Raketenschild

Moldova, ca teren de luptă a SUA împotriva Rusiei și despre rolul României

262
Valeriu Ostalep, Directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, ex-viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a accentuat un șir de momente ce caracterizează relațiile dintre Chișinău și Washington, în contextul identificării motivelor interesului sporit al SUA pentru Moldova.

Intensificarea activității desfășurate de SUA în regiunea noastră este dictată, după cum se știe, nu de căutarea zăcămintelor minerale. În acest sens Moldova este săracă. Atunci prin ce poate  să atragă RM o țară ca SUA, care pretinde la hegemonia militară și politică mondială? Doar deputații din Congresul SUA și înalții demnitari militari se perindă deja de doi ani prin Moldova. Iar noi știm că americanii nu întreprind nimic așa, pur și simplu.

Protest în centrul Chișinăului: NATO afară din Moldova
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Cred că SUA au scopuri concrete legate de Moldova. Iar printre acestea, desigur, nu se numără instaurarea democrației și a drepturilor omului în care nu mai crede nimeni după ce Libia și Irakul au încetat de fapt să existe ca state.

Așadar, știm cu toții că la momentul actual SUA se confruntă serios cu Rusia. Și trebuie să ne dăm seama că Ucraina și Moldova joacă un rol important în această luptă. Aici am identificat primul scop.

Am putea presupune și care este al doilea scop. Acum câțiva ani, americanii și-au instalat o bază militară în România. Da-da, aceasta nu este o bază NATO, după cum afirmă mai multă lume, care  argumentează această realitate prin faptul că România, ca membru al Alianței, trebuie să găzduiască forțe militare ale acesteia. Deci, este o bază a SUA. Iar o bază a SUA nu este o bază a NATO, nu înseamnă unul și același lucru.

Prin urmare, în România există o bază militară a SUA. Și pentru a o securiza, Statele Unite creează în acest scop o zonă-tampon la est de Prut. Adică în Moldova. Iar orice audient al cursului de geopolitică vă va spune că nimeni nu investește bani într-o zonă-tampon. Privind  situația obiectiv, putem afirma cu certitudine că existența politică a Republicii Moldova a fost amenințată chiar de la prima piatră pusă la construcția bazei militare în România.

Nu demult, MAE al Rusiei a calificat drept greșeală instalarea scutului antirachetă american în România. Moscova consideră că această decizie încalcă convenția încheiată între Moscova și Washington cu privire la dezarmarea nucleară, punând totodată în pericol securitatea națională a țării. Prezența în această regiune a scutului antirachetă american vorbește deja despre disensiunile dintre Moscova și Washington. Aceste disensiuni denotă faptul că Moldova ajunge într-o zonă de conflict.

SUA și-a zângănit armele la Chișinău, în cadrul exercițiilor „Dragon Pioneer". Numai un naiv nu-și poate da seama pentru cine a fost dat acest semnal și ce va urma: în Transnistria se va amplifica prezența rusească.

Noi ar fi trebuit încă acum câțiva ani să ne retragem de pe „linia frontului" și să ne înțelegem cu partenerii externi, bazându-ne pe principiile de neutralitate și independență ale Republicii Moldova. Însă, din păcate, liderii noștri nu sunt suficient de clarvăzători în această privință.

Cu ce ne-am ales până la urmă? Cu separarea țării în sfere de influență și cu perspectiva aprofundării acestui fenomen.

Avem o singură soluție: să începem urgent discuțiile cu vecinii, însă totodată să avem un punct de vedere propriu foarte bine chibzuit. Dacă vom urma această cale, ne așteaptă ani de negocieri din cele mai complicate. Însă acest lucru este necesar. În caz contrar, statul nostru ar putea să dispară.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu opinia redacției.

262
Tagurile:
Scut antirachetă, Bază militară, Conflict, SUA, Zonă tampon, Rusia, NATO, Valeriu Ostalep
Tematic
Scandal în SUA. Fostul şef al Pentagonului acuză NATO
Site de défense antimissile américain à Deveselu, en Roumanie

Expert rus: România în locul Turciei și extinderea SUA în regiune

381
(reînnoit 09:18 10.08.2016)
După schimbarea poziției Turciei în cadrul NATO, Statele Unite ale Americii își vor reorienta atenția asupra prezenței sale în România. Republica Moldova nu are nicio șansă să devină membru NATO și UE.

