CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Puful de plop este cel mai mare dușman al moldovenilor care suferă de alergii. Acesta apare deja pe străzile Capitalei. Unii oamenii ajung chiar și la medic din cauza pufului care, în câteva săptămâni, va invada iarăși orașul și care provoacă, pe lângă disconfort, serioase probleme de sănătate. În această perioadă, alergicii nu pot să stea prea mult afară.
”Eu am mari probleme de sănătate din cauza acestui puf. Îmi pierd vocea și respir foarte greu. Uneori eram internată și în spital”, a declarat pentru Sputnik Moldova Iuliana Țapu.
Această afecțiune se tratează dacă pacientul merge la timp la medic și nu lasă să se agraveze situația. Această alergie ar putea să provoace apariția polipilor sau altor afecțiuni ale căilor respiratorii.
”De zece ani mă confrunt cu această problemă - alergiile. În fiecare an problema mea devine tot mai gravă. Totul a început de la puful de plop, iar acum sunt alergică și la polen, praf, păr de pisici. Toată primăvara sunt cu ochii roșii, nasul înfundat și mereu strănut”, a declarat pentru Sputnik Moldova, Aliona Dulea.
Medicii spun că oamenii care sunt alergici ar trebui să evite deplasările la spital în această perioadă de pandemie și să ceară sfatul specialistului prin intermediul telefonului.
”Cea mai simplă metodă de a scăpa de strănuturi este ca atunci când ajungem în casă să ne spălăm nasul cu o soluție specială pentru a înlătura polenul de pe mucoasa nazală. Există mai multe tratamente pentru această afecțiune. Totul depinde de gravitatea problemei. Persoanele care sunt alergice la puful de plop, neapărat trebuie să ceară sfatul medicului pentru a li se administra tratament corespunzător”, a precizat pentru Sputnik Moldova medicul, Natalia Schipschi.
În fiecare an, la sfârșit de primăvară, străzile, mașinile, băncile, toate sun acoperite cu un strat gros de puf de plop. Oamenii și-ar dori ca acești copaci să fie tăiați pentru că nu mai suportă complicațiile provocate de puf.
De cealaltă parte, specialiștii spun că copacii de plop curăță aerul poluat şi elimină mult oxigen. Plopii din Chișinău au o vechime de câteva decenii, iar autoritățile nu intenționează să îi taie. Cert este că astfel de copaci nu se mai plantează deja de câțiva ani.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Președintele țării, Maia Sandu, a declarat în debutul primei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate, sub conducerea sa, că acesta va fi o platformă unde se vor discuta riscurile interne și externe la adresa securității statului, se vor lua decizii cu privire la acțiunile necesare pentru oprirea schemelor de corupție care subminează funcționarea statului.
Expertul în drept Teodor Cârnaț spune că declarațiile șefului statului nu sunt suficiente pentru a combate amenințările la adresa securității statului și că ele ar putea să nu aibă niciun efect. Asta din cauza că respectivul organ, CSS, este unul consultativ și nu dispune de competențe deliberative, care ar permite emiterea unor hotărâri obligatorii pentru instituțiile statului. În acest context, spune expertul, ar putea fi modificată legislația.
„Aceste declarații ale președintelui sunt puțin sterile, deoarece după conținut s-ar putea să nu aibă niciun efect. Discursul pe care l-a avut președintele Maia Sandu, că acest consiliu va fi o platformă unde se vor discuta riscurile interne și externe la adresa securității statului, mă duce la ideea că efectul va fi zero. Din acest considerent cred că actualul CSS, trebuie să se transforme într-un organ deliberativ. Pentru asta trebuie de modificat legislația, ceea ce ar însemna atribuirea CSS unor competențe deliberative, care ar permite emiterea unor hotărâri obligatorii pentru persoanele cu demnitate publică care conduc organele de forță - CNA, Procuratura, Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, SIS și BNM. În caz contrar, CSS se va transforma într-o masă rotundă pe probleme de securitate, iar discuțiile nu vor avea niciun rezultat”, a precizat Teodor Cârnaț.
Expertul crede că Președintele trebuie să dispună de un instrument real care ar pune în mișcare instituțiile statului pentru a elimina riscurile interne și externe la adresa securității naționale și pentru a-și onora obligațiunile sale constituționale.
„Repet, în regim de urgență legislația trebuie modificată pentru că hotărârile CSS trebuie să poarte un caracter obligatoriu. Să nu uităm că există o hotărâre a Curții Constituționale din 2020 care spune că CSS nu mai are dreptul să obțină orice fel de informații de la autoritățile centrale ale statului și de la instituțiile subordonate Guvernului. CSS obține doar informații care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică”, a concluzionat Teodor Cârnaț.
Experții în probleme de securitate le-au sugerat de mai multe ori autorităților să atribuie Consiliului Suprem de Securitate unele competențe deliberative. Totodată, în procesul de reformare a CSS ei au vorbit și despre delimitarea competențelor unor instituții, reformarea Secretariatului CSS, diminuarea implicării politicului și stabilirea criteriilor clare pentru nominalizarea membrilor CSS.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Explozia care s-a produs marți seara la Sângerei ar fi avut loc din cauza acumulărilor de gaze. Potrivit IGSU, în procesul de salvare a sinistraților și a înlăturării ruinelor, salvatorii au evacuat trei butelii de gaz de tip propan butan.
Mai mult, potrivit primelor investigații, locuința era conectată la conducta de gaze naturale. În prezent, specialiștii continuă să lucreze la locul producerii deflagrației, pentru a elucida toate circumstanțele.
Amintim că marți, 26 ianuarie, a avut loc o explozie puternică într-o casă de locuit din orașul Sângerei. În urma tragediei, un bărbat a murit. Pompierii au reușit să salveze o femei în vârstă de 61 de ani și un bărbat în vârstă de 68 de ani. Potrivit IGSU, în cadrul misiunii au fost antrenați 74 de angajați ai Inspectoratului, cu 20 unități de tehnică.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova