Spitalul de campanie Role2, Koulikoro, Mali

Exclusiv Sputnik: Cum a ajuns un medic moldovean în epicentrul războiului civil din Mali

631
(reînnoit 08:56 11.09.2020)
La patru mii de kilometri de casa sa, în cel mai fierbinte loc de pe continentul african, un medic moldovean luptă pentru viața și sănătatea soldaților unei țări răvășite de război civil.

Republica Mali din Africa a ajuns în atenţia publicului, în special, acum o lună. Ţara musulmană, care este la limita sărăciei, a fost zguduită de proteste masive care au culminat cu arestarea de către un grup de militari rebeli a preşedintelui.

Biroul de serviciu în cartierul general (Mission Head Qurter), Bamako, Mali
© Photo : Arhivă personală / Alexandru Leșan
Biroul de serviciu în cartierul general (Mission Head Qurter), Bamako, Mali

Unul din cei care are grijă de sănătatea soldaţilor malieni este şi un medic din Republica Moldova.

Detaşat în cadrul unei misiuni internaţionale, militarul nostru se află deja de zece luni într-o regiune, care, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, riscă să devină, în curând, un nou focar al pandemiei.

Medicul moldovean care se află în mijlocul haosului din Africa

Alexandru Leşan – unicul militar moldovean care se află acum în cel mai fierbinte loc de pe continentul african, a acceptat să povestească cum a ajuns în Mali şi cât timp i-a luat pregătirea pentru această misiune.

La o distanţă de peste patru mii de kilometri de Moldova, a decis să rămână într-o zonă de conflict şi după încheierea contractului.

Koulikoro Training Center, februarie 2020. Alături de militarii malieni
© Photo : Arhivă personală / Alexandru Leșan
Koulikoro Training Center, februarie 2020. Alături de militarii malieni

A ajuns în regiune în luna decembrie 2019 în calitate de medic în cadrul misiunii de instruire EUTM Mali (European Training Mission). Timp de jumătate de an a activat la spitalul de campanie Role 2 din cadrul Centru de Instrucţie din Koulikoro -  un oraş din sud-estul Republicii Mali.

Misiunea lui este evaluarea medicală, dar şi tratamentul militarilor, personalului civil al misiunii, precum şi al localnicilor.

Mai mult, a învățat soldaţii malieni să acorde primul ajutor medical în condiţii de campanie.

„Ca şi pentru orice european, primul pas pe teritoriul african este destul de complicat. Am fost, iniţial, şocat de condiţiile de viaţă ale localnicilor. Chiar dacă locuiesc în oraș cu infrastructură bine dezvoltată, există case unde nu au apă potabilă și energie electrică, numai vorbesc de regiunile rurale unde nici drumuri nu există, iar în perioada ploioasă accesul în localitate este anevoios. Totodată, produsele alimentare și apa potabilă sunt o grea încercare pentru localnici”, a povestit pentru Sputnik militarul moldovean.

Alături de el, în această misiune Ministerul Apărării a detaşat încă un angajat. Acesta însă a fost evacuat cu o lună înainte de finalizarea contractului. Decizia a venit după ce Misiunea Europeană a hotărât să reducă numărul militarilor în contextul pandemiei. 

„Un militar întotdeauna spune: DA!”

În luna mai, Leşan urma să revină acasă. Dar pentru că la nivel global pandemia COVID-19 nu dă semne de retragere, militarului moldovean i s-a propus să rămână. A fost numit consilier medical al misiunii UE în Mali.

„M-au rugat să continui activitatea respectivă pentru că eu eram una din persoanele esenţiale. La ora actuală nu sunt zboruri spre Mali, sunt nişte limitări pentru noi. Eu eram motivat pentru un mandat de jumătate de an, dar trebuia de continuat activitatea. Trebuia să reprezentăm Republica Moldova la un nivel înalt. Până la urmă, aceasta este misiunea unui militar, să nu spună niciodată „nu”, ci întotdeauna – „DA”, a declarat medicul. 

Spitalul de campanie Role2, Koulikoro, Mali
© Photo : Arhivă personală / Alexandru Leșan
Spitalul de campanie Role2, Koulikoro, Mali

În aceste momente, misiunea lui constă în coordonarea planificării militare şi gestionarea capabilităţilor militare pe probleme antiepidemice, managementul situaţiei COVID-19, precum şi achiziţile materialelor medico-sanitare.

Medicul moldovean susţine că în cadrul bazei militare utilajul medical este destul de performant.