CHIȘINĂU, 10 aug — Sputnik. Rolul Turciei în cadrul NATO se va schimba radical. Chiar dacă aceasta își va păstra calitatea de membru al organizației, statul turc nu va mai fi un partener de încredere pentru ceilalți membri ai blocului militar, consideră expertul rus Igor Nikolaiciuk, șeful Direcției Securitate Națională a Institutului Rus pentru Studii Strategice.

"Orice s-ar spune, Turcia în cadru NATO nu mai este ceea ce a fost. Acum aceasta nu mai este un membru deplin al NATO, nu mai reprezintă un partener de încredere în cadrul NATO. Despre ea se vorbește deja în calitate de un partener al NATO", afirmă Nikolaiciuk într-o declarație oferită agenției Sputnik Moldova.

Potrivit analistului, diminuarea încrederii în Turcia ar putea spori rolul României în regiunea Mării Negre.

"În aceste condiții, desigur, va avea loc o reorientare bruscă spre o consolidare a rolului României în teatrul geopolitic al Mării Negre", a spus expertul rus.

Totodată, el consideră că americanii se vor orienta tot mai mult spre România, în special în ceea ce privește prezența navelor, dar și altor aspecte legate de construcții militare.

"Vor apărea tot mai multe baze cu muniții conservate, se vor intensifica exercițiile militare NATO în regiune, inclusiv în Moldova", afirmă Nikolaiciuk.

Fiind întrebat despre rolul Republicii Moldova în schimbările contextului regional și internațional, acesta a declarat că Republica Moldova nu are nicio perspectivă de aderare la NATO sau UE, decât în cazul în care se va uni cu România.

"Eu cred că orice perspectivă a Moldovei de aderare la NATO și chiar la UE este exclusă, în cazul în care nu va fi absorbită de România", consideră analistul rus.

381
Tagurile:
Baze militare, Rusia, SUA, Turcia, România
Tematic
Regrupare de forțe: baza NATO din Turcia ar putea fi mutată în România
Propagandiști NATO au alimentat războiul civil din Ucraina
Șocant: propagandiști NATO care au alimentat războiul civil din Ucraina
General francez: NATO trebuie lichidat. Europenii să se alieze cu Rusia


Загрузка...
Președintele României, Klaus Iohannis

Cum își pregătește Iohannis viitorul Guvern PNL-PSD

606
Cu Ponta, Dragnea și, mai nou, cu aliatul Tăriceanu la mâna procurorilor, practic alianța PSD-ALDE există doar ca să ne creeze iluzia că există și ce e mai grav, toți sunt conștienți de acest lucru.

Editorial de Gabriel Dumitrescu

Speriată de intrările în forță, pe ușa din dos, ale procurorilor anticorupție, stânga românească a rămas în stare de șoc și prinsă cu pantalonii în vine amână anunțarea planurilor de viitor sperând să iasă din această situație cu obrazul curat și fără scandal. "Ponta e trimis în judecată, Tariceanu e trimis în judecată, eu sunt trimis în judecată. O să vedem ce se întâmplă în perioada următoare", spunea Dragnea zilele trecute.

Jenat de propriul dosar, Liviu Dragnea încearcă să ne facă să credem că zarurile sunt aruncate și că nu există în acest moment o altă soluție pentru a salva partidul decât un semi-tehnocrat. Moda tehnocrației, de imitație de această dată, poate fi însă o soluție pentru PSD atâta timp cât în vizorul DNA-ului se află principalii oameni politici ai partidului.

Cu Ponta, Dragnea și, mai nou, cu aliatul Tăriceanu la mâna procurorilor, practic alianța PSD-ALDE există doar ca să ne creeze iluzia că există și ce e mai grav, toți sunt conștienți de acest lucru. Astfel că, unduirile fine din ultimul timp ale social-democraților pe lângă vice-premierul Vasile Dâncu au scopul de a readuce onoarea de fată mare a partidului.

