Olga Cataraga

Olga Cataraga: “Eram în pantofi noi când am mers examinez un cadavru”

3189
(reînnoit 23:29 03.04.2021)
A studiat medicina la începutul anilor ’80 și a lucrat preț de câțiva ani într-un spital din Chișinău, studiind, în paralel, chimia la universitate. Într-un moment însă a decis să schimbe radical cursul carierei. A îmbrăcat uniforma și a ajuns până la gradul de colonel.

Este istoria Olgăi Cataraga, care timp de 29 de ani a activat în calitate de expert criminalist. Ea are 55 de ani și este în prezent director al Centrului Național de Expertize Judiciare din cadrul Ministerului Justiției. Până să ocupe această funcție a activat în cadrul Centrului Național Anticorupție.

Cea mai mare parte din activitatea sa de muncă și-a petrecut-o alături de polițiști, fiind expert criminalist – oameni care colectează probe incriminatorii la locul comiterii infracțiunii, dar și le examinează în cadrul expertizelor.  

“După medicină și catedra de chime analitică m-am regăsit în sistemul polițienesc”

Pe viitorul soț, milițian pe atunci, l-a întâlnit pe când activa în calitate de asistentă medicală, fiind şi în anul trei la facultate.

Olga Cataraga, expert criminalist, comisariatul de poliție al sectorului Buiucani, anul 1992
© Photo : oferită de Olga Cataraga
Olga Cataraga, expert criminalist, comisariatul de poliție al sectorului Buiucani, anul 1992

“I-am dat întâlnire lângă bustul lui Ștefan cel Mare, la ora 17:00. La toți le ziceam așa și niciodată nu mergeam la întâlniri. De această data a fost la fel. L-am văzut de pe geamul troleibuzului, stătea pe marginea drumului cu un buchet de flori și mă aștepta. Eu mă duceam la spital, eram de gardă. În scurt timp, a venit cu florile la mine la spital”, își amintește cu lacrimi în ochi Olga Cataraga.

O întâmplare care putea să se încheie dramatic însă a convins-o definitiv că bărbatul care o aștepta cu flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt îi este predestinat. 

În una din zile, tânăra asistentă a fost la un pas de moarte. O rudă a unui bolnav care își trăia ultimele zile a încercat să o arunce de pe geamul spitalului. A fost salvată de către milițianul care încerca insistent s-o cucerească.

“Peste două săptămâni, timp în care m-a curtat, mi-a și propus să-i devin soție. Am acceptat fără ezitare”, spune Cataraga.

După ce a rămas însărcinată, a decis să renunțe la serviciul din spital. Susținută de soț, după naștere, a acceptat o nouă provocare – activitatea în sistemul polițienesc și anume în calitate de expert criminalist.

“Îmi amintesc și acum prima chemare – un furt din apartament. Eu, în calitate de specialist-criminalist, urma să înțeleg unde suspecții ar fi putut lăsa urme. Cât m-am învârtit, încercând să colectez probe, am vărsat peste mine toată cenușa destinată prelevării urmelor”, spune Cataraga.

Olga Cataraga, expert judiciar, în timpul procesului de muncă
© Photo : oferită de Olga Cataraga
Olga Cataraga, expert judiciar, în timpul procesului de muncă

Sunt și alte cazuri de care își amintește cu zâmbetul pe buze.

De exemplu, atunci când și-a cumpărat pantofi noi cu toc, i-a încălțat din magazin, iar peste câteva minute au sunat-o de la muncă: “S-a depistat un cadavru în lac, este nevoie de tine.”

“Și acum îmi amintesc cu regret de acei pantofi”, spune Cataraga, ”cel puțin am fost frumoasă, iar oamenii de pe margine m-au admirat. Nimeni nu știa că eu abia ieșisem din magazin cu noua achiziție”, a mai adăugat aceasta.

Situații asemănătoare au fost mereu, dar munca a ocupat întodeauna primul loc.

“Eram înaintea unui eveniment de familie, iar eu mă aflam la coafor când am fost sunată. Într-un lac a fost depistat un cadavru. M-am ridicat de pe scaunul salonului de frumusețe, cu coafură făcută și am mers la examinarea locului unde se afla trupul neînsufleţit. Observam că oamenii de pe malul lacului se uitau cam straniu la mine și la felul în care arătam, extrem de machiată și aranjată pentru un polițist”, povestește Cataraga.

“La mine în casă nu există urme de-ale mele”

După activitatea în poliție, Olga Cataraga a decis să continue munca în calitate de expert judiciar.

Olga Cataraga, expert judiciar, în timpul procesului de muncă
© Photo : oferită de Olga Cataraga
Olga Cataraga, expert judiciar, în timpul procesului de muncă

Totuși, spune ea, experiența i-a fost de folos în viața de zi cu zi.

“Este deja un obicei de a reține toate obiectele și oamenii care mă înconjoară, iar peste o perioadă îndelungată pot să reproduc ceea ce am văzut. Îmi amintesc cum eram cu soțul la o nuntă, în casa nașilor de cununie. Eu mi-am amintit că, anterior, în această locuință a avut loc un furt, iar eu am fost în calitate de specialist-criminalist”, afirmă Cataraga.

“De asemenea”, zice ea, “în apartamentul meu n-o să găsiți niciodată urmele mele. Involuntar eu știu cum să evit să ating obiectele astfel încât să nu las urme. La fel ca și copiii mei. De mici au știut cum trebuie să iasă din încurcături”, spune Olga Cataraga.

Soțul ei, Andrei, a decedat la vârsta de 35 de ani, iar Olga Cataraga a rămas să îngrijoască singură doi copii. Nu a mai vrut să se recăsătorească. Între timp, fiica i-a urmat calea, iar băiatul a devenit medic.

