Cuvântul Pastoral al ÎPS Mitropolit Petru al Basarabiei, cu ocazia Învierii Domnului 2021

57
(reînnoit 18:17 01.05.2021)
Reproducem aici de pe site-ul Mitropoliei Basarabiei "Cuvântul Pastoral al ÎPS Mitropolit Petru al Basarabiei, cu ocazia Praznicului Învierii Domnului 2021".

Preacucernicului cler, preacuviosului cin monahal şi preaiubiţilor credincioşi din Sfânta şi de Dumnezeu păzita Mitropoliei a Basarabiei;

Har, milă şi pace de la Hristos Domnul,  iar de la noi, arhiereşti binecuvântări.

Hristos a înviat!!!

„Îndrăzniți, Eu sunt, nu vă temeți!” (Matei 14. 22-34)

Preasfințiile Voastre, episcopi eparhioți,

Preacuvioși și Preacucernici părinţi, slujitori ai sfintelor altare,

Iubiți fraţi şi surori în Hristos-Domnul,

Din mila lui Dumnezeu, Ne-am învrednicit să trăim din nou cu toții, momentele praznicale prilejuite de Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, Praznic care este, prin excelență, momentul în care existența noastră dobândește esență. Astăzi, din nou suntem chemați cu toții prin îndemnul: „Veniți de luați lumină!” – Lumina lui Hristos, care luminează tuturor, lumina izbăvitoare de rele și dătătoare de viață și speranță. Această Lumină reanimează viața noastră duhovnicească, oportună fiind păstrarea ei în noi, iar acest lucru este posibil doar printr-o schimbare lăuntrică sau prin asumarea urmării lui Hristos.

Învierea Mântuitorului Hristos este un act asumat de Dumnezeu, „pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire”, așa cum reiese și din Simbolul de Credință Ortodox, din nemărginita dragoste a Treimii „celei de o ființă și nedespărțită”, pentru întreaga Sa creație, căci „atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară ci să aibă viață veșnică”(Ioan 3, 16). Noi, ca fii ai Lui, avem datoria sfântă de a răspunde dragostei divine cu același sentiment frumos, de fii iubitori și recunoscători pentru toate și încrezători în puterea Sa nemărginită. Așadar, Învierea Domnului trebuie să ne facă iubitori, încrezători și buni credincioși.

Ne aflăm cu toții la finele unei perioade pregătitoare duhovnicește, de șapte săptămâni cu post, perioadă în care, fiecare dintre noi, crezând neclintit în Învierea Mântuitorului, am trecut printr-un proces interior de înfrânare, răbdare și nevoință, convinși de faptul că acestea toate astăzi își vor desăvârși bucuria.

Deși, poate mulți primesc bucuria Învierii într-un mod mecanic, ea totuși necesită a fi înțeleasă și asumată ca o trăire adevărată, ca un examen interior de identificare a stării noastre sufletești, situate în lumina acestui „Praznic al praznicelor și Sărbătoare a sărbătorilor”. Învierea lui Hristos este un eveniment unic, ce dă sens tuturor dimensiunilor timpului: trecut, prezent și viitor și, astfel, înalță semnificația și valoarea vieții omului. Această viață nu poate fi percepută fără Înviere, deoarece cu toții așteptăm „învierea morților” (Crezul ortodox); Învierea este, de fapt, centrul credinței și al existenței creștine, așa cum mărturisește și apostolul neamurilor, Pavel: „Dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică și credința voastră”(I Corinteni, 15, 14).

Dreptmăritori creștini,

Învierea Domnului este un moment așteptat de întreaga lume ortodoxă. Cu toții așteptăm acel moment crucial de o intensă trăire duhovnicească, în care preoții bisericii îndeamnă tradițional, pe fiecare din cei prezenți, să primească Lumina și, orice om, care se învrednicește de Lumina Învierii lui Hristos, primește îndemnul de la înger: „Nu vă temeți!”(Matei 28, 5).

