Nicolae Timofti i-a înmânat lui Florin Piersic titlul onorific al Republicii Moldova Artist al poporului

Preşedintele Moldovei a înmânat la Bucureşti distincţii de stat

48
Preşedintele Republicii Moldova a semnat anterior decrete prin care a conferit titluri onorifice de stat actorului român Florin Piersic şi secretarului de stat riomân Raed Arafat.

CHIŞINĂU, 18 feb – Sputnik. Preşedintele moldovean, Nicolae Tomofti, a profitat de vizita sa oficială la Bucureşti din 16 – 17 februarie, pentru a înmâna distincţiile de stat ale Republicii Moldova conferite prin decret prezidenţial actorului Florin Piersic şi secretarului de stat român, Raed Arafat.

Preşedinţia de la Chişinău a emis un comunicat despre acest eveniment.

Înmânarea ordinelor a avut loc în cadrul unei ceremonii oficiale organizată la ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti.

Secretarului de stat, şefului Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne al României, Raed Arafat, i-a fost conferit „Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova.

La rândul său Raed Arafat i-a înmânat președintelui Timofti moneda SMURD și medalia Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare,  emise cu prilejul aniversării a 25-a.

Actorului Florin Piersic i-a fost înmânat de către preşedintele Timofti titlul onorific „Artist al Poporului”.

 

48
Tagurile:
Nicolae Timofti, Titluri onorifice, Raed Arafat, Florin Piersic, România
Tematic
Timofti i-a mulţumit lui Cioloş pentru sprijin „necondiţionat”
Подснежники. Ghiocei

Dragobete sau Sfântului Valentin - despre istoria şi denumirea sărbătorii

543
(reînnoit 18:09 23.02.2021)
În credinţa populară, Dragobetele reprezenta întruchiparea dragostei. Deloc întâmplător, această zi marca şi începutul anului agrar, moment în care întreaga natură renăştea, păsările începeau să-şi încropească noi cuiburi, iar ursul îşi părăsea bârlogul.

Deşi un obicei originar din sudul României, Dragobetele a ajuns de câţiva ani încoace extrem de bine cunoscut în toate zonele României şi chiar în Republica Moldova, ca o ofensivă autohtonă la sărbătoarea împrumutată a Sfântului Valentin. O răspândire a unei tradiţii vechi, pe care etnografii o încurajează, atât pentru frumuseţea simbolurilor pe care le reînvie, cât şi pentru interesul pe care îl stârneşte, an de an, în special în rândul tinerilor, scrie portalul doxologia.ro.

Despre istoria şi denumirea sărbătorii

Denumirea de Dragobete provine de la numele slav al sărbătorii creştine Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (Glavo-Obretenie), marcată pe 24 februarie, şi este o zi a dragostei şi a renaşterii naturii care se celebrarea variind într-un interval ce începea pe 24 februarie şi se termina pe 1 martie, când calendarul popular consemna şi ziua babei Dochia. De altfel, în unele legende, Dragobetele apare chiar ca fiind fiul babei Dochia.

În credinţa populară, Dragobetele reprezenta întruchiparea dragostei. Deloc întâmplător, această zi marca şi începutul anului agrar, moment în care întreaga natură renăştea, păsările începeau să-şi încropească noi cuiburi, iar ursul îşi părăsea bârlogul. Iar odată cu natura, reînvia şi iubirea.

„În ziua de Dragobete, fetele se sculau de dimineaţă şi plecau pe câmpurile din preajma satului, dacă anotimpul permitea acest lucru. Când primăvara era mai călduroasă, plecau în grup, cu multă veselie, să culeagă primele flori ale primăverii. Exista credinţa că acestea sunt florile dragostelor şi că din ele trebuie să se facă mici buchete şi să se păstreze până la Rusalii, când se făcea o coroniţă şi se arunca peste casă, lucru care ar fi putut să le spună multe despre o viitoare căsătorie. La un moment dat ajungeau aici şi băieţii, iar fetele alergau spre sat. Şi dacă în această zi o fată era ajunsă din urmă de un băiat şi sărutată, sărutul însemna că deja s-au logodit", spune etnograful Angela Paveliuc Olariu, citată de portalul doxologia.ro.

