fermierul român într-un marasm economic și existențial fără precedent.

CHIȘINĂU, 28 ianuarie — Sputnik. Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, care este membru al Federației Naționale Pro Agro, se arată îngrijorată de situația gravă din ultima perioadă cu care se confruntă fermierii români, crescători de porci, din cauza invaziei de carne din țările Uniunii Europene.

Asociația precizează într-un comunicat de presă că prețul de vânzare la poarta fermei a atins deja pragul de 3,5 RON/kg, în timp ce prețul de producție al unui kilogram de carne de porc este de aproximativ 6,0 RON/kg. Acest preț de vânzare al porcului viu este cel mai mic din ultimii cinci ani, totodată, prețul de vânzare al cărnii de porc la raft a rămas același.

România, spre deosebire de alte state membre ale Uniunii Europene, nu are dreptul să vândă porc viu în spațiul comunitar, iar, din cauza războiului economic dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă, a sancțiunilor reciproce și, prin urmare, piața rusă fiind închisă, piața României a fost invadată, cel puțin în ultimele două luni, de carne de porc provenită din Ungaria, Germania, Polonia. În aceste condiții, fermierul român este neprotejat și nu are arme suficiente pentru a face față acestui război.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România face apel către autoritățile statului pentru a limita și chiar interzice comercializarea în supermarketuri a produselor alimentare de origine străină după exemplul Franței, stat al cărui Guvern s-a aliat cu asociațiile și producătorii naționali, găsind pârghiile legale pentru asemenea măsuri.

Totodată, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.R) și Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (A.P.C.P.R.) au propus Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) o serie de modificări, dintre care cea mai importantă este eliminarea României din Anexa Deciziei UE nr. 764/2013, eliminare care ar debloca comerțul național cu porci vii către alte state membre.

Fermieri crescători de porci au reușit deblocarea comerțului cu porci vii către țările terțe în anul 2013. Membrii A.C.E.B.O.P.R, având deja o experiență pozitivă, au promis tot sprijinul pentru deblocarea comerțului cu porc viu românesc către Uniunea Europeană, iar draftul noii decizii, agreat de comun acord, va fi negociat săptămâna viitoare cu membrii Comisiei Europene.

84
Tagurile:
carne de porc, preț, Fermieri, sancțiuni economice, Criză, piața europeană, România, UE, UE, România
Tematic
Consiliul UE a aprobat prelungirea sancțiunilor antirusești
Franța va cere anularea sancțiunilor împotriva FR, dacă Minsk-2 va fi respectat
Supermarket

INCREDIBIL: Brânza tofu conține soluție de topit gheața de pe șosele

155
(reînnoit 10:52 09.08.2016)
Potrivit unui studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC) privind calitatea produselor vegetale comercializate de marile lanțuri de supermarketuri, multe produse conțin aditivi și ingrediente folosite ca materiale antiderapante.

BUCUREȘTI, 09 aug — Sputnik. Asociaţia Pro Consumatori a achiziţionat, în vederea realizării studiului, preparate şi semipreparate din supermarketuri, cercetarea a fost realizat de o echipă de experţi, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Rezultatele obținute în urma analizei sunt incredibile. Brânza tofu conţine soluţie care se folosește la îndepărtarea gheții de pe șosele (clorură de calciu), fasolea bătută se face cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu şi acid citric, iar salata Humus are benzoat de sodiu, sorbat de potasiu şi acid citric, chifteluţele de legume au caragenan şi gumă de guar.

„Clorura de calciu se obţine din calcar, prin reacţie cu acidul clorhidric sau ca produs secundar la obţinerea sodei. Cea mai largă utilizare, în ultimii şi viitorii ani, a clorurii de calciu vizează prevenirea formării gheţii şi îndepărtarea acesteia de pe şosele", a declarat prof. univ. dr. Ion Schileru, pentru cugetliber.ro.

155
Tagurile:
Conținut, Brânza tofu, securitate alimentară, Supermarket, România


Загрузка...
Bani, dolar, portmoneu

Isărescu se opune publicării salariilor funcţionarilor din BNR

25
(reînnoit 17:28 08.08.2016)
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat că va vota împotriva publicării salariilor directorilor din banca centrală din cauza faptului că aceștia lucrează într-o piață internațională și trebuie plătiți concurențial cu cei din alte țări.

BUCUREŞTI, 8 aug — Sputnik. Mugur Isărescu este de acord cu publicarea veniturilor membrilor Consiliului de Administraţie, dar nu accept şi publicarea salariilor pe care le au directorii şi şefii de servicii, conform profit.ro

Guvernatorul BNR a precizat că spre sfârşitul lunii, Consiliul de Administraţie va publica trei elemente cu privire la salarizarea BNR.

"Vom stabili care este gradul de acoperire: ne ducem și cu directorii, și pe la șefii de servicii sau rămânem doar noi, cei din CA. Eu, personal, am să mă opun și am să votez împotriva publicării salariilor directorilor. Această instituție este una care lucrează în piața internațională", a menţionat Isărescu.

El a mai spus că în afară de 3-4 bănci nordice, nicio țară europeană nu își publică salariile directorilor pentru că ele fac parte din concurența instituțională şi trebuie plătiţi ca atare.

Isărescu a declarat că are un salariu lunar de 13 601 Euro, însă ulterior au venit contestatari în opinia publică potrivit cărora câștigul ar fi în realitate mult mai mare dacă includem bonusurile. Opinia public este interesată dacă salariul guvernatorului BNR depăşeşte nivelul de 40 de salarii medii pe economie, reperul care a declanșat în urmă cu 6 ani scandalul care l-a avut în centru pe șeful băncii centrale din Ungaria.

Totodată, el nu a indicat dacă veniturile totale sunt sub sau peste acest reper.

25
Tagurile:
Publicare, Salarii, BNR, Mugur Isărescu, România
Tematic
Adjunctul guvernatorului BNR a fost reținut pentru luare de mită


Загрузка...
Zinaida Gribincea

Psiholog, despre cea mai mare frică a moldovenilor în pandemie

0
(reînnoit 13:59 06.03.2021)
Pandemia a lăsat o amprentă puternică asupra stării de spirit și sănătății moldovenilor. Frica de a se infecta de noul coronavirus îi domină pe oameni, iar printre cele mai mari temeri este și faptul că vor avea de suferit persoanele dragi.
Psiholog, despre cea mai mare frică a moldovenilor în pandemie

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Zinaida Gribincea a semnalat că în această perioadă de incertitudine, în interiorul oamenilor s-a instalat frica de a se îmbolnăvi sau de a-i infecta pe cei din jur. De fapt, sentimentul de frică este unul firesc, în cazul în care aceasta poate fi gestionată.

"De multe ori fricile pe care le experimentăm sunt iraționale și nu au un suport real. Frica exagerată trece în stare de panică și anxietate profundă", a subliniat psihologul.

Mai mult, Zinaida Gribincea spune că doar patru procente dintre fricile oamenilor sunt reale, restul – imaginare. Exercițiile de respirație, plimbările în aer liber, practicarea unui hobby sunt printre cele mai răspândite metode ce pot preveni și gestiona stările profunde de frică.

În cazul în care frica devine mult prea accentuată este recomandat de apelat după ajutorul unui specialist.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
pandemie, psiholog, frica
Tematic
Stresul – dușmanul nevăzut al zilelor noastre: Cum să-l depășim


Загрузка...