Astăzi, lumina Învierii a devenit un ritual așteptat de toți dar, cu părere de rău, mulți dintre creștinii care primesc lumina merg pe la casele lor și încep prăznuirea lumească. În acest context, necesită reamintit faptul că primirea luminii este doar începutul prăznuirii duhovnicești a Bucuriei. Primirea luminii Învierii trebuie să fie pentru fiecare dintre noi, cei care o primim, o chemare la apostolat, un îndemn de a fi mărturisitori ai minunii Învierii, ornamentată cu mult curaj, mai ales, în această perioadă deosebită.

În ultimul an, viața noastră a fost marcată de această pandemie mondială, iar credința a fost supusă multor încercări. Mormântul Mântuitorului, reprezentat de Biserică, a fost adesea străjuit și încă mai este. Am fost de multe ori presați de către curente potrivnice tradiției noastre bimilenare, condiționați să renunțăm la practicile care fac parte din viața noastră, a creștinului botezat în numele Sfintei Treimi.

 Realitatea este una însă: Hristos a Înviat! A înviat pentru noi toți, sfărâmând păcatul strămoșesc și cu scopul de a alunga frica din noi „Îndrăzniți, Eu sunt, nu vă temeți!” (Matei 14. 22-34). Adevărul Învierii lui Hristos este legat de viața fiecăruia dintre noi. Viața fără Hristos e considerată ca o existență fără conținut și fără sens. Adevărata bucurie poate fi trăită cu adevărat numai în Hristos, care este „Calea, Adevărul și Viața”( Ioan 14, 6).

Îndemnul îngerului de a alunga frica din noi, rămâne actuală pentru întreaga suflare creștinească. De când trăim sub eticheta pandemiei, am fost presați să ne temem de a ne apropia unii de alții; să ne temem a merge unii la alții în vizită; să ne temem de a merge la biserică; să ne temem a ne spovedi, să ne temem ane împărtăși cu Trupul și Sângele lui Hristos, care vindecă orice boală și orice neputință; Să ne temem a exista normal, într-un final. Teama a devenit, cu părere de rău, parte din viața multora dintre noi, mai mult sau mai puțin. Nu trebuie să ne lăsăm dominați de frică, ea îngrădește libertatea omului de a se manifesta.

Iubiții mei fii duhovnicești,

Minunea Învierii a fost posibilă de mărturisit (paradoxal) datorită faptului că străjerii păzeau mormântul: „Iar ei, ducându-se, au întărit mormântul cu strajă, pecetluind piatra” (Matei 27, 66). Și astăzi, se repetă, într-o formă contemporană, aceeași situație, suntem într-un fel păziți de a nu prăznui Învierea. De aceea, vă îndemn pe toți, ca părinte duhovnicesc, să facem împreună minunea reînvierii noastre duhovnicești, în virtutea luminii Învierii lui Hristos. Teama însă nu este complementară cu drumul spre Învierea în Hristos, ci trebuie să o alungăm din noi.

Totodată, nu trebuie să uităm că, în calea dobândirii desăvârșirii și a izbăvirii de relele acestei lumi trecătoare, avem tot ajutorul în Crucea lui Hristos. Dacă urmăm învățăturii Mântuitorului, duhul nostru înviază spre adevărata viață, în Hristos și Înviere. De această înviere s-au bucurat și sfinții pe care astăzi îi cinstim în Biserică și nădăjduim să ne bucurăm și noi. Să devenim apostoli mărturisitori ai credinței noastre în Învierea lui Hristos. Să alungăm teama de la noi și să îl urmăm pe „Domnul Slavei” cel Înviat din morți.

În această noapte, se împlineşte aspiraţia omului, dorinţa de a învia în Hristos și a trăi veşnic. Dar, a trăi veşnic, presupune a trăi cu Persoana veşnică, adică cu Dumnezeu şi a fi în comuniune cu toţi oamenii plăcuți Lui.

Iubit popor al lui Dumnezeu,

În Lumina marelui Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, doresc să închei aceste gânduri duhovnicești, adresându-vă arhiereşti binecuvântări pentru a sărbători Învierea Domnului şi a învia spre Împărăţia lui Dumnezeu. Să trăiți aceste sărbători pascale cu bucurie sfântă, care să lase în umbră toate frământările, grijile și fricile care ne-au marcat viața în ultima perioadă.

Hristos a Înviat! Bucurați-vă!

Cu binecuvântare şi dragoste părintească, al vostru părinte duhovnicesc şi fierbinte rugător la Hristos Domnul,

PETRU

Arhiepiscopul Chişinăului,

Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor

Dată în reşedinţa Noastră Mitropolitană din Chişinău, cu prilejul Praznicului Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, în anul mântuirii 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
Paște, Învierea Domnului
Ион Чебан

Ceban: Strada Ion Creangă ar putea fi dată în folosință până la Hramul Orașului

48
(reînnoit 21:21 14.06.2021)
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, spune că strada Ion Creangă ar putea să fie dată în folosință mai devreme față de termenii pe care i-a avansat anterior primăria Capitalei
Ceban: Strada Ion Creangă ar putea fi dată în folosință până la Hramul Orașului

Ion Ceban a declarat în cadrul unei emisiuni la Centrul de presă Sputnik Moldova că strada Ion Creangă din sectorul Buiucani al Capitalei va fi dată în folosință până la Ziua Orașului, adică pe 14 octombrie curent.

„În conformitate cu contractul, această arteră importantă trebuie să fie funcțională în luna martie 2022. Așa consideră cei care planifică lucrări de astfel de anvergură, iar ele se efectuează conform standardelor. Unii lucrează cu rețelele, alții lucrează cu asfaltul. Noi facem tot posibilul pentru ca strada să fie gata până la Ziua Orașului, sper că condițiile climaterice nu ne vor da planurile peste cap. Dacă nu încheiem până în octombrie, vom merge conform planului până în luna martie 2022”, a precizat Ion Ceban.

Totodată, primarul a explicat de ce în cazul unor lucrări de pe strada Creangă s-au înregistrat întârzieri.

„Am avut o problemă pe partea de rețele în zona dintre Coca și rondul de la Calea Ieșilor. De aceea, a trebuit să strămutăm rețelele pe zona adiacentă Parcului Dendrariu. Tot în acea zonă vom amenaja o parcare pentru mașini, pentru ca ele să nu staționeze pe strada Creangă”, a precizat funcționarul.

El a mai spus că în această vară ar urma să fie lansată licitația pentru desfășurarea lucrărilor de reparație a străzilor 31 August, Tighina și Alexandru cel Bun.

Costul total al reparației străzii Ion Creangă se cifrează la 44,6 milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
strada Ion Creangă, Ion Ceban
Tematic
Vor zbura capete la Primăria Chișinău? La cine s-a referit primarul Ion Ceban


Загрузка...
Aurelia Irodoi

S-au căsătorit din nou la scurt timp după ce au divorțat: Greșeala pe care o fac cuplurile

250
(reînnoit 20:39 14.06.2021)
De multe ori, situațiile stresante, emoțiile și gândurile negative impun cuplurile să ia decizii pripite în privința căsniciei lor. Din diverse motiveve unii aleg să se divorțeze, pentru ca ulterior să se căsătorească din nou cu același partener.
S-au căsătorit din nou la scurt timp după ce au divorțat: Greșeala pe care o fac cuplurile

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", mediatoarea Aurelia Irodoi a povestit un caz pe care l-a întâlnit în activitatea ei profesională. Este vorba despre un cuplu cu doi copii, care a hotărât să divorțeze. După câteva luni de la divorț, perechea s-a recăsătorit.

Deși pentru unele persoane acest lucru pare unul neobișnuit și irațional, mediatoarea susține că acest fenomen devine tot mai răspândit.

"Acest exemplu este dovada lipsei de dialog în cuplu. După toată procedura de desfacere a căsătoriei și după o perioadă în care au locuit separat, cuplul a înțeles că a comis o greșeală luând decizia de a se divorța. În mai puțin de jumătate de an ei s-au recăsătorit oficial și spun că este o decizie asumată pe care au cântărit-o foarte bine împreună", a relatat Aurelia Irodoi.

În acest context, mediatoarea  a remarcat că pe fundalul emoțiilor negative și situațiilor stresante multe familii obișnuiesc să ia decizii pripite. Situația însă poate fi evitată.

"De multe ori în relație încep să se implice toate rudele cu sfaturi și să-și împărtășească propria experiență. Dialogul trebuie să fie doar între două părți, să se discute și cu copiii dacă e cazul, lucrurile nu trebuie grăbite. Dacă este nevoie trebuie de consultat un psiholog. Doar după ce au fost întreprinse toate măsurile, poate fi luată și o decizie", a conchis mediatoarea.

În același timp, Aurelia Irodoi a menționat că cererea față de serviciile de mediere a crescut pe timp de pandemie. Printre cele mai solicitate cazuri ce urmau a fi soluționate de către mediatori au fost cele care țineau de procesul de divorț. Potrivit ei, restricțiile impuse în contextul pandemiei au îngreunat activitatea instanțelor de judecată, motiv pentru care tot mai multe cupluri au ajuns să apeleze la serviciile de mediere.

Mediatoarea susține că deocamdată nu există o statistică care ar arăta rata adresărilor la mediatori în cazurile cuplurilor care și-au dorit să divorțeze în 2020, însă cu siguranță acestea sunt în creștere.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

250
Tagurile:
Mediere, desfacerea căsătoriei, căsătorie, divorț
Tematic
Melania Trump “numără minutele” până la divorț


Загрузка...

”Sufletul orașului”: Imagini cu cele mai frumoase străzi din lume - Foto

0
(reînnoit 15:42 14.06.2021)
 • Strada Smith Street din Melbourne, Australia
 • Strada Passeig de Sant Joan din Barcelona, ​​Spania.
 • Vizitatorii unei cafenele de pe strada South Bank din Londra, Marea Britanie.
 • Strada San Isidro din Havana, Cuba.
 • O mașină pe strada Sunset Boulevard din Los Angeles, SUA.
 • Strada Witte de Withstraat din Rotterdam, Olanda.
 • Strada Rua Três Rios din Sao Paulo, Brazilia.
 • Strada Haji Lane din Singapore.
 • Oameni, pe acoperișul restaurantului Rio Maravilha în Lx Factory, situat pe strada Rua Rodrigues de Faria din Lisabona, Portugalia
 • Strada Calle Thames din Buenos Aires, Argentina.
 • Strada Křižíkova din Praga, Republica Cehă.
 • Strada Pisicii din Tokyo, Japonia.
 • Strada Rue Tiquetonne din Paris, Franța.
 • Strada Mariannenstraße din Berlin, Germania.
 • Star Street din Hong Kong, China.
Vedeți în galeria foto Sputnik care străzi au fost numite cele mai bune din lume. În viziunea Time Out. Sunteți de acord cu alegerea experților?

Propriul său clasament a fost alcătuit de portalul care studiază orașele și destinații turistice. Experții au efectuat un sondaj în rândul a 27 de mii de oameni care trăiesc în diferite părți ale lumii și au stabilit un top cu cele mai frumoase 30 de străzi pe care locuitorii le consideră „sufletul orașului”.

Topul zece al clasamentului include străzi din Melbourne, Barcelona, ​​Londra, Havana, Los Angeles, Rotterdam, Sao Paulo, Singapore, Lisabona, Buenos Aires.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lume, orașe, străzi
Tematic
Cele mai neobișnuite stații de autobuz din lume


Загрузка...