Pistol

Moldova: Luări de ostatici, copii în pericol de moarte și polițiști împușcați

1956
După 16 ani, Sputnik Moldova vă prezintă istoria unei grupări criminale care a comis infracțiuni oripilante cu omoruri și luări de ostatici.

CHIȘINĂU, 19 mai - Sputnik. Au furat arme și muniții de la tirul Ministerului Apărării, intenționau să ucidă mai mulți copii, iar în timpul reținerilor au împușcat un polițist și l-au rănit pe altul. Sunt infracțiunile săvârșite acum 16 ani de membrii unei grupări criminale din Chișinău. Sputnik Moldova vă prezintă detalii despre una dintre primele operațiuni cu luare de ostatici din Capitală.

Suspecții aveau pe atunci 20 de ani și 23 de ani

Potrivit lui Corneliu Bratunov, care în acea perioadă era procuror al secţiei exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale a Procuraturii Generale, cei doi tineri, membri ai grupării criminale, au început să se certe cu legea la sfârșitul anului 2004 - începutul lui 2005. Inițial, aceștia atacau minori și le furau telefoanele mobile. În câteva luni, tipii au fost implicați în patru astfel de cazuri săvârșite în sectorul Botanica. Ambii proveneau aveau o pasiune comună – armele și antrenamentele la tirul de tragere.

Au furat armele și au lăsat actele de identitate

Istoria care a avut un final tragic pentru un colaborator de poliție din Capitală a început în data de 27 martie 2005. Anume în acea zi, cei doi indivizi au venit la tirul Ministerului Apărării pentru a trage cu arma. Tinerii s-au înregistrat în catalog, iar în baza actului de identitate au luat două arme, 30 de cartușe de calibru 9 mm și 30 de cartușe de calibru 7.62 mm.

Rechizitoriul de acuzare
© Photo : Rechizitoriul de acuzare
Rechizitoriul de acuzare
“Din declarațiile lor, în acea zi ei au venit cu scopul bine definit de a fura arme. Practica este ca, de fiecare dată, cineva din antrenori să fie prezent lângă cei care trag. În acea zi, la tir erau și alți oameni, precum și adolescenți de până la 18 ani. În cadrul investigațiilor, cei doi au declarat că, dacă antrenoarea respectivă ar fi stat lângă ei tot timpul, atunci urmau s-o împuște, atât pe ea, cât și pe copiii care erau acolo”, a declarat procurorul Corneliu Bratunov pentru Sputnik Moldova.

Din fericire pentru antrenoare, aceasta a lipsit o perioadă, fapt care i-a și salvat viața.

Potrivit rechizitoriului, cu munițiile furate suspecții planificau să comită un atac tâlhăresc asupra unei familii din raionul Ialoveni, care avea un business în Chișinău. Mai exact, se ocupa cu schimbul valutar în zona Pieței Centrale. Inițial, tipii au urmărit victimele o perioadă, după care au pus la cale un plan de acțiuni. Pentru că știau faptul că oamenii de afaceri au întotdeauna bani la ei, ar fi urmat să-i jefuiască și să-i omoare. Taximetristul care trebuia să-i însoțească urma să fie omorât după a doua cursă.

Două rețineri – un polițist mort, altul rănit

În timp ce indivizii planificau atacul asupra oamenilor de afaceri din Ialoveni, administrația tirului a anunțat polițiștii despre faptul că cei doi tineri au furat armele. Identificarea celor doi a fost posibilă imediat, pentru că actele de identitate ale acestora au rămas la tirul Ministerului Apărării. 

Astfel, pe 30 martie 2005, colaboratorii de poliție au decis să-i rețină. Doar că, la acel moment, nimeni nu bănuia faptul că indivizii intenționau să comită un atac tâlhăresc, ceea ce, din fericire, nu s-a mai întâmplat.

În timpul operațiunii, șeful serviciului pentru descoperirea atacurilor tâlhăreşti şi a jafurilor din cadrul fostului Comisariate General al Poliției municipiului Chișinău, Sergiu Coipan, a fost împușcat de unul dintre cei doi bănuiți. În drum spre spital, omul legii a decedat. 

Cei doi suspecți au reușit să fugă și au luat și arma acestui polițist.

