Забастовка транспортников в Кишиневе

Protestul transportatorilor privați și soarta pasagerilor

341
(reînnoit 12:16 23.02.2021)
Dimineața zilei de marți, 23 februarie, a început cu nervi pentru unii moldoveni. Motivul este că nu au știut că transportatorii astăzi protestează și au stat minute în șir în stație, în speranța că totuși va veni un microbuz de linie și îi va duce la destinație.

CHIȘINĂU, 23 feb - Sputnik. Dis-de-dimineață, echipa Sputnik Moldova a mers prin Capitală, dar și prin localitățile apropiate ca să vadă cum se descurcă oamenii în condiții de grevă a transportului public privat.

Забастовка транспортников в Кишиневе
© Sputnik / Mihai Caraus
Protestul transportatorilor privați

Autogara din Strășeni era pustie, niciun microbuz nu staționa, iar unii oameni care așteptau nu înțelegeau de ce nu circulă transportul. După zeci de minute petrecute în stație, unii au decis să prindă o mașină de ocazie pentru a ajunge la muncă, alții au apelat la serviciile companiilor de taxi. La alții răbdarea a cedat, însă și s-au întors acasă. Deși oamenii sunt indignați de faptul că transportul nu circulă, totuși ei au susținut protestul transportatorilor.

Забастовка транспортников в Кишиневе
© Sputnik / Mihai Caraus
Protestul transportatorilor privați

La scurt timp, echipa de filmare s-a îndreptat la Autogara de Sud-Vest din Chișinău, unde de regulă se atestă un flux mare de transport și pasageri. Marți, autogara a fost pustie. Pe peron stăteau trei microbuze de pe curse internaționale, dar și acelea erau pustii. Oamenii care au așteptau pe peron la autogară au văzut că nici casele de bilete nu funcționează și au ieșit în stradă, în speranța că vor prinde vreo mașină de ocazie. Unii au stat ore în șir și au așteptat să găsească pe cineva care merge în aceiași direcție, alții au decis însă să ia un taxi, spunând că au obosit să aștepte și că timpul valorează mai mult.

În Capitală, unele stații erau pline în orele de vârf, iar transportul public municipal circula mai des. Totuși, în jurul orei 09:00, stațiile au devenit aproape goale, iar troleibuzele circulau cu câțiva pasageri.

Amintim că Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a anunțat că transportatorii își vor sista activitatea pe parcursul zilei de marți. Astfel, microbuzele municipale de linie, raionale și interraionale nu vor circula în această zi. Decizia a venit după ce CNESP a hotărât să reducă numărul de pasageri în transportul public până la 50% din capacitatea unității de transport. După anunțarea deciziei, transportatorii s-au arătat nemulțumiți, iar Comisia Națională de Sănătate Publică a decis suspendarea decizie de limitare a numărului de pasageri în transport până în data de 28 februarie. Chiar și așa, transportatorii nu s-au răzgândit și au anunțat că nu vor renunța la protestul de marți. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

341
Tagurile:
pasageri, transportatori, protest
Микрофон в студии радио Sputnik

Operațiuni de control în transportul public: Iată ce s-a depistat

25
(reînnoit 09:51 03.03.2021)
Agenția Națională Transport Auto în comun cu Inspectoratul Național de Securitate Publică continuă acţiunile de monitorizare şi informare în vederea protecţiei şi prevenirii răspândirii infecţiei COVID-19. Iată ce au depistat în urma efectuării operațiunilor de control.
Operațiuni de control în transportul public: Iată ce s-a depistat

În perioada 18-28 februarie, Agenția Națională Transport Auto în comun cu Inspectoratul Național de Securitate Publica au efectuat operațiuni de monitorizare și control în autogări, pe traseele naționale, cât și în localitățile din Republica Moldova. Despre acest lucru a anunțat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" specialistul principal, responsabil pe domeniul informare şi comunicare cu mass-media, Dmitri Prohniţchi.

Potrivit lui, în cadrul operațiunilor s-a constatat că, în mare parte, măsurile ce țin de purtarea măștilor de protecție a conducătorilor auto și pasagerilor, dotarea mijloacelor de transport cu dezinfectanți se respectă.

"În mare parte măsurile de protecție stabilite de Comisia Națională de Sănătate Publică se respectă. De câte ori am efectuat controale nu au fost depistate abateri semnificative", a subliniat Dmitri Prohnițchi.

De menționat este că în data de 1 martie curent Ministerul Sănătății a organizat ședința Grupului de lucru intersectorial privind măsurile de protecție și prevenire a răspândirii infecției COVID-19, în cadrul căreia s-au discutat problemele în sănătate publică, inclusiv problema aglomerării în transportul public local și municipal.

Astfel, Agenția Națională Transport Auto a solicitat administrațiilor publice vizate să întreprindă măsuri pentru redresarea situației la rutele locale și municipale. La rândul lor, operatorii de transport rutier urmează să mărească numărul de autobuze în orele de vârf sau să antreneze autobuze cu capacitate mare de îmbarcare, să ajusteze orarul de circulație, dar și să micșoreze intervalul între cursele efectuate, susține instituția.

ANTA și INSP vor continua operațiunile comune privind monitorizarea și informarea persoanelor fizice și juridice implicate la prestarea serviciilor publice în transportul rutier de persoane, precum și întreprinderilor ce desfășoară activități conexe transportului rutier, în vederea respectării măsurilor de prevenire și răspândire a infecției COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
pasageri, transport public, ANTA
Tematic
Reducerea numărului de pasageri în transport: De ce a fost necesară măsura?


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Medic, despre riscurile la care sunt supuși oamenii obezi

104
Pacienții ce suferă de obezitate sunt mai predispuți să facă o formă mai severă de COVID-19. Majoritatea celor care au o greutate excesivă și s-au infectat cu coronavirus ajunge să se trateze în secțiile de terapie intensivă.
Medic, despre riscurile la care sunt supuși oamenii obezi

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul generalist Iurie Cușnir a explicat că pacienții ce suferă de obezitate fac parte din lista celor mai vulnerabile categorii de persoane ce riscă să dezvolte o formă severă de COVID.

"Spre exemplu, în Franța peste 50 procente din pacieneții obezi au ajuns în terapia intensivă, iar în Marea Britanie 70 la sută. Maladia a avut consecințe grave pentru această categorie de persoane, inclusiv a adus în multe cazuri la decese", a subliniat Iurie Cușnir.

Mai mult, medicul a remarcat că în timpul pandemiei oamenii au făcut mai puțină mișcare, au fost predispuși stresului, iar în lipsă de activități au consumat mai multe alimente bogate în grăsimi. Toți acești fatori au contribuit la creșterea masei corporale.  

Potrivit lui Iurie Cușnir, obezitatea poate duce la la diabet, infarct, atac cerebral  sau chiar boli oncologice. Alimentația sănătoasă, practirarea exercițiilor fizice cu regularitate și consumul de lichide reduce semnificativ riscul de a adăuga mai multe kilograme.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

104
Tagurile:
medic, obezitate
Tematic
Franța: Peste cât timp s-ar putea relaxa restricțiile anti-COVID


Загрузка...