Parcul “Dendrariu”

Parcul "Dendrariu" este în ”carantină”, însă nu și natura de aici: Ce fac acum angajații

210
(reînnoit 11:00 25.04.2020)
Unul din cele mai vizitate locuri din Chișinău, Parcul "Dendrariu" și-a închis porțile pentru locuitorii Chișinăului încă în data de 14 martie. În acest an, florile și copacii înfloriți bucură doar ochii angajaților care continuă să muncească.

CHIȘINĂU, 24 apr. – Sputnik. Parcul "Dendrariu" este unul din locurile preferate de locuitorii Capitalei pentru plimbări și meditații. Oamenii mergeau în parc pentru a admira florile, varietatea de plante, iar primăvara, în special, copacii de magnolii, sacura și liliacul. Din cauza carantinei, porțile parcului sunt închise pentru toți vizitatorii, iar acces au doar muncitorii care mai continuă să vină la serviciu. Directorul parcului, Ion Uzun, a declarat pentru Sputnik Moldova, că sunt luate toate măsurile pentru protecția angajaților, iar din fericire, până acum, nu au avut înregistrat niciun caz de COVID-19 în rândul acestora.

 Parcul “Dendrariu”
© Photo : Ion Uzun
Parcul “Dendrariu”

"Din start ne-am conformat deciziei autorităților. Am anunțat angajații că ne închidem pentru o perioadă nedeterminată. Din cei 65 de angajați, doar 35 continuă să muncească. Sunt respectate toate măsurile de protecție. Lucrătorii noștri sunt asigurați cu măști, mănuși, echipamente speciale și dezinfectant. Ne bucurăm că și oamenii au înțeles pericolul coronavirusului și nu mai sar gardurile parcului ca să se plimbe", a spus Ion Uzun.

 Parcul “Dendrariu”
© Photo : Ion Uzun
Parcul “Dendrariu”

Deși nu sunt vizitatori, muncitorii au foarte mult de lucru în această perioadă. Directorul Ion Uzun este optimist și spune că a început să le pregătească surprize vizitatorilor. 

"Efectuăm numeroase lucrări de îngrijire și curățare a copacilor uscați, udăm și cosim gazonul. Acum avem posibilitate să sădim diverse plante. Noi suntem optimiști și sperăm să trecem cu bine peste pandemie. Chiar acum pregătim o expoziție de conifere. Am adus specii noi din Italia și Polonia. Sperăm foarte mult să bucurăm ochii și inimile oamenilor", a menționat directorul parcului. 
 Parcul “Dendrariu”
© Photo : Ion Uzun
Parcul “Dendrariu”

Ion Uzun a mai povestit că nu doar omenirea suferă în această perioadă, ci și natura. Multe din plantele parcului au înghețat la începutul primăverii.

"Niciodată nu am avut așa situație ca liliacul, magnoliile și sacura să sufere atât de mult. Natura probabil se răzbună pe noi și ne dă de știre că ceva nu facem corect. Noi am învățat doar să ne folosim de ea, dar să nu dăm nimic înapoi", a mai spus directorul parcului. 

 Parcul “Dendrariu”
© Photo : Ion Uzun
Parcul “Dendrariu”

Ion Uzun a mai menționat că întreprinderea a ratat multe venituri, însă nu se există deocamdată o cifră concretă, până când nu se va termina pandemia.

 "Avem și noi pierderi evident. Cu acești bani pe care i-am ratat am fi putut cumpăra tehnică specială sau am fi putut instala un sistem de irigare modern la plantația de conifere, dar așa, ne descurcăm cum putem. Cei care aveau abonamente pentru un an înainte, sigur că le vom prelungi perioada de vizite", a concluzionat Ion Uzun. 

 Parcul “Dendrariu”
© Photo : Ion Uzun
Parcul “Dendrariu”

Parcul "Dendrariu" fost fondat în 1 973 pe locul fostei Grădini Botanice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. La început a avut o suprafaţă de 73 de hectare, iar în prezent aceasta este de 77 de hectare. Este situat în partea de vest a Chişinăului, în valea râulețului Durleşti. La Dendrariu sunt mai mult de o mie de tipuri şi forme de plante. Colecţia de conifere numără mai mult de 50 de denumiri din zone floristice din diverse țări. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

210
Tagurile:
COVID-19, parc
Tematic
Șeful statului spune ce pierderi va suporta Moldova în urma crizei declanșate de COVID-19
Când vom putea ieși în parc și merge la reastaurant: Ce spune Igor Dodon
Iurie Pânzaru

Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale

31
(reînnoit 21:18 30.11.2020)
Crește numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci. Doar în decurs de o săptămână, peste 20 de persoane au ajuns în stare gravă la spital după ce au consumat acest produs.
Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale

De la începutul anului curent Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat 190 de cazuri de intoxicare cu ciperci, fiind afectate 270 de persoane. Doar în perioada 16-25 noiembrie au fost semnalate 23 de cazuri cu afectarea a 62 de persoane, dintre care 11 copii, iar patru oameni au murit. Despre acest lucru a anunțat șeful Direcției Protecția Sănătății Publice din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Iurie Pânzaru.