“Chiar dacă era informația că aceștia sunt înarmați, nimeni nu a bănuit nici pentru o secundă că ar fi putut să tragă în polițiști. Totuși, în cadrul audierilor ei au declarat că erau conștienți că urmau să fie identificați și reținuți și au planificat, din strat, să deschidă focul asupra ofițerilor”, își amintește Corneliu Bratunov.

 • Locul reținerii suspecților, 2005
  Locul reținerii suspecților, 2005
  © Photo : Dosar penal
 • Locul reținerii suspecților, 2005
  Locul reținerii suspecților, 2005
  © Photo : Dosar penal
 • Locul reținerii suspecților, 2005
  Locul reținerii suspecților, 2005
  © Photo : Dosar penal
 • Locul reținerii suspecților, 2005
  Locul reținerii suspecților, 2005
  © Photo : Dosar penal
1 / 4
© Photo : Dosar penal
Locul reținerii suspecților, 2005

A doua zi a fost săvârșită a doua tentativă de a-i reține. Și de această dată au fost victime în rândul oamenilor legii. Un alt polițist a fost rănit, dar, din fericire, a rămas în viață.

Unul dintre cei doi suspecți a fost reținut, iar al doilea a reușit să fugă.

A intrat la voia întâmplării într-un bloc, în primul apartament găsit descuiat. S-a baricadat și l-a luat ostatic pe proprietarul locuinței.

Oamenii legii au încercuit zona și au dus tratative cu el preț de aproape patru ore. Unul dintre ofițeri a lăsat arma și a urcat spre suspect. În scurt timp, el s-a predat.

După 16 ani...

Cei doi indivizi au fost cercetați penal în 2005 pentru banditism, pregătirea atacului tâlhăresc și a omorurilor, omorul polițistului și tentativa de omor al celui de-al doilea ofițer, precum și pentru furturi, jafuri și escrocherii.

În timpul urmării penale, ambii și-au recunoscut vina, iar în instanța de judecată au negat unele mărturii.

Într-un final, cei doi au fost condamnați la pușcărie pe viață și se află după gratii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1956
Tagurile:
Ministerul Apărării, furate, arme
Zinaida Gribincea

Momentele dificile pot fi depășite: Sfaturile psihologilor

34
(reînnoit 18:20 19.06.2021)
În ultima perioadă a crescut numărul persoanelor care apelează pentru ajutor la Linia Verde pentru prevenirea suicidului. Specialiștii sunt îngrijorați că fenomenul a luat asemenea amploare și susțin că statisticile sunt mai mari decât cele prezentate oficial.
Stresul, panica și anxietatea: Cum să gestionăm stările emoționale

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Zinai Gribincea a remarcat că pandemia a afectat practic toate laturile vieții cotidiene. Anume în acest timp au ieșit la iveală mai multe stări cu care se confruntă oamenii. Specifice perioadei sunt tulburările emoționale – anxietatea, stresul, panica și stările depresive.

Adesea, atunci când omul nu-și mai poate controla emoțiile apar diverse gânduri negative. Cele mai vulnerabili sunt persoanele predispuse la stări depresive și cei care nu se pot adapta ușor situațiilor.

"Chiar și cazurile de suicid despre care tot mai frecvent se discută în ultima perioadă sunt cauzate de diverși factori precum expunerea constantă la stres, anxietatea, depresia, panica ș.a. Atunci când apare o situație neprevăzută este important să privim momentul cu distănțare și să analizăm la rece și cu mult calm evenimentele prin care trecem", a declarat Zinaida Gribincea.

Potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani, aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova. Suicidul este provocat de mai mulți factori ce interacționează între ei, iar când apare o situație de stres mai complexă, omul decide să recurgă la gestul extrem. 

"Este demonstrat că persoanele comit această faptă din diferite motive: probleme personale, probleme de serviciu, probleme financiare, singurătatea, depresia ș.a. Zilnic ne confruntăm cu diferite probleme, dar anume factorul de sănătate mintală și capacitatea de a răspunde la aceste probleme ne ajută să le soluționăm fără a avea tentații de a ne auto-anula", a explicat psihologul.
Liuba Ceban
© Sputnik / Osmatesco
Liuba Ceban

Fondatoarea Liniei Verzi pentru prevenirea suicidului, Liuba Ceban, susține că numărul real al celor care s-au sinucis anul trecut în țara noastră este semnificativ mai mare decât cel prezentat oficial. Deși au fost raportate peste 300 de cazuri de suicid, de fapt și-ar fi pus capăt zilelor de cinci ori mai multe persoane.