Dâncu este astfel prins într-un joc cu dublu sens în care fie intră și se transformă inevitabil în tehnocratul social-democrat care va salva PSD-ul de la prăbușire, fie nu intră și lasă partidul la mâna DNA-ului și îi va grăbi prăbușirea. Pentru acest dans, Vasile Dâncu este singura variantă posibilă, probabilă și acceptabilă de majoritatea social-democraților. Practic cu Dâncu la cârmă PSD-ul s-ar (re)inventa miraculos, (re)construi durabil, (re)moraliza rapid. Și totuși, pe cât de "soluție" pare alegerea lui Vasile Dâncu pe post de locomotivă a partidului, pe atât de departe este salvarea PSD-ului.

Pentru că, în definitiv, această decizie este la fel de impusă din exterior precum și cea prin care însuși Iohannis l-ar numi în fruntea partidului. Câteva explicații se impun în acest moment. Vasile Dâncu este singurul om din PSD acceptat de președintele Iohannis. Tot el este singurul social-democrat care are o relație foarte bună cu Dacian Cioloș, în calitatea sa de vice-premier. Cu Dâncu la conducerea PSD și Cioloș lider al PNL, indiferent de rezultatul alegerilor, viitorul guvern va fi alcătuit printr-o alianță de guvernare PSD-PNL, o alianță care să aibă susținere și care să fie capabilă să pună în aplicare Proiectul de țară lansat nu cu mult timp în urmă de premier.

Este adevărat un astfel de scenariu a fost vehiculat tot mai mult în ultimele luni în cercurile politice și de fiecare dată a fost negat de către social-democrați, ultima dată cu mai puțin de o lună de zile în urmă. "PSD, cât timp voi eu președinte, nu vom face guvern cu PNL. Este exclus. PSD nu va vota un guvern tehnocrat. Este exclus. Și sunt absolut convins că PNL nu poate forma o majoritate după alegeri. Asta înseamnă că majoritatea se va forma în jurul PSD. Asta cred eu acum", spunea Liviu Dragnea. Și îl credem pe cuvânt că a fost sincer.

Numai că tot scenariul este realizabil sau nu, în funcție de puterea pe care el însuși o are în partid. Când n-o va mai avea, nimic nu mai este exclus. Totul devine foarte posibil. Și logic. Mai ales logic.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik. 

606
Tagurile:
alianță, Partid, Guvernare, PNL, ALDE, DNA, PSD, Vasile Dâncu, Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, Victor Ponta, Klaus Iohannis, România
Tematic
Moțiunea de cenzură: acum sau la toamnă. Klaus Iohannis, piedica PSD


Загрузка...
Iarnă

Cât mai țin gerurile: Prognoza meteo pentru 7 zile

0
(reînnoit 22:21 18.01.2021)
Iarna s-a instalat de-a binelea. Pentru marți, 19 ianuarie, meteorologii anunță temperaturi de până la -8 grade. Totodată, izolat pe drumuri se va forma ghețuș, iar precipitații esențiale nu vor fi. 

CHIȘINĂU 19 an - Sputnik. Meteorologii prognozează pentru ziua de astăzi temperaturi de până la minus opt grade Celsius, iar vântul va sufla din Sud spre Vest, de la slab spre moderat. Totodată, presiunea atmosferică va fi ridicată. 

Mercurul din termometre va undica până la -5..-8 grade Celsius în nord, -4..-7 grade în centru și -3..-6 grade în sud. În Capitală termometrele vor indica -5..-7°С.

Prognoza meteo pentru 19 - 25 ianuarie
Prognoza meteo pentru 19 - 25 ianuarie

De menționat că meteorologii au emis anterior cod galben de răcire bruscă a vremii. Avertizarea este valabilă în perioada 16 -19 ianuarie, inclusiv, pe întreg teritoriul țării. Pentru data de 20 ianuarie, meteorologii anunță că vremea se va încălzi ușor.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în data de 19 ianuarie 1939 a fost înregistrată temperatura de +14,6 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 19 ianuarie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1963 și era de -21,4 de grade Celsius. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SHS, iarna în Moldova, vreme rece, prognoza meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi


Загрузка...