„Orice militar care necesită asistenţă de urgenţă este imediat preluat de echipa medicală, evaluat, stabilizat şi transportat pe cale terestră sau aeriană la spital, cu acordarea ajutorului calificat. Toate echipamentele medicale sunt testate, iar preparate medicamentoase sunt suficiente în stoc”, spune Leșan.

„Nu doar aspectul financiar contează. Experienţa acumulată aici este de nepreţuit”   

„Un medic militar poartă uniforma, ceea ce îl disciplinează mai mult decât pe un medic civil. Pentru a participa în misiuni internaţionale este nevoie de o bună pregătire pe linia de specialitate, şi aici mă refer la partea medicală, să fii la curent cu specificul zonei unde vei activa, cu ce boli predomină şi care sunt protocoalele de tratament. Precum şi pe linie militară trebuie să cunoşti limbajul militar, procedurile standarde de operare”, afirmă Alexandru Leşan.

Alexandru Leșan
© Photo : Arhivă personală / Alexandru Leșan
Alexandru Leșan

Medicul militar ne-a mărturisit şi motivul pentru care a decis să părăsească Republica Moldova şi să accepte o misiune într-un alt capăt pe globul pământesc.

„Pentru mine a fost, în primul rând, un vis de a ajunge pe continentul african. În al doilea rând, este vorba despre experienţa acumulată. Eu am vrut să vad dacă noi, într-adevăr, peste hotarele ţării putem să facem faţă cerinţelor care sunt într-o misiune de genul Mali. Desigur că este vorba şi de bani, dar partea financiară a fost pe locul trei”, povesteşte militarul.

Acasă, în Moldova, îl aşteaptă soţia şi cei trei copii

Alexandru Leşanu are o experienţă de peste 25 de ani în serviciul militar. De la început a înţeles că vrea să-şi dedice viaţa medicinii militare.

În 1997 a mers la studii în România, la Institutul Medico Militar din București, la specialitatea medicină generală. După şase ani a revenit acasă şi a continuat cariera în rândul forţelor armate. A urmat rezidenţiatul pentru specializarea în medicina internă la Universitatea de Stat din Chişinău în perioada 2003-2006.

Alexandru Leșan
© Photo : Arhivă personală / Alexandru Leșan
Alexandru Leșan

Ulterior, pentru a fi medic de urgenţă el a absolvit cursuri de prim ajutor medical în condiții de campanie în mai multe țări: Lituania, Cehia, Olanda, Turcia. Suplimentar, a participat șa cursuri de planificare medicală în Germania şi Statele Unite ale Americii.

Pregătirea pentru misiunea din Mali au durat aproape un an.

Aflat într-o zonă de foc, Alexandru Leşan spune că, îi lipseşte doar mâncarea moldoveneacsă şi, desigur, îi duce dorul familiei. Reuşeste, ce-i drept, să vorbească cu ei aproape în fiecare zi.

Medicul moldovean ar urma să revină acasă în luna decembrie a acestui an.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

631
Tagurile:
război civil, moldovean, medic, Mali
Ion Ștefăniță

Ion Ștefăniță: Multe clădiri riscă se ruineze

73
(reînnoit 20:14 29.09.2020)
Unele instituții culturale din țara noastră au ajuns într-o stare deplorabilă. Acestea pot să se prăbușească în orice moment și prezintă pericol pentru oameni.
Ion Ștefăniță: Multe clădiri riscă să se ruineze

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a declarat că 80 la sută dintre clădirile vechi din zona Chișinăului istoric se află într-o stare de degradare și necesită consolidare și restaurare.

În orice clădire este nevoie să fie verificate rețelele inginerești cel puțin o dată la trei ani. Cât privește rezistența edificiului și necesitatea unui proiect de consolidare, sunt necesare verificări cel puțin o dată în zece ani. 

Ion Ștefăniță mai spune că multe instituții culturale necesită a fi restaurate de urgență, în caz contrar am putea deveni martorii unor tragedii. 

"De exemplu, Palatul Național are probleme la nivel de înveliș de acoperiș și trebuie de intervenit cât mai curând. Muzeul Național de Etnografie timp de zece ani a avut aceeași problemă și doar în acest an s-au alocat bani pentru reparație. Patrimoniul Industrial Moara Roșie – o clădire cu patru nivele are o probabilitate foarte mare de prăbușire. Localnicii spun că în fiecare zi aud cum cad pietrele. Și lista poate continua", a spus Ștefăniță.

Potrivit lui Ion Ștefăniță, țara noastră are un patrimoniu foarte bogat, însă din păcate acesta nu este întotdeauna îngrijit așa cum se cuvine. 

