Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon

Șeful statului e explicat cum va trăi Moldova în condițiile epidemiei de coronavirus

815
Președintele țării a participat împreună cu premierul la ședința ordinară a Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei coronavirus, din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerul Afacerilor Interne.

CHIȘINĂU, 17 mart – Sputnik. În contextul instituirii de către Parlament a stării de urgență în Republica Moldova, președintele Igor Dodon a indicat asupra necesității desfășurării unei activități mai intensive privind depășirea situației de criză și a propus să fie creat un Centru Anticriză care să funcționeze non-stop.

Șeful statului a subliniat că nu pot fi interzise în totalitate activitățile publice și economice, deoarece va fi supusă riscului economia națională.

”Astfel, la ședință a fost discutată posibilitatea de a face anumite concesii începînd cu săptămîna viitoare, menite să încurajeze activitatea agenților economici, inclusiv în domeniul comerțului și pentru a asigura fluxul încasărilor în bugetul de stat”, a declarat președintele.

La ședință s-a vorbit de asemenea despre faptul că instituțiile medicale din țară, inclusiv clinicile stomatologice, au trecut la regimul de primire doar a pacienților care au necesități urgente. Acest lucru va permite mobilizarea mai multor resurse în sistemul de sănătate pentru combaterea în continuare a răspândirii COVID-19.

Totodată, au fost discutate chestiuni ce țin de importul în Moldova a preparatelor medicale necesare, pregătirea locurilor suplimentare în spitale și alte aspecte de gestionare a situației de criză în țară.

Stare de urgență în Moldova

În Moldova este în vigoare codul roșu de pericol de infectare cu coronavirus. De asemenea, din 17 martie și până pe 15 mai în țară este instituită starea de urgență. Autoritățile recomandă populației să stea în casă pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

De luni, au program doar farmaciile, stațiile de alimentare cu combustibil și magazinele alimentare. Toate instituțiile de învățământ au fost închise, iar toate zborurile pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost sistate. Unele bănci și instituții de stat continuă să le acorde servicii cetățenilor.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 30 de cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus.

815
Tagurile:
stare de urgență, coronavirus, epidemie, Dodon
Tematic
Avocatul Poporului cere respingerea modificărilor la Legea privind Starea de Urgență
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în Republica Moldova


Загрузка...