Cărți

Românul care a teoretizat o formă nouă de cultură universală

139
Cunoaștem că sursa culturii este inspirația, numai că spațiul românesc este unicul în lume care a teoretizat o formă nouă de cultură care are o altă sursă decât inspirația, și anume suflul, adică energia necreată, susține academicianul Sorin Dumitrescu.

BUCUREŞTI, 28 apr — Sputnik. Poetul Nichita Stănescu este românul care a teoretizat pentru prima dată o nouă formă de cultură universală — cultura Duhului, susține artistul Sorin Dumitrescu.

Jurnalistul Iurie Roşca din Republica Moldova a avut, la începutul acestei primăveri, un dialog extrem de fecund cu academicianul Sorin Dumitrescu. Studiind opera poetului Nichita Stănescu, Sorin Dumitrescu a descoperit o nouă formă de cultură teoretizată în poezia acestuia.

"Ce înseamnă cultura Duhului Sfânt? Se schimbă sursa. Sursa nu mai e inspirația. Inspirația e sursa ei angelică, e de la îngeri. Îngerii sunt creați. În locul inspirației e suflul; Dumnezeu nu inspiră, El suflă. Hristos suflă. Suflare de viață asupra lui Adam; nu e inspirație de viață", a afirmat Sorin Dumitrescu.

Academicianul român și-a publicat analiza minuțioasă asupra poeziei lui Nichita Stănescu în volumul "Tablou cu orbi" apărut la editura Anastasia în anul 2013. Modul poetic metalingvistic și implicarea creativă a lui Nichita Stănescu apar în contextul apariției celor trei forme de rezistență împotriva totalitarismului comunist: sincronismul rezistenței prin cultură, protocronismul rezistenței prin tradiția ancestrală și ortodoxismul rezistenței prin credință.

Sorin Dumitrescu subliniază faptul că apariția suflului ca sursă a culturii, în locul inspirației, este identificată pentru prima dată în lume, și teoretizată, de Nichita Stănescu.

"Apariția suflului e identificată pentru prima dată în mod teoretic, într-un mod spectacular pe planeta asta, de Nichita Stănescu. Forme pnevmatologice, lucrări ale Duhului Sfânt apărute și recunoscute în propria creație", a spus Sorin Dumitrescu.

El a dat ca exemplu 4 versuri din poezia "Semn 1" a lui Nichita Stănescu.

„Plutea o floare de tei

în lăuntrul unei gândiri abstracte

deșertul se umpluse cu lei

și de plante".

Sorin Dumitrescu se întreabă retoric de ce poetul a ales floarea de tei şi nu de salcâm sau de cireș. Răspunsul, continuă academicianul, îl găsim la Eminescu în poezia "Mai am un singur dor". Floarea de tei este singura floare din poezia eminesciană identificată cu sfințenia.

"Pătrunză talanga

Al serii rece vânt,

Deasupră-mi teiul sfânt

Să-şi scuture creanga", Mihai Eminescu.

Astfel, dacă înlocuim floarea de tei cu sfințenia în versul lui Nichita Stănescu, mesajul poetului este năucitor.

"Plutea sfințenie în lăuntrul unei gândiri abstracte

Deșertul se umpluse cu lei

şi de plante".

Sorin Dumitrescu a adăugat că sfințenia, pnevma, energia Duhului Sfânt este cea care menține Planeta vie. Nichita Stănescu a teoretizat astfel o nouă formă de cultură universală, o cultură veșnică a vieții, care nu e supusă timpului și degradării, și care are o cu totul altă sursă decât inspirația: suflul energetic al Divinului.

"Deci sfințenia e cea care face ca Planeta această să fie verde. Ce anume? Pnevma, harul, puterea Duhului Sfânt. Este prima poezie pe care am băgat-o în volum. Noi vestim pentru prima dată o formă nouă de cultură universală. Nichita a teoretizat-o", a încheiat Sorin Dumitrescu.

El s-a arătat dezamăgit pentru faptul că România, nici la 26 de ani de căderea comunismului, nu are bani ca să finanțeze grupuri de studiu pe poezia lui Nichita Stănescu. Deși a fost invitat de Mugur Isărescu la BNR, nu l-a sunat nimeni ca să îl întrebe câți bani îi trebuie pentru astfel de grupuri de studiu.

Volumul "Tablou cu orbi" cuprinde 17 poezii ale lui Nichita Stănescu care justifică proiectul de analiză și descoperirea noii paradigme în cultura universală.