"Când este vorba de tentativă de suicid, OMS recomandă să înmulțim cifra oficială cu 25. Ceea ce înseamnă că la noi în țară anual avem 10 mii de tentative de suicid. Eu am împărțit cifra asta pe fiecare zi și iese că aproximativ 30 de cazuri pe zi, câte unul în fiecare raion. Adevărata fața a numărului de suicid nu o cunoaște nimeni", a precizat fondatoarea Liniei Verzi.

Specialista susține că rareori oamenii sunt determinați de alte persoane sau de mass-media să-și pună capăt zilelor. Singurul lucru pe care îl pot prelua este metoda, adică felul în care să recurgă la suicid.

"Oamenii pot să fie influențați cu privire la modul prin care alții încercă să-și pună capăt zilelor. Oamenii se uită la știri, la filme sau citesc și așa pot să copie o metodă de suicid. În acest sens există pericolul de a copia comportamentul, dar nu vorbim de faptul că e la modă, dar de faptul că omul deja e vulnerabil. Nu poate fi că la om e totul bine și a apărut doar o mică problemă și el recurge la acest gest. Oamenii trec prin durere sufletească enormă care a fost adunată și alimentată cu mai multe traume pe parcursul vieții", a menționat Ceban.

Psihologii afirmă că alimentația corectă și echilibrată, practicarea unui hobby care aduce satisfacție și fericire, sportul, plimbările la aer curat, gândirea pozitivă, comunicarea cu prietenii – toate acestea vă pot ajuta să depășiți cu ușurință situațiile neplăcute din viața cotidiană.

De asemenea, în situațiile mai complicate este importantă susținerea celor apropiați, iar în cazul în care oamenii nu reușesc să facă față stărilor distructive, să apeleze la ajutorul specialiștilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
suicid, psiholog
Tematic
Psiholog, despre utilizarea în exces a gadgeturilor: Urmează o catastrofă socială


Загрузка...
Liuba Ceban

De ce ajung unii oameni până la suicid: Cum pot fi prevenite situațiile

37
(reînnoit 16:36 19.06.2021)
În ultima perioadă tot mai des suntem martorii unor situații neplăcute. Potrivit unei medii statistice, aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii ATITUDINI.
Când apar gândurile suicidare: Semne că persoana are nevoie de ajutor

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, fondatoarea Liniei Verzi pentru prevenirea suicidului, Liuba Ceban, a vorbit despre acea perioadă din viața oamenilor care poate crea premise pentru apariția gândurilor suicidare.

Potrivit specialistului, adesea aceste gânduri negative apar atunci când persoana a trecut prin mai multe momente complicate și dureroase, o criză de lungă durată sau atunci când se acumulează mai multe probleme, iar ieșire din situație se pare că nu mai există. Îngrijorător este faptul că la acest gest recurg tot mai mulți adolescenți și tineri. Cea de-a doua cauză mai frecventă a decesului persoanelor cu vârste cuprinse între 15-30 de ani este comiterea unui act de suicid. Motivele fiind: neînțelegerile cu părinții, conflictele cu semenii săi, nereușitele școlare și altele.

"Adolescenții pot lua decizii impulsive. În această perioadă este importantă comunicarea cu părinții, profesorii, psihologul școlar. Orice schimbare de comportament pe care o observă adulții trebuie analizată, discutată și să fie luate măsuri cât mai urgent posibil", a adăugat interlocutoarea.

Liuba Ceban a mai precizat că printre indiciile ce ar demonstra că persoana ar putea avea gânduri suicidare sunt mesajele: mă simt singur, nu vreau să fiu povara nimănui, nu mai vreau să trăiesc ș.a. Aceste cuvinte demonstrează că omul are nevoie de susținere emoțională și este un indicator că trebuie neapărat ajutat, fie de cei apropiați, fie de un specialist.

La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor?

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul General al Poliției, în anul 2020 au fost înregistrate 398 de cazuri de suicid, cu 22 de cazuri mai multe decât au fost în anul 2019. Din numărul total de cazuri de suicid, șapte au fost în rândul minorilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
suicid
Tematic
Psiholog: Dacă nu doriți să vă îmbolnăviți, nu vă panicați


Загрузка...