Пограничный пункт

Video - Priviți ce se întâmplă la Nistru, în curtea lui Ion Ștefăniță

2517
(reînnoit 15:04 07.02.2021)
Directorului Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor (AIRM), Ion Ştefăniţă, a făcut aceste imagini video și foto chiar din curtea casei sale din satul Moldova Nouă, pe care a transformat-o în Muzeul Țăranului.

CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik. Ion Ştefăniţă a filmat cum în aceste momente ninge în satul Moldova Noua, chiar pe malul Nistrului.

El a post fotografii și din curtea gospodăriei pe care a cumpărat-o acolo și pe care a transformat-o în muzeu.

Și pentru că "tot românul e poet" sau măcar iubitor de poezie, Ion Ștefăniță a postat și un vest dintr-un pastel alecsandrian.  

"Fulgii zbor, plutesc în aer ca un roi de fluturi albi,

Răspândind fiori de gheață pe ai țării umeri dalbi.

Ziua ninge, noaptea ninge, dimineața ninge iară?

Cu o zale argintie se îmbracă mândra țară..."

Amintim că, în luna decembrie 2019, directorului Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor (AIRM), Ion Ștefăniță, a cumpărat o casă veche tradițională în satul Molovata Nouă din raionul Dubăsari, pe care, cu propriile investiții, a transformat-o în Muzeul Țăranului. Inițiativa este parte a proiectului „Renaștem satele Moldovei”, care are drept scop promovarea turismului rural.

Atunci el a venit cu îndemnul ca fiecare moldovean să cumpere și să salvezi în satul de baștină câte o casă veche, păstrând autenticitatea ei de altădată. Totodată el a spus că își dorește ca acest proiect personal să devină unul instituțional și ca în perspectivă să fie inițiat și un program guvernamental care să susțină satele din Republica Moldova.

Casa lui Ștefăniță are o istorie, ea a fost construită de moș Pintilie și mătușii Eudochia, care au trecut la cele veșnice. Potrivit directorului AIRM, casa are o valoare arhitecturală prin autenticitatea tâmplăriei care s-a păstrat, uși, ferestre, dar și tipologia casei și materialele folosite pe atunci, la începutul anilor '50 ai sec. XX.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2517
Tagurile:
gospodărie țărănească, casă, casa, Muzeul Țăranului Român, Ion Ștefăniță, ninge, Nistru
Виктор Степанюк

Ziua Memoriei și a Durerii: File de istorie ce nu trebuie uitate

28
(reînnoit 15:36 22.06.2021)
În fiecare an, în data de 22 iunie, în Rusia se comemorează Ziua Memoriei și a Durerii, marcând momentul din 1941 când Germania hitleristă a invadat URSS și a început un război care a dus la moartea a 27 de milioane de cetățeni ai URSS.
Ziua Memoriei și a Durerii: File de istorie ce nu trebuie uitate

Pe 22 iunie, Federația Rusă și popoarele altor state independente, constituite pe teritoriul URSS, în tăcerea plină de jale, aduc un omagiu memoriei atât tuturor victimelor crimelor fasciste contra umanității, cât și eroilor de război care și-au dat viața în numele Marii Victorii, marcate în data de 9 mai.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, istoricul Victor Stepaniuc a declarat că deși este o temă senisibilă pentru multe state, totuși istoria nu trebuie neglijată, iar memoria celor căzuți pe câmpul de luptă trebuie să fie mereu la un loc de cinste.

"În Europa contemporană se încearcă a uita ororile războiului, deoarece statele care au fost pe baricade diferite au încercat să facă o anumită împăcare, de exemplu Germania și Franța. Oricum tema războilui rămâne în istorie, iar această filă dureroasă din trecut nu poate fi uitată", a declarat Victor Stepaniuc.