"Practic în fiecare localitate există un monument în ruine, fie că este vorba de o biserică veche, de o mănăstire sau un conac. Este adevărat că avem o serie de probleme în domeniul sănătății, educației ș.a., însă autoritățile nu trebuie să neglijeze domeniul cultural. De fapt, statul este obligat să ia măsuri responsabile privind restaurarea și conservarea monumentelor", a subliniat directorul AIRM.

Ion Ștefăniță a mai spus că în cazul în care cultura nu va deveni o prioritate pentru țara noastră, atunci întreaga societate va deveni "martor al ruinării bijuteriilor arhitecturale".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
clădiri, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, monumente


Загрузка...
Corneliu Ciurea

Motivul acuzațiilor opoziției privind fraudarea alegerilor

46
Politologul Corneliu Ciurea a comentat scrisoarea adresată comunității internaționale, semnată de unii candidați la alegerile prezidențiale, în care sezisează presupusele tentative de fraudare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.
Motivul acuzațiilor opoziției privind fraudarea alegerilor

În cadrul emisiunii "Logica Puterii" politologul Corneliu Ciurea a remarcat faptul că partidele de opoziție încearcă să intensifice presiunea din partea factorului extern asupra actualei guvernări, prin semnalarea unei eventuale fraudări a alegerilor prezidențiale către comunitatea externă.

"Această declarație este adresată în primul rând puterii. Opoziția încearcă să mărească presiunea din partea factorului extern asupra guvernării și, ținând cont că Occidentalii o susțin pe Maia Sandu la aceste alegeri, cu siguranță că guvernarea va primi unele mesaje din partea ambasadorilor, a unor cancelarii occidentale, dar deocamdată nu știm dacă vor merge mai departe", a declarat pentru Sputnik Corneliu Ciurea.

Mai mult, politologul a remarcat că opoziția nu prezintă probe în acest sens, ci doar  vine cu unele presupuneri și acuzații nefondate, toate acestea având la bază un singur motiv.

"Există șanse mari ca opoziția să piardă aceste alegeri. Din această cauză opoziția anunță cu privire la posibilele pericole de falsificare, pentru a evita critica societății în cazul unor înfrângeri […]. Până la urmă, opoziția este în drept să recurgă la asemenea tactici", a conchis el.

Amintim că, recent, cinci candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova - Maia Sandu, Renato Usatîi, Dorin Chirtoacă, Tudor Deliu și Octavian Țîcu au semnat o scrisoare adresată comunităţii internaţionale, prin care îşi exprimă îngrijorarea şi sesizează partenerii externi cu privire la așa-zisele tentative de fraudare a alegerilor de către Igor Dodon şi PSRM.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
politolog, falsificare, alegeri prezidenţiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020


Загрузка...
Ploiae, pieton cu umbrelă

Unde va ploua astăzi: Prognoza meteo pentru 7 zile  

0
(reînnoit 19:37 29.09.2020)
Astăzi sunt posibile ploi în nord și în centru, iar în următoarele două zile mai este posibil să plouă în nord. Vremea va fi răcoroasă astăzi și mâine. De vineri, maximele vor urca din nou. Duminică sunt așteptate 28..29 de grade.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Ploi sunt așteptate astăzi în regiunile de nord și centru. Potrivit meteorologilor, precipitațiile nu vor fi foarte puternice.

Maximele termice ale aerului vor atinge valori de +15..+18 grade Celsius în nord, +16..+19 grade în centru și +17..+20 de grade în sud.

Presiunea atmosferică va fi scăzută. Vântul va sufla din sud-vest, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă.

Prognoza meteo pentru 30 septembrie - 6octombrie
© Photo : SHS
Prognoza meteo pentru 30 septembrie - 6 octombrie

Joi, 1 octombrie, ploi slabe sunt posibile în regiunea de nord. 

Maximele termice ale aerului vor rămâne la nivelul celor din ziua anterioară.

Și presiunea atmosferică va continua să fie scăzută.

Vântul însă își va schimba direcția și va bate din sud-est, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă.

De vineri, 2 octombrie, maximele termice vor crește treptat, cu câte 2-3 grade pe zi.

Pentru duminică sunt anunțate +27..29 de grade, iar luni și marți va fi mai cald cu un grad.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prognoza vremii, prognoza meteo
Tematic
VIDEO: Ploaia a făcut prăpăd într-un sat din raionul Leova
Natura s-a dezlănțuit în Găgăuzia: Ploile au provocat pagube de milioane
VIDEO: Imagini apocaliptice! Sute de case inundate în Găgăuzia


Загрузка...