Am întrebat-o dacă după o viață petrecută cu lupa în mână, alături de oameni ai legii și cadavre, are vreun regret.

“Nu îmi pare rău de absolut nimic. Am lucrat dintr-o plăcere nebună. Regret doar că am rămas, prea devreme, fără soțul meu”, ne-a mărturisit Olga Cataraga.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3189
Tagurile:
Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare, expert
Tematic
După 20 de ani: Istoria a doi polițiști asasini în serie (Partea II)
După 20 de ani: Istoria a doi polițiști asasini în serie (Partea I)
Elena Pintilei

Republica Moldova a participat la grandiosul proiect "Лики памяти"

11
(reînnoit 19:55 24.06.2021)
În orașul Erevan din Armenia s-a desfășurat o nouă ediție a Proectului "Лики памяти". Republica Moldova participă pentru al patrulea an la ineditul eveniment.
Republica Moldova a particiăat la grandiosul proiect "Лики памяти"

În cadrul proiectului "Лики памяти" (”Chipurile memoriei”), reprezentanți din zeci de țări ale lumii au discutat despre activitatea specialiștilor din cadrul laboratoarelor de restaurare și conservare a documentelor de patrimoniu. Astfel, au fost prezentate: cadrul legislativ de funcționare, instalații și metode inovaționale de lucru, utilizate în biblioteci, muzee și arhive. Evenimentul s-a desfășurat timp de cinci zile.

"Pe parcursul evenimentului, colegii din întreaga lume au participat la lecții teoretice și practice, au povestit despre problemele și succesele din domeniu și au luat cunoștință de noile metode și tehnologii utilizate în restaurarea și conservarea obiectelor de patrimoniu precum sunt cărțile de colecție sau documentele de arhivă. Vom organiza un seminar cu colegii din Moldova pentru a împărtăși experiența evenimentului din acest an", a declarat pentru Spuntik Moldova directoarea Bibliotecii Naționale Elena Pintelei.

Potrivit interlocutoarei, majoritatea instituțiilor de la noi încearcă să asigure toate condițiile de păstrare a obiectelor de valoare din incinta bibliotecilor, muzeelor. În țara noastră există doar un laborator pentru restaurarea cărților, care se află în incinta Bibliotecii Naționale.

Proiectul "Лики памяти" este susținut de Fondul Interstatal de cooperare umanitară în cadrul CSI. În acest an, evenimentul a ajuns la cea de-a X-a ediție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

11
Tagurile:
cărți, bibliotecă
Tematic
Programul "Novateca" a modernizat peste o mie de biblioteci din întreaga ţară


Загрузка...
Maia Sandu

Un alt Filat - primul "mare corupt" doborât de Maia Sandu

368
(reînnoit 17:32 24.06.2021)
Luca Filat, fiul lui Vladimir Filat, este singura victimă a luptei cu corupția anunțată cu surle și trâmbițe de președintele Maia Sandu la început de mandat. Acest lucru îl afirmă chiar ea.

În raportul de activitate pentru primele șase luni de mandat, prezentat joi de șeful statului, Maia Sandu bifează două realizări la acest capitol. Prima: semnarea Decretului de creare a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție și a doua: decizia Guvernului Marii Britanii de a reîntoarcerea în Moldova a sumei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat.

Că decretul de constituire a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție nu constituie o realizare pe tărâmul luptei cu corupția este mai mult decât evident. Acest Comitet este o păcăleală, el nu va aduce roade și nici nu are cum să aducă dat fiind că este o făcătură, nu are nicio încadrare legală în sistemul de drept moldovenesc.

Pe când decizia Guvernului de la Londra ca cei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat, să fie transferate Moldovei este o realizare, doar că foarte măruntă. Infimă, aș spune.

În condițiile în care toți marii corupți, cel puțin pe care îi știm noi, sunt la libertate, sunt bine-mersi și nu au returnat statului practic nimic din ceea ce au furat - dar au furat miliarde, mi se pare oarecum neserios să te lauzi că ai recuperat, timp de jumătate de an, jumătate de milion de euro.

Iată care este tabloul: toți cei care au fost acuzați public de Maia Sandu și/sau de organele de drept de la noi sau din străinătate că ar fi corupți, că au delapidat banul public, că au furat statul și pe cetățenii acestuia (între ei Vladimir Filat, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor, Renato Usatîi) sunt la libertate, unii fac politică chiar și se pregătesc să coguverneze după alegeri cu PAS, partidul Maia Sandu. Și în aceste condiții să te lauzi că l-au pus la respect pe Luca Filat, care nici măcar nu este un mare corupt, ci un fecior de bani gata, care a profitat de milioanele "câștigate în sudoarea frunții" de tăică-său este total neserios.

La fel de neserios cum este să te lauzi că în domeniul economic ai reușit să obții 600 de milioane de euro de la Uniunea Europeană și de 6000 de tone de motorină de la România. Toată performanța economică constă în a umbla cu cerșitul, în a te milogi! Bună treabă!  

De dragul adevărului trebuie să recunoaștem că Maia Sandu nici nu a prea avut instrumentele necesare ca să facă ceva în cele 6 luni de mandat: Parlamentul este dizolvat, iar Guvernul este interimar. Ce poate să facă în aceste condiții șeful statului? Evident, nu mare lucru. Doar că tot Maia Sandu se face vinovată de această situație, căci ea a dizolvat Parlamentului și, în felul acesta, a blocat activitatea Guvernului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

368
Tagurile:
lupta cu corupția, bilant, bilanţ, raport, Maia Sandu, Filat


Загрузка...