Ghenadi Onișcenko

Onișcenko: Agențiile de turism sunt prea departe de procesul civilizat de vaccinare

120
Ex-directorul Rospotrebnadzor, fostul medic sanitar șef al Rusiei, acum deputat al Dumei de Stat, este convins că un acord interstatal pentru furnizarea Sputnik V către Moldova ne va costa mai ieftin și va fi mai eficient decât „turismul pentru vaccinare”.

O agenție de turism din Moldova a anunțat că a inclus în lista sa de servicii prestate organizarea excursiilor la Moscova sau Sankt Petersburg pentru vaccinarea cu vaccinul rus împotriva coronavirusului „Sputnik V”.

Și, deși pentru două (deoarece este necesar să se injecteze două doze de vaccin) tururi scurte operatorul de turism cere mai mult de o mie de euro de la fiecare client, în Moldova sunt deja oameni care vor să profite de ofertă.

Această situație a fost comentată în exclusivitate pentru Sputnik Moldova de către deputatul Dumei de Stat, prim-vicepreședintele Comisiei pentru educație și știință Ghenadi Onișcenko. 

„Nu este surprinzător faptul că, după atacul informativ-terorist pe care l-a trăit întreaga lume în legătură cu COVID-ul și de care, desigur, nu a scăpat nici Moldova, oamenii din țara voastră vor să fie vaccinați cât mai curând posibil cu un vaccin sigur și inofensiv. Dar în Rusia astăzi practic nu există doze comerciale de vaccin „Sputnik V”, statul vaccinează gratuit toți rușii care doresc, dar pentru aceasta trebuie să aveți cetățenia rusă. Îmi este greu să-mi imaginez de unde poate fi luat vaccin pentru cetățenii străini care au cumpărat acest „tur” de la o agenție de turism moldovenească privată. Desigur, ar fi corect ca autoritățile noastre medicale să discute această problemă și să o documenteze oarecum", a declarat Onișcenko.

El însă atrage atenția, de asemenea, că „turiștii care doresc vaccinare” din Moldova trebuie să aibă la îndemână documente medicale.

"La urma urmei, nimeni nu cunoaște statutul unei persoane care vrea să fie vaccinată în Rusia - de ce a fost bolnav, când a fost bolnav și dacă are contraindicații la vaccinare. Doar că nimeni nu va injecta pe nimeni", a dat asigurări parlamentarul rus.

În opinia sa, în această chestiune este nevoie de o interacțiune la nivel de cele două state. 

„Aș sfătui autoritățile medicale moldovenești, atâta timp cât există cerere pentru vaccinarea cu Sputnik V, să reacționeze mai flexibil la astfel de lucruri și să contacteze autoritățile medicale rusești. Totuși, companiile de turism sunt prea departe de procesul civilizat de vaccinare. Cel mai corect ar fi să încheiem un acord cu Rusia, să cumpărăm oficial un vaccin și să vaccinăm populația Moldovei cu acesta în instituțiile medicale ale republicii în condiții adecvate", a conchis Genadi Onișcenko.

Potrivit deputatului, această abordare va fi mult mai ieftină, fără cheltuieli pentru zboruri și hoteluri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
Aleksandr Onișcenko l, Vaccinul Sputnik V, vaccinare
Tematic
Onișcenko, despre probabilitatea originii artificiale a COVID - 19
Elena Pintilei

Republica Moldova a participat la grandiosul proiect "Лики памяти"

13
(reînnoit 19:55 24.06.2021)
În orașul Erevan din Armenia s-a desfășurat o nouă ediție a Proectului "Лики памяти". Republica Moldova participă pentru al patrulea an la ineditul eveniment.
Republica Moldova a particiăat la grandiosul proiect "Лики памяти"

În cadrul proiectului "Лики памяти" (”Chipurile memoriei”), reprezentanți din zeci de țări ale lumii au discutat despre activitatea specialiștilor din cadrul laboratoarelor de restaurare și conservare a documentelor de patrimoniu. Astfel, au fost prezentate: cadrul legislativ de funcționare, instalații și metode inovaționale de lucru, utilizate în biblioteci, muzee și arhive. Evenimentul s-a desfășurat timp de cinci zile.

