Мемориал Вечность

Ministrul Apărării i-a răspuns unionistului Țîcu

265
(reînnoit 09:49 05.05.2021)
Liderul PUN a înregistrat un videoclip la Memorialul „Eternitate” din Capitală, afirmând că „monumentele sovietice sunt reparate, dar bani pentru alegeri nu sunt”. „Niciun ban nu se cheltuiește astăzi pentru repararea Memorialului”, i-a răspuns ministrul Apărării

CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. Ministrul interimar al apărării, Victor Gaiciuc, a declarat pentru Sputnik că lucrările de renovare care se efectuează astăzi pe teritoriul Memorialului militar „Eternitate” din Chișinău nu costă absolut nimic bugetul de stat al Moldovei.

S-ar putea ca Octavian Țîcu pur și simplu să nu știe nimic despre asta.

„Noi am stabilit în contractul cu compania care a efectuat anul trecut lucrări serioase de reparație a Memorialului Gloriei Militare ”Eternitate” și care astăzi face acolo mici reparații cosmetice, următoarea condiție: compania se angajează să mențină obiectul în stare corespunzătoare timp de zece ani și, dacă este nevoie, să efectueze lucrările necesare pentru asta. Astfel, pentru reparațiile cosmetice care se fac astăzi la Memorial nimeni nu-i plătește nimănui nimic", a declarat ministrul moldovean al Apărării într-un interviu pentru Sputnik Moldova.

Totodată, Gaiciuc a refuzat categoric să intre în polemici cu Țîcu. Însă a ținut să amintească de anumite lucruri.

”Doritori de a rescrie istoria au fost, sunt și, desigur, vor fi. Însă noi încă nu am uitat că drapelul pe Reichstag a fost arborat de soldatul sovietic - ostaș al acelei armate în care sute de mii de moldoveni au luptat împotriva fascismului. Au luptat și au învins. Și au meritat ca memoria lor să fie onorată de nepoți.

Orice persoană normală se bucură de victoria binelui asupra răului. Iar tribunalul internațional de la Nürnberg, voi aminti iarăși de un lucru evident, a recunoscut fără echivoc fascismul drept un mare rău... ” a declarat Gaiciuc.

Cum va fi marcată Ziua Victoriei în acest an - răspunsul ministrului Apărării>>>

Liderul Partidului unionist al Unității Naționale, Octavian Țîcu, și-a făcut declarația în preajma Zilei Victoriei din 9 mai. În această zi de sărbătoare, reprezentanții organizațiilor obștești și autorităților din Moldovei urmează să depună flori la memorialul „Eternitate”.

Complexul memorial „Eternitate” a fost construit la Chișinău în memoria ostașilor care au murit în luptele pentru eliberarea Moldovei de ocupanții germano-fasciști în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Inaugurarea lui a avut loc pe 9 mai 1975.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

265
Tagurile:
9 Mai la Memorialul “Eternitate, Victor Gaiciuc, Octavian Țîcu, ministrul Apărării
Tematic
Gaiciuc: Moldova poate deveni platformă pentru negocieri în cazul unui conflict în regiune
Gaiciuc, despre participarea soldaților moldoveni la Parada Victoriei de la Moscova
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

83
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...
Aneta Zasavițchi

Prognozele specialiștilor pentru sectorul HoReCa

45
Sectorul HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate domenii pe timp de pandemie. Care sunt prognozele specialiștilor cu privire la reanimarea acestui sector - aflați din materialul Sputnik.
Câte localuri din Chișinău și-au sistat activitatea pe timp de pandemie?

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, a precizat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi au înregistrat scăderi și pierderi colosale de vânzări.

Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile comunale, furnizori etc.

"40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul. În 2019, 50 mii oameni activau în acest sector. În Chișinău, la începutul anului 2020, erau 1700 de unități de alimentație publică, iar în momentul de față, în jur de 30 procente și-au sistat activitatea din propria inițiativă, pe un termen nedeterminat", a spus Aneta Zasavițchi.
Roman Chircă
© Sputnik / Mihai Caraus
Roman Chircă

În același timp, expertul economic Roman Chircă a precizat că reanimarea sectorului HoReCa ar putea dura mai bine de doi ani. Deși unii antreprenori au reușit să supraviețuiască în anul pandemic 2020, situația nu poate fi comparată cu perioada de dinaintea crizei.

"Anumite oaze de antreprenori care au supraviețuit. Fie au o rețea specifică, fie că au o bază de clientelă permanentă. Însă acest lucru nu reprezintă sectorul în ansamblu. Avem nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru reformarea sectorului", a precizat expertul.

Mai mult, Roman Chircă este de părere că multe lucruri se vor schimba în acest domeniu, iar antreprenorii vor fi nevoiți să se adapteze noilor cerințe de pe piață și solicitărilor consumatorului.

"Va fi o regândire totală a sectorului, va fi diferit - modul de interacțiune, mentalitatea și cultura consumatorului, soluțiile IT și altele. Vom asista la schimbări majore în acest domeniu", a conchis Chircă.

Amintim că din data de 27 mai curent se permite organizarea evenimentelor în localuri, precum nunți și cumătrii, cu ocuparea a cel mult 50 la sută din locurile din local. Restaurantele și cafenelele pot reveni la regimul normal de lucru, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare. Totuși, cluburile de noapte și discotecile rămân deocamdată închise. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
HoReCa
Tematic
A fost modificat programul de lucru a HoReCa: Cum vor activa cafenelele și restaurantele


Загрузка...
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului