Imagine dina rhivă

Nume amuzante și ciudate purtate de romii din Moldova: N-ai crezi îi cheamă așa!

1799
(reînnoit 20:43 08.04.2021)
În timp ce unii sunt mândri de numele pe care îl poartă, altora le vine să-și ia lumea în cap când cineva îi strigă. Cele mai neobișnuite și uneori ciudate nume din țara noastră sunt purtate de reprezentanții comunității romilor.

CHIȘINĂU, 8 apr - Sputnik. De Ziua Internațională a Romilor, care este marcată anual pe 8 aprilie, Sputnik Moldova a făcut o trecere în revistă a celor mai neobișnuite nume purtate de reprezentanții acestei comunități din țara noastră. 

Am discutat cu baronul romilor din Republica Moldova, Artur Cerari, care ne-a oferit câteva exemple de nume neobișnuite. 

Zolușca este foarte răspândit nume la noi. Mai avem Snegurca, Gruzinca, Poleacica, Cecenca. Este și nume Patrina la noi, foarte rar întâlnit”, a declarat baronul pentru corespondentul Sputnik Moldova

Pe lângă acestea, în comunitatea romilor sunt întâlnite nume precum CeburașcaFilanda sau Izaura. Ultimul nume este purtat în țara noastră de 19 femei, potrivit datelor Agenției Servicii Publice. 

E cunoscut printre romi și numele Budulai, așa cum îl chema pe protagonistul celebrului film sovietic regizat de Aleksandr Blank, rolul căruia a fost interpretat de actorul moldovean Mihai Volontir. Potrivit datelor ASP, opt bărbați din țara noastră poartă numele Budulai. Un alt nume neobișnuit la romi este Șalalai. Se întâlnesc printre bărbații romi și unii care poartă numele Vășari, a precizat baronul Artur Cerari. 

Corespondentul Sputnik Moldova a discutat și cu un alt reprezentant al comunității romilor din Moldova - Robert Cerari, care este rudă cu baronul.

El a explicat că mulți romi au un nume care figurează în acte și altul folosit ca apelativ de către membrii comunității - cu totul diferit de cel oficial. Unele ajug să sune chiar indecent, susține Robert Cerari. 

„Sunt și nume de organe care mi-i rușine să le spun. (...) Alții pun nume ca la oameni care au fost la conducere sau ca ale artiștilor. De exemplu Opal, Rața. Este și nume Mercedes sau Ispanca. Depinde din ce țară sunt bărbații care îi plac mamei”, a povestit cu o notă de ironie Robert Cerari. 

Sunt romi care poartă nume și mai neobișnuite. 

„Trecem deja la fructe și legume: avem Malina, avem Căpșuna. Avem judecătorul nostru pe care îl cheamă Pentrujel. Oficial îl cheamă altfel, dar nimeni în popor nu știe cum îl cheamă în acte. Toată lumea îl știe ca Pentrujel. Avem și nume de bărbat Carcalo”, a declarat Robert Cerari. 

Unele nume inedite sunt însă înscrise și în acte. Potrivit bazei de date a Agenției Servicii Publice, 15 femei din țara noastră poartă nume Malina, iar 10 se numesc Ispanca

Sputnik Moldova a aflat și alte nume purtate de romi, care însă sunt atât de exotice, încât nu le-am menționat pe site-ul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1799
Tagurile:
Moldova, romi, nume
Tematic
Topul celor mai bizare nume din Republica Moldova
Mihai Machidon

Secretar de stat, despre exportul de grâu: Poate fi afectată securitatea alimentară?

115
(reînnoit 22:18 14.04.2021)
Problema exportului de grâu din rezerva de stat: Este sau nu pusă în pericol securitatea alimentară a țării și care este riscului creșterii prețului la pâine în următoarea perioadă? Subiectul a fost discutat în studioul Radio Sputnik Moldova.
Secretar de stat, despre exportul de grâu: Va crește prețul la pâine?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a precizat că securitatea alimentară a populației este o prioritate a statului, iar conform statisticilor anuale, în Republica Moldova sunt consumate în medie 390-400 mii tone de grâu.

Un simplu calcul poate scoate în evidență dacă este sau nu pusă în pericol securitatea alimentară a țării, a precizat Mihai Machidon.

