Deputatul Dumei de Stat Artiom Turov

Deputat în Duma de Stat, despre ”turismul vaccinării” din Moldova în Rusia: Vom clarifica

282
(reînnoit 22:21 09.03.2021)
Membrul Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile CSI Artiom Turov este nedumerit: cum intenționează agenția de turism din Moldova să organizeze vaccinarea moldovenilor în Rusia, dacă pentru asta este necesară cetățenia Federației Ruse?

CHIȘINĂU, 9 mart – Sputnik. O agențiile de turism din Moldova le propune conaționalilor serviciu de vaccinare cu preparatul „Sputnik V”, pe teritoriul Federației Ruse. Compania a elaborat un tur special și intenționează să trimită primul lot de „turiști” chiar în zilele apropiate.

Deputatul Dumei de Stat Artiom Turov a comentat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova această situație.

"Cred că, în primul rând, ar trebui să apreciem după merit însuși vaccinul. Dacă locuitorii altor țări – nu doar ai Moldovei, dar și din unele țări ale Uniunii Europene – tind să se vaccineze cu ”Sputnik V”, acest lucru vorbește despre gradul înalt de încredere față de preparatul rusesc și, evident,  despre eficacitatea acestuia. Aceasta este o recunoaștere a meritelor științei rusești ", spune Turov.

Astăzi, subliniază deputatul, prin intermediul Fondului de investiții directe are loc o promovare activă pentru producerea „Sputnik V” în mai multe țări, inclusiv în Europa. Rusia este extrem de deschisă și gata să ofere sprijin comunității mondiale în lupta împotriva infecției cu coronavirus, asumându-și o importantă misiune umanitară.

"În ceea ce îi privește pe cetățenii străini care doresc să se vaccineze, venind în Rusia în mod privat, aici fiecare caz trebuie examinat în mod individual, cine de fapt vrea să vină. Poate că aceștia sunt cetățeni ai Rusiei care trăiesc în țările CSI - după cum știm, actualmente și în Moldova sunt mulți oameni care dispun de pașaport rusesc.

"Dar dacă nu este vorba despre cetățenii ruși, atunci nu înțeleg cum intenționează agenția de turism să organizeze vaccinarea lor pe teritoriul Federației Ruse. Pentru aceasta este necesară cetățenia rusă", afirmă Turov.

Parlamentarul spune că deocamdată nu a întâlnit cazuri de ”turism de vaccinare” în Rusia.

"În comitetul nostru de profil, care se ocupă de problemele CSI, avem de a face doar cu acele livrări de vaccin ”Sputnik V” din Rusia care sunt realizate sistemic. Ca, de exemplu, în Belarus, Kazahstan. Dar cum intenționează unele agenții de turism să organizeze vaccinarea străinilor pe teritoriul Federațiilor Ruse – vom clarifica neapărat”, - spune Artem Turov.

Totodată, după cum ne-a comunicat compania turistică, primul ”desant” de vaccinare din Moldova în Rusia este planificat deja pentru săptămâna viitoare.

„Abia a fost dat startul acestei oferte. Avem deja câțiva doritori, respectiv primii clienți vor face turul pentru vaccinare la Moscova săptămâna viitoare. Turul poate fi efectuat doar în baza unei invitații pe care o face o clinică din Moscova. Noi ne ocupăm de perfectarea actelor, luăm legătura cu clinica din Moscova. Persoanele vor primi certificate de vaccinare în urma imunizării”, a declarat pentru Sputnik Moldova Mariana Bostanica, manager de vânzări al operatorului turistic. Ea a mărturisit că deocamdată doar compania lor prestează astfel de servicii turistice.

Amintim totodată că Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat oficial pe 26 februarie vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.

În cadrul  fazei III a studiilor clinice, ”Sputnik V” a demonstrat in nivel înalt de eficacitate, imunogenitate și siguranță – eficiența  vaccinului este de 91,6%. Vaccinul oferă protecție completă pentru cazurile grave de infectare cu noul coronavirus.