139
Tagurile:
Versuri, tradiție, Analiză, Inspirație, Dumnezeu, Poezie, Operă, Cultura universală, Iurie Roșca, Nichita Stănescu, Sorin Dumitrescu, România
Tematic
Academician român: integrarea în UE este de fapt dezintegrare
Подснежники. Ghiocei

Dragobete sau Sfântului Valentin - despre istoria şi denumirea sărbătorii

545
(reînnoit 18:09 23.02.2021)
În credinţa populară, Dragobetele reprezenta întruchiparea dragostei. Deloc întâmplător, această zi marca şi începutul anului agrar, moment în care întreaga natură renăştea, păsările începeau să-şi încropească noi cuiburi, iar ursul îşi părăsea bârlogul.

Deşi un obicei originar din sudul României, Dragobetele a ajuns de câţiva ani încoace extrem de bine cunoscut în toate zonele României şi chiar în Republica Moldova, ca o ofensivă autohtonă la sărbătoarea împrumutată a Sfântului Valentin. O răspândire a unei tradiţii vechi, pe care etnografii o încurajează, atât pentru frumuseţea simbolurilor pe care le reînvie, cât şi pentru interesul pe care îl stârneşte, an de an, în special în rândul tinerilor, scrie portalul doxologia.ro.

Despre istoria şi denumirea sărbătorii

Denumirea de Dragobete provine de la numele slav al sărbătorii creştine Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (Glavo-Obretenie), marcată pe 24 februarie, şi este o zi a dragostei şi a renaşterii naturii care se celebrarea variind într-un interval ce începea pe 24 februarie şi se termina pe 1 martie, când calendarul popular consemna şi ziua babei Dochia. De altfel, în unele legende, Dragobetele apare chiar ca fiind fiul babei Dochia.

În credinţa populară, Dragobetele reprezenta întruchiparea dragostei. Deloc întâmplător, această zi marca şi începutul anului agrar, moment în care întreaga natură renăştea, păsările începeau să-şi încropească noi cuiburi, iar ursul îşi părăsea bârlogul. Iar odată cu natura, reînvia şi iubirea.

„În ziua de Dragobete, fetele se sculau de dimineaţă şi plecau pe câmpurile din preajma satului, dacă anotimpul permitea acest lucru. Când primăvara era mai călduroasă, plecau în grup, cu multă veselie, să culeagă primele flori ale primăverii. Exista credinţa că acestea sunt florile dragostelor şi că din ele trebuie să se facă mici buchete şi să se păstreze până la Rusalii, când se făcea o coroniţă şi se arunca peste casă, lucru care ar fi putut să le spună multe despre o viitoare căsătorie. La un moment dat ajungeau aici şi băieţii, iar fetele alergau spre sat. Şi dacă în această zi o fată era ajunsă din urmă de un băiat şi sărutată, sărutul însemna că deja s-au logodit", spune etnograful Angela Paveliuc Olariu, citată de portalul doxologia.ro.

Sărbătoarea care îngemăna cele două anotimpuri, iarna şi primăvara, era legată de tradiţia oamenilor de odinioară de a celebra renaşterea şi primenirea naturii. Ziua de Dragobete era percepută ca o zi în care omul, păsările cerului şi pământul care trebuia să primească noile semănături se pregăteau pentru intrarea în anotimpul prospeţimii şi-al trezirii la o nouă viaţă.

Sărbătoarea de Dragobete a primit diverse denumiri în diferite zone ale ţării: ”Cap de primăvară", „Sântion de primăvară", „Ioan Dragobete", „Drăgostiţele", „Năvalnicul", „Logodna sau însoţitul paserilor".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

545
Tagurile:
istorie, tradiţie, Sfântul Valentin, Dragobete, Dragoste, România
Тема:
Viața în Moldova
Tematic
Cum să atragi şi cum să alungi iubirea de Dragobete


Загрузка...
Turn cu clopotniță, Piatra-Neamț

Frumosul românesc: locuri din România care ne transpun în trecut

151
În România există multe locuri pitorești, de poveste, care ne introduc în atmosfera unor vremuri de demult. Sunt locuri care ne ajută să ne destindem și să uităm pentru o vreme de agitația și stresul din lumea de astăzi, dar și să ne deconectăm, măcar pentru puțin timp, de la tehnologie.

BUCUREŞTI, 6 aug — Sputnik. O experiență care ne va ajuta să ne deconectăm complet este o plimbare cu Mocănița la Vișeul de Sus, acolo unde se află ultima cale ferată forestieră cu abur din Romania, dar și din lume, scrie identitatea.ro

Locomotiva cu aburi a fost construită la sfârșitul Primului Război Mondial pentru a transporta lemnul, iar astăzi ea transportă și turiști. Turiștii vor avea parte de o călătorie de neuitat, pe un drum pitoresc prin munți, pe lângă case țărănești, prin pădure, printre stânci și pante abrupte de munte.