"Anul acesta avem exportate 120 mii tone de grâu, iar noi avem un produs de aproape 600 mii tone. Ne încadrăm în media tuturor acestor ani cu asigurarea alimentației. Din calculele noastre, avem necesarul care ne asigură alimentația în interior, dar și în rezervele de stat. Suntem asigurați. Nu trebuie să facem panică", a subliniat oficialul.

De asemenea, Mihai Machidon a fost întrebat despre posibilitatea creșterii prețurilor la pâine în viitorul apropiat. Oficialul a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla în perioada următoare.

"Pâinea socială și prețurile la pâine nu au fost majorate, chiar și în pofida creșterii prețurilor la grâu. Au fost poate majorări neesențiale pentru produsele din patiserie - tort, covrigei, dar care, să spunem așa, nu sunt de prima necesitate. În perioadă următoare sperăm că nu vor crește prețurile la pâine", a punctat Machidon.

Precizăm că în urma recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Guvernul în exercițiu a votat în data de 30 martie o hotărâre cu privire la introducerea unei restricții temporare la exportul grânelor - până pe 12 aprilie 2021. Atunci, în urma ședinței CSS, Maia Sandu a declarat că va fi creat un grup de lucru „care să stabilească care pot fi intervențiile în rezervele de stat”, astfel încât să nu fie admisă creșterea prețurilor la pâine și la furaje.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

115
Tagurile:
pâine, export, grâu
Tematic
Președinția cere din nou interzicerea temporară a exportului de grâu


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Situația în sectorul vitivinicol după un an de pandemie

45
(reînnoit 19:33 14.04.2021)
Care este situația în cel mai important sector din Republica Moldova - cel vitivinicol și cu ce probleme se confruntă vinificatorii noștri după un an de pandemie? Subiectul a fost discutat cu preşedintele Asociației Micilor Producători de Vinuri, Arcadie Foșnea.
Situația în sectorul vitivinicol după un an de pandemie

După un an de pandemie și cu o recoltă mai scăzută, ramura vitivinicolă are nevoie de susținere, în special micii producători de vinuri, susține Arcadie Foșnea.

În 2020, cele mai mari dificultăți întâmpinate de către producătorii autohtoni au ținut de exporturile de vinuri, chiar și în țările amatoare tradițional de vin moldovenesc. Dacă în luna ianuarie în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută, atunci începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

"În prezent, Rusia rămâne cel mai mare importator de vinuri moldovenești, care așteaptă cu drag vinurile noastre. Totuși, fiecare țară este tratată drept un potențial prieten al vinurilor moldovenești și suntem deschiși pentru colaborare, în special micii producători locali", a precizat Arcadie Foșnea.

De menționat că în ultimii ani țara noastră a înregistrat un adevărat progres și o dinamică pozitivă în industria vinului, fapt ce a generat creșterea numărului turiștilor în Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
pandemie, vin
Tematic
Vinificator: Stăm cu vinurile în depozite și ne uităm la ele - nu avem unde să le vindem


Загрузка...
Nicolae Roșca

Parlamentul a cerut recuzarea unui judecător al Curții Constituționale - care este motivul

0
Reprezentantul Parlamentului delegat la ședința de astăzi a Curții Constituționale, în care se examinează posibilitatea dizolvării Legislativului, a cerut recuzarea unui judecător al Înaltei Curți.

CHIȘINĂU, 15 apr - Sputnik. Reprezentantul Parlamentului a înaintat în ședința Curții Constituționale o cerere de recuzare a judecătorului CCM Nicolae Roșca. El a argumentat că acesta s-ar afla într-un conflict de interese, având în vedere că anterior ar fi reprezentat interesele actualului președinte Maia Sandu, care astăzi a venit la Înalta Curte ca să prezinte circumstanțele privind dizolvarea Parlamentului. 

„Parlamentul înaintează cerere de recuzare a judecătorului Nicolae Roșca. În perioada 2017-2019 a fost avocatul domniei sale precum și membru al partidului Maiei Sandu. Solicităm înaltei Curți să admită cererea de recuzare”,a declarat reprezentantul Parlamentului. 

Cererea de recuzare nu a fost însă acceptată de președintele Curții Constituționale Domnica Manole.

„Ați depășit această etapă când ați putut înainta această recuzare. Recursul nu poate fi acceptat la etapa examinării în fond a recuzării”, a declarat Domnica Manole.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
CCM, Recuzare, Curtea Constitutionala, Parlament
Tematic
Curtea Constituțională examinează posibilitatea dizolvării Parlamentului


Загрузка...