Potrivit lui, cele mai multe cazuri se înregistrează în raioanele Orhei, Telenești, Florești, Nisporeni – regiunile situate în preajma suprafețelor împădurite.

"Sunt foarte mutle cazuri când părinții merg la cules ciuperci cu copiii. Odată cu venirea ploilor ambundente a început să crească vertiginos numărul de cazuri. De exemplu, într-o singură familie din raionul Orhei s-au intoxicat 7 persoane, la Telenești cinci membri ai unei familii și șirul continuă", a semnalat Iurie Pânzaru.

Pentru a evita intoxicarea cu ciuperci, specialistul a venit cu recomandarea ca acestea să fie procurate doar din locuri autorizate și nu de pe marginea drumurilor.

Totodată, ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma rampelor de gunoi sunt toxice.

"Acestea absorb toate substanțele murdare și toxice, care mai apoi nimeresc în organism, iar consecinețe pot fi fatale", a subliniat interlocutorul.

De mențioant este că ANSP atenționează că ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor. La fel, nu este recomandat ca bucatele din ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 ore. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
ANSP, intoxicație, ciuperci
Tematic
Sezonul otrăvirilor cu ciuperci: Specialiștii bat alarma


Загрузка...
poliță de asigurare

Cât va costa polița de asigurare medicală în anul 2021

151
În anul următor, polița de asigurare medicală va putea fi cumpărată cu 4 056 de lei. Prețul rămâne același pentru al șaptelea an consecutiv. Guvernul a aprobat bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2021.

CHIȘINĂU 30 nov - Spunik. Prețul primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în 2021 va rămâne neschimbat și va constitui 4 056 de lei, potrivit proiectului Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2021, aprobat astăzi de Guvern.

Premierul Ion Chicu
© Photo : Guvernul Republicii Moldova
Costul acesteia rămâne același începând cu anul 2014.

Cetățenii vor putea beneficia de unele reduceri până la 31 martie inclusiv. Astfel, persoanele care se asigură în mod individual vor beneficia de reduceri în mărime de 50%, 60% sau 75% din valoarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, în funcție de categoria beneficiarului.

În proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentrul anul 2021 sunt prevăzute venituri în sumă de peste 11,1 miliarde de lei. Comparativ cu suma aprobată pentru anul 2020 este prognozată majorarea veniturilor cu peste două miliarde de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

151
Tagurile:
GUVERN, asigurare medicală, asigurare


Загрузка...
În nordul republicii a nins în prima zi de iarnă

Geruri năprasnice ne așteaptă în a doua zi de iarnă

139
Iarna își intră în drepturi chiar din primele zile ale lui decembrie. Pentru mâine sunt prognozate minime de până la -7 grade Celsius. Totuși, precipitații puternice nu se așteaptă în următoarele zile. 

CHIȘINĂU 1 dec - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru miercuri, 2 decembrie, temperaturi de până la -7 grade noaptea, iar ziua până la +5. Vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică ridicată. Vântul va sufla slab. Cerul va fi predominat noros, iar noaptea ar putea să cadă câțiva fulgi. Izolat pe drumuri se va forma ghețuș. 

Noaptea, temperatura minimă a aerului va oscila între -2..-7°C. În raioanele de nord se așteaptă între -4..-7°C. În raioanele centrale se vor înregistra -3..-6°C, iar în cele de sud vor fi -2..-5°C. În Capitală se așteaptă pe timp de noapte -2..-4°C.

Iar pe timp de zi temperatura aerului ziua va oscila între 0..+5°С. În raioanele de nord se așteaptă 0..+3°С, în raioanele centrale +1..+4°С, la sud vor fi +2..+5°С, iar în Capitală +2..+4°С.

În data de 3 decembrie se prognozează aceleași temperaturi, iar precipitații nu se așteaptă. Totuși, joi vremea se încălzește treptat. Astfel, în weekend se anunță maxime de +12 grade Celsius. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

139
Tagurile:
SHS, prognoză, meteo


Загрузка...