 

 

Un loc de basm care pare a ne întoarce în altă epocă este cetatea Sighișoara, un oraș-monument care, în 1999 a fost înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Ne vom plimba pe străduțe pietruite și vom admira clădirile-muzeu, care s-au conservat perfect, Biserica din Deal și Biserica Mănăstirii, cu arhitectura lor gotică, Turnul cu Ceas, iar toate acestea ne vor transpune în atmosfera epocii medievale.

 

 

Un loc rustic, unde par a prinde viață tradițiile și legendele de demult este Hanul Ancuței. Un simbol al ospitalității românești, Hanul Ancuței s-a deschis în anul 1718 și l-a fermecat și pe marele povestitor român Mihail Sadoveanu, care a scris cunoscutul său roman cu același nume. Sala de mese a rămas la fel cum o descria Sadoveanu, iar preparatele tradiționale de mâncare, specific moldovenești, și muzica lăutărească, atmosfera rustică ne vor face să simțim parfumul vremurilor de demult.

151
Tagurile:
Locuri pitorești, Turism, România
Tematic
Castelul de lut din Transilvania, recomandat ca destinație turistică de BBC
Sezonul turistic: cum să evităm călătoriile spre nicăieri


Загрузка...
Iurie Ciocan

Reforma administrativ-teritorială: Este sau nu necesară pentru Moldova

0
(reînnoit 19:27 28.02.2021)
Într-un interviu acordat în studioul Radio Sputnik Moldova, expertul Iurie Ciocan a menționat că reformă teritorial-administrativă va veni cu o serie de beneficii pentru cetățeni. O asemenea schimbare este extrem de complexă, care poate dura câțiva ani.
Expert: Ce beneficii va aduce reforma teritorial-administrativă

Potrivit lui Iurie Ciocan, în urma implementării acestei reforme, instituțiile publice vor putea face ușor schimb de date. Ca urmare, cetățeanul nu va trebui sa solicite certificate de la unele instituții publice pentru a le prezenta altor instituții publice. 

"Totul se automatizează într-o manieră foarte simplă. Fiecare instituție care are nevoie de o informație despre cetățean o poate accesa în baza codului personal. În 2021, a fost lansat cabinetul personal al cetățeanului de către Agenția de Guvernare Electronică, ceea ce deja înseamnă un progres. Cred că anume instrumente de acest gen – exluderea certificatelor de la o instituție la alta, excluderea de fapt a unor contacte inutile între stat și cetățean - vor îmbunătăți colaborarea dintre aceștia", a remarcat Iurie Ciocan.

Expertul a susține că reforma ar putea fi implementată până la alegerile locale din 2023 sau până la cele din 2027, iar cooperarea intercomunitară este un element definitoriu în acest sens.

"Ar fi bine dacă vom reuși până la viitoarele alegeri locale. Dacă nu, atunci mai avem de muncit. Nu avem bătut în cuie un termen. Scopul este să avem o reformă bine gândită, pentru că noi credem că aceasta este calea corectă", a precizat expertul.

Opinie: Primăriile din Moldova nu mai sunt eficiente

Și reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Alexandru Morcov, a declarat că reforma APL este necesară, deoarece primăriile nu mai sunt eficiente.

Potrivit lui, activitatea primăriilor este ineficientă din cauza statului care nu și-a onorat obligațiunile asumate față de APL-uri pe parcursul anilor, cu privire la descentralizarea fiscală și financiară, consolidarea capacităților economiilor locale, crearea unor mecanisme fezabile de prestare a serviciilor etc.

"Spre exemplu, dacă ne referim la perceptorul fiscal, acesta include impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar. Cum poate să fie autosustenabilă autoritatea publică locală, când cheltuielile de administrare a unui impozit depășesc propriu-zis impozitul. Aceasta a fost funcția statului să facă înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile, autoritățile publice locale nu au nici o vină", a remarcat pentru Sputnik reprezentantul CALM.

De menționat că executivul are trei scenarii pentru reforma teritorial-administrativă a Republicii Moldova, între care unul prevede reducerea numărului de primării de nivelul I cu tocmai 90 la sută, adică din cele 896 existente astăzi să mai rămână doar 93.

Reforma preconizată de autoritățile centrale prevede și reducerea numărului de raioane - de la 35 la doar 5.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
primării, reforma
Tematic
Concurs lansat de Primărie: Câștigătorul va primi 10 mii de lei


Загрузка...