Iurie Roşca

Roșca despre Moldova: nu suntem apendicele altor state și nici o eroare istorică

109
(reînnoit 09:52 30.07.2016)
Președintele Universității Populare din Republica Moldova, jurnalistul și politicianul Iurie Roșca, a dedicat vineri un comentariu amplu, ca răspuns la opinia exprimată cu o zi mai devreme de politologul rus Aleksandr Dughin, despre faptul că Moldova poate să renască prin cultură română și rusă.

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. În opinia lui Iurie Roșca, ”Dughin a expus tot ce este cu adevărat important pentru societatea noastră, dar și în egală măsură pentru România”.

”Niciodată până acum nimeni dintre intelectualii ruși n-a exprimat mai exact și mai lapidar esența problemelor poporului nostru și n-a propus cheia pentru rezolvarea lor. În ultimii ani personal am scris o multitudine de articole în limbile română și rusă anume în același spirit. Anume pe o astfel de undă s-au desfășurat toate întâlnirile profesorului Dughin la Chișinău, în cadrul cărora am vorbit de o manieră perfect complementară despre felul în care vedem relațiile dintre Moldova și Rusia. Tocmai de aceea am și tradus patru dintre cărțile lui, subliniind în prefețele la aceste lucrări esența unei noi viziuni asupra relațiilor moldo-ruso-române”, scrie Roșca.

El amintește că ”Dughin propune societății noastre, clasei politice și tuturor celor care iubesc cu adevărat Patria noastră să-și concentreze gândurile și voința asupra necesității de a face un salt paradigmatic, să depășească vechile calapoade și să urce la un cu totul alt nivel de înțelegere a problemelor profunde ale societății noastre în actualul context global”, iar ”cea mai puternică voce a gândirii filosofice și politice din Rusia de azi ne atrage atenția asupra faptului că e nevoie să renunțăm cât mai urgent la nișa primitivă și confortabilă, în care s-a împotmolit societatea noastră în ultimul sfert de veac”.

Roșca subliniază că se impune renunțarea la divizarea în tabere beligerante de adepți ai Rusiei și ai României.

”Potrivit acestei logici, dacă nutrești simpatie pentru Rusia, atunci în mod obligatoriu trebuie să fii românofob, și viceversa, dacă ești românofil, atunci ești în mod automat rusofob. Într-adevăr, perioada postsovietică a trecut sub semnul confruntării pe subiecte identitare, sub semnul bătăliilor pentru denumirea limbii. Aș vrea să subliniez și cu această ocazie: în urma unei experiențe istorice dramatice, în societatea noastră s-au statornicit două denumiri ale aceluiași fenomen lingvistic, moldovenească și română. Această realitate n-ar trebui să mai fie privită în spirit conflictual, ci în unul complementar, fiecare având deplina libertate să utilizeze formula ce îi este mai pe plac. Dughin are perfectă dreptate și atunci când vorbește despre ignoranța multor patrioți de meserie de talie locală sau prieteni de serviciu ai Rusiei, care, prezentând România pe post de ”dușman extern”, doar dăunează procesului de ameliorare a relațiilor noastre cu Rusia”, notează în continuare jurnalistul.

Potrivit lui, avem nevoie de o Idee Națională ca forță unificatoare. Însă aceasta se poate cristaliza cu atât mai curând, ”cu cât mai repede vom reuși să ne tratăm cu toții de virusul liberal, cu cât mai curând vom putea să dezrădăcinăm, să stoarcem din noi înșine sindromul de imitatori ai modului de gândire și ai modelului de organizare occidental, globalist și atlantist, cu atât mai ușor ne va fi să recăpătăm esența noastră civilizațională autentică”.

Iurie Roșca a mai ținut să sublinieze că ”anume Moldova trebuie să devină o punte de aur între culturile rusă și cea română”, iar ”astăzi misiunea adevăraților patrioți ai Moldovei, României și Rusiei constă în demascarea ordinii mondiale și a viziunii asupra lumii impuse din exterior, în apelul la adevăratele noastre valori tradiționale, religioase și culturale, care ne unesc în cel mai firesc mod în rezistența în fața hegemoniei americane și a rețelei sale sub forma unor agenți de influență de la Fundația Soros și altor elemente subversive, care s-au oploșit în diverse ONG-uri, în instituții culturale sau mediatice, impunându-ne o agendă străină intereselor noastre”.

Autorul menționează că ”un dușman comun întotdeauna solidarizează. Iar dușmanul nostru, al moldovenilor, al românilor, al rușilor, este unul: corporatocrația americană, sforarii politicii mondiale, rechinii capitalismului speculativ, cămătăresc, care împing toate popoarele lumii în prăpastie”.

