Virusolog rus: Trebuie sau nu ne îngrijoreze tulpina „moldovenească” a COVID-19

482
(reînnoit 19:44 15.03.2021)
Cunoscutul epidemiolog și virolog din cadrul Centrul de Epidemiologie și Microbiologie „Gamalei” din Rusia Anatoli Alitștein susține că apariția noilor tulpini ale coronavirusului este un proces previzibil și inevitabil.

CHIȘINĂU, 15 mart - Sputnik. Primarul Chișinăului Ion Ceban a numit pe 15 martie situația epidemiologică actuală din Capitală cea mai dificilă de la începutul pandemiei COVID-19 și a vorbit despre o posibilă prezență în republică a unei tulpini britanice, precum și a unei tulpini „moldovenești” complet noi de coronavirus.

Edilul-șef s-a referit doar la „afirmațiile medicilor”, fără a preciza sursa concretă. Între timp, potrivit Ministerului Sănătății din Republica Moldova, nu există încă niciun echipament în republică care să poată determina prezența sau absența tulpinilor „netradiționale” de coronavirus. 

Mai mult, studiul a zece mostre de virus din Moldova, trimise cu ceva timp în urmă la unul din laboratoarele din Berlin, nu a dezvăluit prezența tulpinii britanice. Cu toate acestea, acest fapt nu poate garanta pe deplin că nu există noi mutații de Covid în republică.

Posibilitatea apariției unei tulpini speciale „moldovenești” a virusului nu poate fi exclusă - de această părere este profesorul Anatoli Alitștein din cadrul Centrul de Epidemiologie și Microbiologie „Gamalei” din Rusia, comentând situația în exclusivitate pentru Sputnik Moldova.

"Propria variantă a virusului se poate forma în orice țară din lume și ea poate fi izolată și studiată. Un alt lucru este că nu știu pe ce bază experții moldoveni fac o astfel de concluzie și cât de diferită este tulpina locală de cele deja identificate", spune profesorul Alitștein. 

El susține că apariția noilor tulpini de coronavirus este un proces inevitabil și firesc. 

"Modificările și mutațiile apar în mod constant într-un virus care se înmulțește. Aceasta este, în general, o lege pentru orice organism viu, dar mai ales pentru viruși, care sunt relativ simpli și care se formează în număr mare. Procesul modificărilor virusului este de neoprit, numărul mutațiilor este de mii. O nouă tulpină apare după selecția naturală a uneia dintre variante care apare printre aceste mutații. Desigur, faptul că acest proces va avea loc în timpul epidemiei de coronavirus a fost previzibil și inevitabil", a spus Anatoli Alitștein. 

Din punct de vedere practic, cea mai îngrijorătoare întrebare este în ce măsură noile tulpini de coronavirus sunt capabile să agraveze situația epidemiologică și să încetinească campania de vaccinare în masă. Profesorul centrului Gamalei spune că nu trebuie să ne panicăm în acest sens. 

„În acest moment, toate vaccinurile din lume într-un grad sau altul acționează împotriva tuturor tulpinilor cunoscute de coronavirus. Da, știm că, de exemplu, tulpina britanică este puțin mai infecțioasă și oferă o letalitate ușor mai mare, dar nu diferă de alte variante ale virusului prin posibilitatea neutralizării acestuia cu anticorpi produși prin injectarea oricăruia dintre cele existente în prezent vaccinuri în corpul uman ", spune Alitștein. 

Potrivit profesorului, cel mai probabil, vaccinurile vor fi eficiente împotriva tulpinii „moldovenești”, dacă există cu adevărat o astfel de tulpină (despre care există încă îndoieli rezonabile).

"Această pandemie, desigur, va fi depășită. Dar când se va termina, coronavirusul va rămâne cu omenirea pentru totdeauna. Se va adapta la noi, iar noi - la el. Va deveni doar o tulpină „normală” care nu mai provoacă panica sau letalitatea ridicată pe care o observăm încă ”, spune Anatoli Alitștein, profesor al Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie „N.F. Gamalei”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

482
Tagurile:
virus, Moldoveneasca, COVID-19
Tematic
Rusia și OMS au discutat despre utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V
Elena Pintilei

Republica Moldova a participat la grandiosul proiect "Лики памяти"

13
(reînnoit 19:55 24.06.2021)
În orașul Erevan din Armenia s-a desfășurat o nouă ediție a Proectului "Лики памяти". Republica Moldova participă pentru al patrulea an la ineditul eveniment.
Republica Moldova a particiăat la grandiosul proiect "Лики памяти"

În cadrul proiectului "Лики памяти" (”Chipurile memoriei”), reprezentanți din zeci de țări ale lumii au discutat despre activitatea specialiștilor din cadrul laboratoarelor de restaurare și conservare a documentelor de patrimoniu. Astfel, au fost prezentate: cadrul legislativ de funcționare, instalații și metode inovaționale de lucru, utilizate în biblioteci, muzee și arhive. Evenimentul s-a desfășurat timp de cinci zile.

"Pe parcursul evenimentului, colegii din întreaga lume au participat la lecții teoretice și practice, au povestit despre problemele și succesele din domeniu și au luat cunoștință de noile metode și tehnologii utilizate în restaurarea și conservarea obiectelor de patrimoniu precum sunt cărțile de colecție sau documentele de arhivă. Vom organiza un seminar cu colegii din Moldova pentru a împărtăși experiența evenimentului din acest an", a declarat pentru Spuntik Moldova directoarea Bibliotecii Naționale Elena Pintelei.

Potrivit interlocutoarei, majoritatea instituțiilor de la noi încearcă să asigure toate condițiile de păstrare a obiectelor de valoare din incinta bibliotecilor, muzeelor. În țara noastră există doar un laborator pentru restaurarea cărților, care se află în incinta Bibliotecii Naționale.

Proiectul "Лики памяти" este susținut de Fondul Interstatal de cooperare umanitară în cadrul CSI. În acest an, evenimentul a ajuns la cea de-a X-a ediție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
cărți, bibliotecă
Tematic
Programul "Novateca" a modernizat peste o mie de biblioteci din întreaga ţară


Загрузка...
Maia Sandu

Un alt Filat - primul "mare corupt" doborât de Maia Sandu

487
(reînnoit 17:32 24.06.2021)
Luca Filat, fiul lui Vladimir Filat, este singura victimă a luptei cu corupția anunțată cu surle și trâmbițe de președintele Maia Sandu la început de mandat. Acest lucru îl afirmă chiar ea.

În raportul de activitate pentru primele șase luni de mandat, prezentat joi de șeful statului, Maia Sandu bifează două realizări la acest capitol. Prima: semnarea Decretului de creare a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție și a doua: decizia Guvernului Marii Britanii de a reîntoarcerea în Moldova a sumei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat.

Că decretul de constituire a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție nu constituie o realizare pe tărâmul luptei cu corupția este mai mult decât evident. Acest Comitet este o păcăleală, el nu va aduce roade și nici nu are cum să aducă dat fiind că este o făcătură, nu are nicio încadrare legală în sistemul de drept moldovenesc.

Pe când decizia Guvernului de la Londra ca cei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat, să fie transferate Moldovei este o realizare, doar că foarte măruntă. Infimă, aș spune.

În condițiile în care toți marii corupți, cel puțin pe care îi știm noi, sunt la libertate, sunt bine-mersi și nu au returnat statului practic nimic din ceea ce au furat - dar au furat miliarde, mi se pare oarecum neserios să te lauzi că ai recuperat, timp de jumătate de an, jumătate de milion de euro.

Iată care este tabloul: toți cei care au fost acuzați public de Maia Sandu și/sau de organele de drept de la noi sau din străinătate că ar fi corupți, că au delapidat banul public, că au furat statul și pe cetățenii acestuia (între ei Vladimir Filat, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor, Renato Usatîi) sunt la libertate, unii fac politică chiar și se pregătesc să coguverneze după alegeri cu PAS, partidul Maia Sandu. Și în aceste condiții să te lauzi că l-au pus la respect pe Luca Filat, care nici măcar nu este un mare corupt, ci un fecior de bani gata, care a profitat de milioanele "câștigate în sudoarea frunții" de tăică-său este total neserios.

La fel de neserios cum este să te lauzi că în domeniul economic ai reușit să obții 600 de milioane de euro de la Uniunea Europeană și de 6000 de tone de motorină de la România. Toată performanța economică constă în a umbla cu cerșitul, în a te milogi! Bună treabă!  

De dragul adevărului trebuie să recunoaștem că Maia Sandu nici nu a prea avut instrumentele necesare ca să facă ceva în cele 6 luni de mandat: Parlamentul este dizolvat, iar Guvernul este interimar. Ce poate să facă în aceste condiții șeful statului? Evident, nu mare lucru. Doar că tot Maia Sandu se face vinovată de această situație, căci ea a dizolvat Parlamentului și, în felul acesta, a blocat activitatea Guvernului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

487
Tagurile:
lupta cu corupția, bilant, bilanţ, raport, Maia Sandu, Filat


Загрузка...
Pumn

Dezvăluiri în exclusivitate pentru Spuntik: Care e motivul real al bătăii în masă la Otaci