Însă deocamdată așa și nu este clar când și în ce condiții ”Sputnik V” va fi utilizat în Moldova  în cadrul campaniei de vaccinare în masă a populației.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

282
Tagurile:
Rusia, Moldova, vaccinare, turism, Vaccinul Sputnik V
Tematic
Premieră turistică: Cetățenii moldoveni pot face un tur ca să se vaccineze în Rusia
imagini din arhăvă

CEC a decis câte secții de votare vor fi deschise peste hotare: Lista completă

85
(reînnoit 19:35 23.06.2021)
Comisia Electorală Centrală a aprobat în ședința de miercuri, 23 iunie, deschiderea a 150 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

CHIȘINĂU, 23 iunie - Sputnik. CEC a decis deschiderea a 150 de secții de vot peste hotarele țării. O decizie în acest sens a fost luată în această seară de membrii CEC, după ce astăzi au purtat discuții cu reprezentanții MAEIE.

În scopul executării hotărârii Curții de Apel Chișinău din 17 iunie și a deciziei Curții Supreme de Justiție din 22 iunie, CEC a organizat consultări suplimentare cu factori de decizie din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Având la bază devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate întocmit în baza evaluării necesităților pentru 150 secții de votare, CEC a transmis spre avizare finală MAEIE o listă, la fel, cu 150 secții de votare.

În context, MAEIE a comunicat despre îndeplinirea condiției ce vizează obținerea acordului autorităților competente ale statelor străine, precum și a confirmat posibilitatea asigurării din punct de vedere logistic a procesului de votare, inclusiv identificarea președinților birourilor electorale ale secțiile de votare și sediilor acestora.

În rezultat, a fost aprobată, cu votul unanim al membrilor Comisiei, lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, iar Consiliul electoral al circumscripției electorale pentru secțiile de votare constituite în străinătate nr. 38 va ajusta hotărârea privind constituirea birourilor electorale ale secțiilor de votare în străinătate în corespundere cu hotărârea CEC.

Iată lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021

Lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
Lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021

Amintim că astăzi conducerea Comisiei Electorale Centrale s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în țara noastră, Dereсk J. Hogan. 

Oficialii au discutat mai multe aspecte referitoare la organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, inclusiv prin prisma acțiunilor întreprinse de CEC pentru desfășurarea proceselor electorale și a provocărilor existente.

Totodată, aceștia au discutat despre organizarea alegerilor în afara țării. Oficialii au realizat un schimb de informații și păreri în contextul deciziilor instanțelor de judecată pe marginea deschiderii secțiilor de votare în străinătate.

Vizita ambasadorului SUA la Comisia Electorală Centrală a stârnit mai multe controverse în rândul societății. Mulți analiști politici au calificat gestul diplomatului drept o imixtiune în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Oamenii sunt așteptați la urnele de vot pentru ași alege deputații care îi vor reprezenta în următorii patru ani în Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
diaspora, Secții de votare, CEC
Tematic
Câte secții de votare vor fi deschise la alegerile parlamentare
Diaspora din Rusia are mai multe motive să ceară sporirea numărului de secții de votare
CSJ a respins recursul CEC: Vor fi deschise mai multe secții de votare în diasporă


Загрузка...
Ion Balan

Agricultor, despre efectele ploilor: Cum va afecta recolta

30
(reînnoit 16:59 23.06.2021)
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", agricultorul Ion Balan a vorbit despre efectele ploilor abundente din ultima perioadă asupra culturilor agricole. Care au fost cele mai afectate și cât de promițător este anul 2021 pentru agricultură?
Agricultor, despre efectele ploilor: Cum va afecta recolta

Precipitațiile abundente care au căzut pe parcursul lunii iunie au distrus mai multe culturi agricole. Cele mai afectate au fost floarea soarelui și porumbul.

"Avem terenuri inundate și multe plantații care sunt la pământ. Puține dintre ele ar mai putea fi restabilite și acest lucru va avea un efect negativ asupra recoltei. În acest caz, multe vor trebui reînsămânțate", a spus Ion Balan.

De asemenea vișinele, cireșele și pomușoarele precum zmeura și căpșunele au avut de suferit din cauza condițiilor meteorologice. Agricultorii sunt nevoiți să transporte marfa la prelucrare, iar multe dintre culturi pur și simplu s-au stricat înainte de coacere. Cât privește pomii fructiferi, de prune și mere, situația pare a fi una mai bună.

În pofida acestor provocări, Ion Balan susține că 2021 este unul mai bun și promițător decât anul precedent, atunci când a predominat seceta și au fost impuse mai multe restricții în contextul pandemiei COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
culturi agricole, ploi, recoltă
Tematic
Recolta de pomușoare, mai mică și târzie: Ce se va întâmpla cu prețurile


Загрузка...