Istoricul a remarcat că și teritoriul țării noastre a fost afectat dur de acest război. Potrivit unor date prezentate de către specialiști, aproximativ 392 mii de moldoveni au fost mobilizați în război, ceea ce constituia circa 15-16 procente din populația RSSM-ului.

"Luptele pe teritoriul nostru au durat aproape 25 zile. Unele state europene au cedat fascistilor în câteva zile (Olanda, Danemarca, Polonia). Luptele au fost foarte dure și crâncene. Această dramă a războilui ne-a afectat extrem de mult, iar adevărata istorie trebuie cunoscută de către noile generații", a subliniat interlocutorul.

Mai mult, Victor Stepaniuc susține că tinerii de astăzi trebuie să se mândrească cu generația care a pus capăt celui mai sângeros război.

"Am pus pe altarul acestei victorii un număr impunător de oameni. Astăzi trebuie să ne bucurăm de pace și să ne mândrim cu buneii noștri, care au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a învinge", a conchis el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
Rusia, istorie, război
Tematic
Putin: Rusofobii încearcă să bată în istorie, să justifice naziștii


Загрузка...
Victor Gaiciuc

Câți veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei au rămas în Moldova

81
Dacă în anul 2001 la evidența organelor competente erau mai mult de 20 mii de veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, în prezent numărul acestora s-a redus la 200. Despre acest lucru a anunțat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" generalul Victor Gaiciuc.
Câți veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial au rămas în Moldova?

Acum 80 de ani, a început cel mai teribil război din istoria omenirii. Timp de mai mulți ani Uniunea Sovietică a luptat pentru viitorul întregii lumi, iar printre eroi se numără și cetățenii moldoveni.

Dacă în anul 2001 la evidența Comisariatului Militar erau mai mult de 20 de mii de veterani, astăzi cifra este destul de mică, constituind doar 200 de oameni care au luptat pentru patrie.

"Astăzi majoritatea veteranilor au peste 90 de ani. Este trist că rămân tot mai puțini în viață. Am avut întâlniri cu veterani de 100, 102 ani și să știți că dau dovadă de mare tărie de caracter. Sunt oameni care știu ce înseamnă adevăratele greutăți, dar au rămas optimiști și plini de viață", a declarat generalul.

Mai mult, Victor Gaiciuc și Boris Șapovalov au scris și o carte dedicată celui mai sângeros război. Autorii au descris cu lux de amănunte cum a început tragicul eveniment, suferințele, dar și eroismul de care au dat dovadă ostașii de pe teritoriul țării noastre.

De menționat că în fiecare an, în data de 22 iunie, în Rusia se comemorează Ziua Memoriei și a Durerii, marcând momentul din 1941, când Germania hitleristă a invadat URSS și a început un război care a dus la moartea a 27 de milioane de cetățeni ai URSS.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
Rusia, veterani, război
Tematic
Cum a început Marele Război pentru Apărarea Patriei


Загрузка...
Președintele rus Vladimir Putin

Putin, despre așteptările rușilor după încheierea războiului rece

16
Rusia spera că încheierea războiul rece va deveni o victoria comună pentru Europa unită, de la Lisabona până la Vladivostok, a scris Putin într-un articol semnat pentru presa germană.

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Într-un articol publicat în săptămânalul german Die Zeit, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a menționat că a existat o speranță că sfârșitul războiului rece va fi o victorie comună pentru Europa.

Articolul, textul căruia a fost publicat pe site-ul Kremlinului, este dedicat celor 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Articol lui Putin, la 80 de ani de la invazia naziștilor în URSS: "Să fim deschiși, în ciuda trecutului" >>>

“Noi speram că încheierea războiului rece va fi o victorie comună pentru Europa. Părea că mai e puțin și va deveni o realitate visul lui Charles de Gaulle despre un continent unit, nu atât geografic “de la Atlantic până la Ural”, ci cultural și civilizational, de la Lisabona, până la Vladivostok”, se spune în articolul președintelui rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
război rece, Rusia, Putin


Загрузка...