Sărbătoarea care îngemăna cele două anotimpuri, iarna şi primăvara, era legată de tradiţia oamenilor de odinioară de a celebra renaşterea şi primenirea naturii. Ziua de Dragobete era percepută ca o zi în care omul, păsările cerului şi pământul care trebuia să primească noile semănături se pregăteau pentru intrarea în anotimpul prospeţimii şi-al trezirii la o nouă viaţă.

Sărbătoarea de Dragobete a primit diverse denumiri în diferite zone ale ţării: ”Cap de primăvară", „Sântion de primăvară", „Ioan Dragobete", „Drăgostiţele", „Năvalnicul", „Logodna sau însoţitul paserilor".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

543
Tagurile:
istorie, tradiţie, Sfântul Valentin, Dragobete, Dragoste, România
Тема:
Viața în Moldova
Tematic
Cum să atragi şi cum să alungi iubirea de Dragobete


Загрузка...
Turn cu clopotniță, Piatra-Neamț

Frumosul românesc: locuri din România care ne transpun în trecut

151
În România există multe locuri pitorești, de poveste, care ne introduc în atmosfera unor vremuri de demult. Sunt locuri care ne ajută să ne destindem și să uităm pentru o vreme de agitația și stresul din lumea de astăzi, dar și să ne deconectăm, măcar pentru puțin timp, de la tehnologie.

BUCUREŞTI, 6 aug — Sputnik. O experiență care ne va ajuta să ne deconectăm complet este o plimbare cu Mocănița la Vișeul de Sus, acolo unde se află ultima cale ferată forestieră cu abur din Romania, dar și din lume, scrie identitatea.ro

Locomotiva cu aburi a fost construită la sfârșitul Primului Război Mondial pentru a transporta lemnul, iar astăzi ea transportă și turiști. Turiștii vor avea parte de o călătorie de neuitat, pe un drum pitoresc prin munți, pe lângă case țărănești, prin pădure, printre stânci și pante abrupte de munte.

 

 

Un loc de basm care pare a ne întoarce în altă epocă este cetatea Sighișoara, un oraș-monument care, în 1999 a fost înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Ne vom plimba pe străduțe pietruite și vom admira clădirile-muzeu, care s-au conservat perfect, Biserica din Deal și Biserica Mănăstirii, cu arhitectura lor gotică, Turnul cu Ceas, iar toate acestea ne vor transpune în atmosfera epocii medievale.

 

 

Un loc rustic, unde par a prinde viață tradițiile și legendele de demult este Hanul Ancuței. Un simbol al ospitalității românești, Hanul Ancuței s-a deschis în anul 1718 și l-a fermecat și pe marele povestitor român Mihail Sadoveanu, care a scris cunoscutul său roman cu același nume. Sala de mese a rămas la fel cum o descria Sadoveanu, iar preparatele tradiționale de mâncare, specific moldovenești, și muzica lăutărească, atmosfera rustică ne vor face să simțim parfumul vremurilor de demult.

151
Tagurile:
Locuri pitorești, Turism, România
Tematic
Castelul de lut din Transilvania, recomandat ca destinație turistică de BBC
Sezonul turistic: cum să evităm călătoriile spre nicăieri


Загрузка...
скамейка

În Moldova vor fi impuse noi restricții: Când vor fi cunoscute detaliile

217
Ministerul Sănătății este îngrijorat de înrăutățirea situației epidemice legate de răspândirea noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Vineri va fi convocată o nouă ședință a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică la care urmează să fie aprobate noi măsuri privind ocrotire sănătății. Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al ministerului de resort.

Instituția precizează că, în contextul situației epidemice nefavorabile, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Tatiana Zatîc ”a convocat în ședință specialiștii epidemiologi ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, pentru a discuta și înainta Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică măsuri restrictive menite să reducă cazurile de infecție cu COVID-19”.

”Mâine, urmează CNESP să se întrunească într-o ședință pentru a aproba noi măsuri de sănătate publică”, este precizt în comunicatul Ministerului.

O nouă pandemie devastatoare amenință omenirea: Încă un virus transmis de lilieci>>>

De menționat că în unele instituții de învățământ din Capitală părinții au fost anunțați deja că de vineri elevii vor fi trecuți iarăși la instruirea online din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus.

Amintim că joi au fost anunțate alte 1736 de cazuri confirmate de COVID-19. Este în creștere alarmantă și numărul cazurilor grave, dar și al deceselor

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

217
Tagurile:
COVID-19, restricții, Ministerul Sănătăţii
Tematic
Restricții mai dure: Cum comentează specialiștii noile decizii


Загрузка...