A început recoltarea sparanghelului

Sparanghelul moldovenesc, pe rafturile magazinelor: Iată cum l-a influențat seceta

484
Sparanghelul autohton este o cultură care ”și-a făcut apariția” abia de câțiva ani în țara noastră, iar treptat moldovenii au început să se obișnuiască cu el și să-l caute în magazine pentru gustul și proprietățile sale nutritive.

CHIȘINĂU, 23 apr. – Sputnik. Producătorii moldoveni de sparanghel au început deja să-l recolteze, astfel că pe rafturile magazinelor găsim nu doar sparanghel importat, ci și autohton. Una dintre cele mai mari plantații de sparanghel din Moldova se află în raionul Orhei. Acum opt ani, antreprenorul a decis să crească ceva nou pentru piața locală și anume sparanghelul, iar un specialist din Germania cu care s-a consultat i-a spus că solul și clima de aici sunt tocmai potrivite. După multe investiții, din 2016 omul de afaceri a început să aibă și vânzări. 

A început recoltarea sparanghelului
© Photo : Iulia Roșca
A început recoltarea sparanghelului

"La început era destul de greu pentru că oamenii nu prea erau obișnuiți cu acest produs. Am avut inițial contracte cu câteva rețele de magazine și restaurante, iar acum ne bucurăm că ne-am extins de la 10 hectare și reușim să colaborăm cu practic toate magazinele din țară și mult mai multe localuri", a povestit directorul financiar al companiei, Iulia Roșca, pentru Sputnik Moldova. 

Deocamdată, concurența producătorilor de sparanghel nu este foarte mare în Moldova pentru că este o cultură care necesită destul de multă grijă și atenție.

"Practic toate lucrările la sparanghel se fac manual, cu sapa. Noi ne străduim să nu folosim insecticide și pesticide, iar în cazul unor tratamente utilizăm doar produse organice. După ce este recoltat, sparanghelul mai trece și printr-un proces de prelucrare. Este spălat și aranjat astfel încât să fie de aceeași mărime. Evident, sunt și pierderi foarte mari în toate procesele", a mai spus Iulia Roșca. 

Recoltarea sparanghelului începe de la mijlocul lunii aprilie și durează până la începutul lunii iunie. Producătorii susțin că, în acest an, roada nu va fi atât de bogată din cauza secetei.

A început recoltarea sparanghelului
© Photo : Iulia Roșca
A început recoltarea sparanghelului

"Iarna nu am avut zăpadă, ploi au fost mai puține, iar această secetă își va face efectul și va influența calitatea sparanghelului. Evident, noi ne străduim să irigăm, dar, totuși, cea mai bună producție va fi cea recoltată până în la sfârșitul lunii mai", susține directorul financiar al companiei. 

Prețul sparanghelului variază între 75 și 90 de lei kilogramul.

"Avem un preț accesibil, dacă este să comparăm cu prețul sparanghelului importat care ajunge să coste și 250 de lei kilogramul. Totuși, companiile internaționale produc tot anul și poate de asta prețul este așa. Planificăm și noi să prelungim sezonul și să aplicăm tehnologii noi ca să avem sparanghel de vânzare pentru o perioadă mai mare", a mărturisit Iulia Roșca. 

A început recoltarea sparanghelului
© Photo : Iulia Roșca
A început recoltarea sparanghelului

Nutriționiștii susțin că sparanghelul este un adevărat miracol pentru sănătate. 130 grame de sparanghel crud are aproximativ 27 de calorii, 3 grame de proteina, 2,8 grame de fibre și 202 miligrame de potasiu.

Fiind un aliment vegetal, sparanghelul are mulți aminoacizi, iar dacă îl folosim în stare crudă, vom avea parte de un efect alcalinizant. De asemenea, sunt cunoscute proprietățile diuretice ale sparanghelului și capacitatea sa de a susține sistemul urinar. Este foarte important să mâncăm conștient, mulțumind pentru fiecare gura de mâncare și să mestecam alimentele de cel puțin 20 de ori pentru a ne bucura de influența lor pozitivă" , a spus nutriționistul Oltea Boldureanu.

Cel mai frecvent, sparanghelul este pregătit la abur, dar el poate fi preparat și pe grătar, prăjit sau la cuptor. El poate fi combinat cu ulei de măsline, unt, mazăre sau cartofi noi. La fel, sparanghelul poate fi servit ca garnitură lângă o bucată de carne de vită sau pește gras. În prezent, pe rețelele de socializare sau YouTube sunt foarte multe rețete cu sparanghel. ușor de pregătit.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Agriculturii, Ecaterina Grigorean, în țara noastră sunt până la 100 de hectare cultivate cu sparanghel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

484
Tagurile:
legume, afacere
Tematic
Subvenționarea în agricultură: Decizie importantă luată de Guvern - Detalii
Cosarciuc: Un miliard de lei pe an - cum sunt utilizate subvențiile în agricultură
Ion Dron

Avocat: Decizia CSM de astăzi afectează imaginea justiției

79
(reînnoit 15:13 27.10.2020)
În cadrul emisiunii "Contrapunct", avocatul Ion Dron a vorbit despre restabilirea în funcție a judecătorilor care au figurat în dosarul Laundromat. Iată care este opinia interlocutorului.
Interviu cu avocatul Ion Dron

Recentele decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii de a-i repune în funcție pe mai mulți magistrați care au fost vizați în dosare de rezonanță transmite un mesaj dublu. Avocatul Ion Dron consideră că revenirea unor judecători cu o reputație dubioasă în anumite funcții creează o confuzie în rândul cetățenilor, iar pe de altă parte scade încrederea în justiția moldovenească.