"Pe parcursul evenimentului, colegii din întreaga lume au participat la lecții teoretice și practice, au povestit despre problemele și succesele din domeniu și au luat cunoștință de noile metode și tehnologii utilizate în restaurarea și conservarea obiectelor de patrimoniu precum sunt cărțile de colecție sau documentele de arhivă. Vom organiza un seminar cu colegii din Moldova pentru a împărtăși experiența evenimentului din acest an", a declarat pentru Spuntik Moldova directoarea Bibliotecii Naționale Elena Pintelei.

Potrivit interlocutoarei, majoritatea instituțiilor de la noi încearcă să asigure toate condițiile de păstrare a obiectelor de valoare din incinta bibliotecilor, muzeelor. În țara noastră există doar un laborator pentru restaurarea cărților, care se află în incinta Bibliotecii Naționale.

Proiectul "Лики памяти" este susținut de Fondul Interstatal de cooperare umanitară în cadrul CSI. În acest an, evenimentul a ajuns la cea de-a X-a ediție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
cărți, bibliotecă
Tematic
Programul "Novateca" a modernizat peste o mie de biblioteci din întreaga ţară


Загрузка...
Maia Sandu

Un alt Filat - primul "mare corupt" doborât de Maia Sandu

464
(reînnoit 17:32 24.06.2021)
Luca Filat, fiul lui Vladimir Filat, este singura victimă a luptei cu corupția anunțată cu surle și trâmbițe de președintele Maia Sandu la început de mandat. Acest lucru îl afirmă chiar ea.

În raportul de activitate pentru primele șase luni de mandat, prezentat joi de șeful statului, Maia Sandu bifează două realizări la acest capitol. Prima: semnarea Decretului de creare a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție și a doua: decizia Guvernului Marii Britanii de a reîntoarcerea în Moldova a sumei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat.

Că decretul de constituire a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție nu constituie o realizare pe tărâmul luptei cu corupția este mai mult decât evident. Acest Comitet este o păcăleală, el nu va aduce roade și nici nu are cum să aducă dat fiind că este o făcătură, nu are nicio încadrare legală în sistemul de drept moldovenesc.

Pe când decizia Guvernului de la Londra ca cei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat, să fie transferate Moldovei este o realizare, doar că foarte măruntă. Infimă, aș spune.

În condițiile în care toți marii corupți, cel puțin pe care îi știm noi, sunt la libertate, sunt bine-mersi și nu au returnat statului practic nimic din ceea ce au furat - dar au furat miliarde, mi se pare oarecum neserios să te lauzi că ai recuperat, timp de jumătate de an, jumătate de milion de euro.

Iată care este tabloul: toți cei care au fost acuzați public de Maia Sandu și/sau de organele de drept de la noi sau din străinătate că ar fi corupți, că au delapidat banul public, că au furat statul și pe cetățenii acestuia (între ei Vladimir Filat, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor, Renato Usatîi) sunt la libertate, unii fac politică chiar și se pregătesc să coguverneze după alegeri cu PAS, partidul Maia Sandu. Și în aceste condiții să te lauzi că l-au pus la respect pe Luca Filat, care nici măcar nu este un mare corupt, ci un fecior de bani gata, care a profitat de milioanele "câștigate în sudoarea frunții" de tăică-său este total neserios.

La fel de neserios cum este să te lauzi că în domeniul economic ai reușit să obții 600 de milioane de euro de la Uniunea Europeană și de 6000 de tone de motorină de la România. Toată performanța economică constă în a umbla cu cerșitul, în a te milogi! Bună treabă!  

De dragul adevărului trebuie să recunoaștem că Maia Sandu nici nu a prea avut instrumentele necesare ca să facă ceva în cele 6 luni de mandat: Parlamentul este dizolvat, iar Guvernul este interimar. Ce poate să facă în aceste condiții șeful statului? Evident, nu mare lucru. Doar că tot Maia Sandu se face vinovată de această situație, căci ea a dizolvat Parlamentului și, în felul acesta, a blocat activitatea Guvernului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

464
Tagurile:
lupta cu corupția, bilant, bilanţ, raport, Maia Sandu, Filat


Загрузка...
Girofar

VIDEO șocant - Bătaie monstru la Otaci: Zeci de localnici și-au împărțit pumni și bâte