La final Roșca a ținut să sublinieze că ”poporul nostru nu dorește să se alipească sau să se dizolve în interiorul altor state”. El este de părere că noi, moldovenii, ”știm cum să realizăm principiul autoguvernării naționale și statale, unul sacru pentru noi”, iar ”independența noastră, suveranitatea de stat reprezintă niște valori netrecătoare”.

”Nu suntem apendicele altor state și nici o eroare istorică. Suntem capabili să preluăm tot ce e mai bun de la frații noștri. Însă rolul de ”frate mai mic”, de margine, de fundătură este unul inacceptabil. Iar criza de azi reprezintă doar un prilej extraordinar să ne tratăm de maladiile colective, să ne punem pe picioare, să ne descovoiem spatele și să privim cu alți ochi lumea din jur”, a punctat Iurie Roșca.

109
Tagurile:
Suveranitate, independenţă, Capitalism, interese naționale, Ordine mondială, Apendice, Ideea naţională, cultura rusă, cultura română, Aleksandr Dughin, Iurie Roşca, Rusia, România
Tematic
Dughin despre poporul rus: în rădăcinile și identitatea noastră suntem bizantini
Site de défense antimissile américain à Deveselu, en Roumanie

Expert rus: România în locul Turciei și extinderea SUA în regiune

381
(reînnoit 09:18 10.08.2016)
După schimbarea poziției Turciei în cadrul NATO, Statele Unite ale Americii își vor reorienta atenția asupra prezenței sale în România. Republica Moldova nu are nicio șansă să devină membru NATO și UE.

CHIȘINĂU, 10 aug — Sputnik. Rolul Turciei în cadrul NATO se va schimba radical. Chiar dacă aceasta își va păstra calitatea de membru al organizației, statul turc nu va mai fi un partener de încredere pentru ceilalți membri ai blocului militar, consideră expertul rus Igor Nikolaiciuk, șeful Direcției Securitate Națională a Institutului Rus pentru Studii Strategice.

"Orice s-ar spune, Turcia în cadru NATO nu mai este ceea ce a fost. Acum aceasta nu mai este un membru deplin al NATO, nu mai reprezintă un partener de încredere în cadrul NATO. Despre ea se vorbește deja în calitate de un partener al NATO", afirmă Nikolaiciuk într-o declarație oferită agenției Sputnik Moldova.

Potrivit analistului, diminuarea încrederii în Turcia ar putea spori rolul României în regiunea Mării Negre.

"În aceste condiții, desigur, va avea loc o reorientare bruscă spre o consolidare a rolului României în teatrul geopolitic al Mării Negre", a spus expertul rus.

Totodată, el consideră că americanii se vor orienta tot mai mult spre România, în special în ceea ce privește prezența navelor, dar și altor aspecte legate de construcții militare.

"Vor apărea tot mai multe baze cu muniții conservate, se vor intensifica exercițiile militare NATO în regiune, inclusiv în Moldova", afirmă Nikolaiciuk.

Fiind întrebat despre rolul Republicii Moldova în schimbările contextului regional și internațional, acesta a declarat că Republica Moldova nu are nicio perspectivă de aderare la NATO sau UE, decât în cazul în care se va uni cu România.

"Eu cred că orice perspectivă a Moldovei de aderare la NATO și chiar la UE este exclusă, în cazul în care nu va fi absorbită de România", consideră analistul rus.

381
Tagurile:
Baze militare, Rusia, SUA, Turcia, România
Tematic
Regrupare de forțe: baza NATO din Turcia ar putea fi mutată în România
Propagandiști NATO au alimentat războiul civil din Ucraina
Șocant: propagandiști NATO care au alimentat războiul civil din Ucraina
General francez: NATO trebuie lichidat. Europenii să se alieze cu Rusia


Загрузка...
Președintele României, Klaus Iohannis

Cum își pregătește Iohannis viitorul Guvern PNL-PSD

606
Cu Ponta, Dragnea și, mai nou, cu aliatul Tăriceanu la mâna procurorilor, practic alianța PSD-ALDE există doar ca să ne creeze iluzia că există și ce e mai grav, toți sunt conștienți de acest lucru.

Editorial de Gabriel Dumitrescu

Speriată de intrările în forță, pe ușa din dos, ale procurorilor anticorupție, stânga românească a rămas în stare de șoc și prinsă cu pantalonii în vine amână anunțarea planurilor de viitor sperând să iasă din această situație cu obrazul curat și fără scandal. "Ponta e trimis în judecată, Tariceanu e trimis în judecată, eu sunt trimis în judecată. O să vedem ce se întâmplă în perioada următoare", spunea Dragnea zilele trecute.

Jenat de propriul dosar, Liviu Dragnea încearcă să ne facă să credem că zarurile sunt aruncate și că nu există în acest moment o altă soluție pentru a salva partidul decât un semi-tehnocrat. Moda tehnocrației, de imitație de această dată, poate fi însă o soluție pentru PSD atâta timp cât în vizorul DNA-ului se află principalii oameni politici ai partidului.

Cu Ponta, Dragnea și, mai nou, cu aliatul Tăriceanu la mâna procurorilor, practic alianța PSD-ALDE există doar ca să ne creeze iluzia că există și ce e mai grav, toți sunt conștienți de acest lucru. Astfel că, unduirile fine din ultimul timp ale social-democraților pe lângă vice-premierul Vasile Dâncu au scopul de a readuce onoarea de fată mare a partidului.

Dâncu este astfel prins într-un joc cu dublu sens în care fie intră și se transformă inevitabil în tehnocratul social-democrat care va salva PSD-ul de la prăbușire, fie nu intră și lasă partidul la mâna DNA-ului și îi va grăbi prăbușirea. Pentru acest dans, Vasile Dâncu este singura variantă posibilă, probabilă și acceptabilă de majoritatea social-democraților. Practic cu Dâncu la cârmă PSD-ul s-ar (re)inventa miraculos, (re)construi durabil, (re)moraliza rapid. Și totuși, pe cât de "soluție" pare alegerea lui Vasile Dâncu pe post de locomotivă a partidului, pe atât de departe este salvarea PSD-ului.

Pentru că, în definitiv, această decizie este la fel de impusă din exterior precum și cea prin care însuși Iohannis l-ar numi în fruntea partidului. Câteva explicații se impun în acest moment. Vasile Dâncu este singurul om din PSD acceptat de președintele Iohannis. Tot el este singurul social-democrat care are o relație foarte bună cu Dacian Cioloș, în calitatea sa de vice-premier. Cu Dâncu la conducerea PSD și Cioloș lider al PNL, indiferent de rezultatul alegerilor, viitorul guvern va fi alcătuit printr-o alianță de guvernare PSD-PNL, o alianță care să aibă susținere și care să fie capabilă să pună în aplicare Proiectul de țară lansat nu cu mult timp în urmă de premier.

Este adevărat un astfel de scenariu a fost vehiculat tot mai mult în ultimele luni în cercurile politice și de fiecare dată a fost negat de către social-democrați, ultima dată cu mai puțin de o lună de zile în urmă. "PSD, cât timp voi eu președinte, nu vom face guvern cu PNL. Este exclus. PSD nu va vota un guvern tehnocrat. Este exclus. Și sunt absolut convins că PNL nu poate forma o majoritate după alegeri. Asta înseamnă că majoritatea se va forma în jurul PSD. Asta cred eu acum", spunea Liviu Dragnea. Și îl credem pe cuvânt că a fost sincer.

Numai că tot scenariul este realizabil sau nu, în funcție de puterea pe care el însuși o are în partid. Când n-o va mai avea, nimic nu mai este exclus. Totul devine foarte posibil. Și logic. Mai ales logic.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik. 

606
Tagurile:
alianță, Partid, Guvernare, PNL, ALDE, DNA, PSD, Vasile Dâncu, Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, Victor Ponta, Klaus Iohannis, România
Tematic
Moțiunea de cenzură: acum sau la toamnă. Klaus Iohannis, piedica PSD


Загрузка...

Cum ventilăm corect încăperile - Video

0
(reînnoit 16:20 25.02.2021)
Calitatea aerului din casă determină confortul și sănătatea întregii familii. O ventilare corectă asigură casa cu aer proaspăt, reglează nivelul de umiditate și reduce riscurile apariției mucegaiului sau a bolilor respiratorii.

Agenția pentru Eficiență Energetică a lansat un nou spot video, însoțit de un pliant ce conține informații privind ventilarea corectă a încăperilor. În acest sens, AEE vă recomandă:

  • Ventilați regulat încăperile sau utilizați un dispozitiv de ventilație complet automatizat;
  • Verificați umiditatea din încăperi. Dacă aceasta este de 55% sau mai mult, aerisiți camera;
  • Eliminați sursele de mucegai– nu uscați rufele în încăpere.

Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0


Загрузка...