"Cetățenii sunt într-o confuzie totală. Oamenii nu mai cred în autorități. În condițiile în care o persoană a fost implicată în procese și hotărâri dubioase și este promovată, atunci cetățeanului îi apar o serie de întrebări: oare acesta este stat sau o cooperativă prin care lucrurile se fac după o înțelegere și nu potrivit legii?", a declarat pentru Sputnik Ion Dron.

Avocatul susține că din cauza unor asemenea decizii are de suferit imaginea justiției moldovenești. El afirmă că "corpul de judecători are suficineți oamnei competenți, onești, însă aceste situații îi demoralizează pe cei care au venit să-și facă o carieră în interesul societății. Judecător nu este o meserie, ci este un destin", a adăugat interlocutorul.

Menționăm că cinci judecători învinuiți anterior de implicare în spălarea banilor ruși prin sistemul bancar moldovenesc, operațiune numită „Laundromat”, au fost restabiliți în funcție. Decizia a fost luată pe 27 octombrie de Consiliul Superior al Magistraturii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

79
Tagurile:
avocat, CSM, judecători
Tematic
Ion Dron spune de unde pornesc toate metehnele sistemului Procuraturii


Загрузка...
Nicolae Olărașu

Jucării periculoase pentru copii: Cum le identificăm

21
(reînnoit 13:22 27.10.2020)
De Ziua Internaţională a ursuleţului de pluş, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței vine cu sfaturi pentru alegerea corectă a jucăriilor.
Jucării pentru copii: Criterii după care să vă conduceți

În cadrul  emisiunii "Sputnik Matinal", reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei Nicolae Olărașu i-a atenționat pe părinți: multe dintre jucăriile comercializate nu corespund standardelor calității.

Specialistul a menționat că, atunci când alege o jucărie pentru copilul său, părintele trebuie să fie atent la anumite aspecte. Pentru a se convinge că face o alegere corectă, părinții trebuie să procure jucării cu marcajul CE, să solicite declarația de conformitate și să analizeze minuțios calitatea jucăriilor. În caz contrar, marfa ar putea prezenta un pericol pentru sănătatea și viața celor mici.

Nicolae Olărașu a remarcat că jucăria de calitate și sigură pentru viața copiilor poate fi identificată după trei indicatori: marcajul, calitatea materialului și finețea pieselor. De asemenea, jucăriile trebuie să fie potrivite vârstei copilului, capacităților și aptitudinilor sale. Adulții trebuie să studieze cu atenție eticheta și să verifice instrucțiunile traduse obligatoriu în limba de stat.

"Dacă veți procura jucăriile doar din locurile autorizate veți putea solicita de la vânzător declarația de conformitate și avizul sanitar, care confirmă că toate cerințele calității sunt respectate. Astfel, veți fi convins că jucăria este de calitate", a subliniat specialistul.

Nicolae Olărașu a mai adăugat că nu există multe reclamații la acest capitol adresate instituției pe care o reprezintă. Asta pentru că mulți adulți nu cunosc care sunt criteriile de calitate și siguranță ale jucăriilor.

La începutul anului curent, inspectorii Agenției pentru protecția Consumatorilor au efectuat mai multe verificări magazinele și piețele din Capitală, în urma cărora au fost confiscate peste 33 de mii de jucării.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, jucării


Загрузка...
Vaccinul împotriva COVID-19

Noul vaccin rus împotriva COVID - 19, lansat în producție

0
(reînnoit 16:03 27.10.2020)
În rusia a început producția celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19. Acesta a fost elaborat de Centrul Național Rus de Cercetare în Virologie și Biotehnologie „Vector”.

CHIȘINĂU, 27 oct — Sputnik. Rospotrebnadzor a anunțat lansarea în producție a vaccinului împotriva COVID-19 EpiVacCorona, scrie RIA Novosti.

Al doilea preparat rusesc pentru prevenirea coronavirusului, creat pe baza antigenilor peptidice la Centrul Național Rus de Cercetare în Virologie și Biotehnologie „Vector”, a fost înregistrat la mijlocul lunii octombrie.

În viitorul apropiat, specialiștii vor începe testele post-înregistrare ale EpiVacCorona.

Se preconizează implicarea a 40 de mii de voluntari, inclusiv a persoanelor care au peste 60 de ani și suferă de boli cronice. Se recomandă administrarea vaccinului de două ori, intramuscular, cu un interval de cel puțin 14-21 de zile.

Livrările în masă ale medicamentului sunt programate pentru sfârșitul lunii noiembrie sau în decembrie. În circulație civilă preparatul ar putea intra la începutul anului 2021.

În august, Ministerul Sănătății din Rusia a înregistrat primul vaccin din lume pentru prevenirea COVID-19, dezvoltat la Centrul de Cercetare pentru Electrochimie ”Gamalei”. Medicamentul a fost denumit „Sputnik V”. 

În plus, se lucrează la crearea unui vaccin viu de Centrul Ciumakov pentru Cercetare și Dezvoltare a Produselor Imunobiologice din Academia Rusă de Științe.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
producție, COVID-19, Rusia, vaccin
Tematic
Vaccinul și maimuțele: Fake-ul britanic despre fake-ul rusesc


Загрузка...