Rețele electrice

Electrocutat mortal în timp ce-și păștea vitele: Cine este vinovat de tragedie

491
Condamnarea a venit peste zece ani de la producerea tragediei - patru ani de închisoare, cu suspendare.

CHIȘINĂU, 8 dec – Sputnik. Inginerul-şef de sector al reţelei de distribuţie Comrat a companiei ÎCS „RED Union Fenosa" SA, acuzat de încălcarea regulilor de exploatare a obiectivelor energetice, soldată cu decesul unei persoane, a fost condamnat recent, după ce ani la rând a fost achitat de magistraţi pe motiv că fapta nu a fost comisă de inculpat. Condamnarea este cu suspendare.

Cazul a avut loc acum zece ani,  în dimineaţa zilei de 8 octombrie 2008, în raionul Ceadâr-Lunga. Fiind responsabil de asigurarea securităţii şi funcţionalităţii lucrărilor la reţelele electrice, amplasate pe sectorul pe care-l deservea, inginerul-şef a încălcat prevederile legale de exploatare tehnică a centralelor şi reţelelor electrice, informează Procuratura Generală. Drept urmare, un bărbat care-şi păştea cornutele a fost electrocutat mortal de un cablu de înaltă tensiune care atârna de la un pilon de electricitate.

După zece ani de şedinţe, dezbateri judecătoreşti şi rejudecări, timp în care dosarul a făcut de cinci ori obiectul examinării la Curtea Supremă de Justiţie, magistraţii Curţii de Apel Chişinău au casat, într-un final, sentinţa ilegală de achitare a inculpatului şi l-au condamnat pentru crima comisă la patru ani închisoare, cu suspendare. În plus, el urmează să achite în folosul succesorului părţii vătămate un prejudiciu moral şi material în sumă de 52 de mii de lei.

Decizia este definitivă şi executorie însă poate fi atacată cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiţie.

491
Tagurile:
condamnat, inginer, Union Fenosa, electrocutat mortal
Tematic
I-a găsit moartea acolo unde nici nu s-au gândit
Inconștiență sau disperare: Pericolul de moarte la care se supun mulți moldoveni
Elena Neaga

Cum decurge procesul de vaccinare în satele Moldovei

188
Vaccinarea împotriva COVID-19 este un subiect frecvent discutat în societate. Dacă unii așteaptă cu nerăbdare imunizarea, alții sunt încă sceptici în privința vaccinului. Care este situația în satele Moldovei la acest capitol?
Cum decurge procesul de vaccinare în satele Moldovei

În comuna Bălășești, raionul Sângerei, procesul de vaccinare împotriva COVID-19 este în plină desfășurare. Potrivit primarului Elena Neaga, la prima etapă au fost vaccinați medicii și profesorii. Toate persoanele au primit vaccinul AstraZeneca, iar deocamdată în localitate nu a fost înregistrat nicio reacție adversă.

"În gimnaziul Bălășești din 14 cadre didactice doar 13 s-au vaccinat, o persoană este însărciantă și a refuzat vaccinul. La grădiniță doar două persoane din 21 au acceptat să se vaccineze, iar restul sunt sceptici. Patru cadre medicale de la Oficiul Medicului la fel au acceptat imunizarea", a precizat primarul.

Spre deosebire de alte localități, în comuna Bălășești numărul cazurilor de COVID-19 nu este atât de mare, aceasta fiind una dintre comunele în care sunt înregistrate cele mai puține cazuri de infectare. De la începutul pandemiei și până în prezent, doar 24 de persoane s-au îmbolnăvit aici de coronavirus.

Amintim că în data de 2 martie în Republica Moldova a fost lansată campania de vaccinare. La prima etapă au fost vaccinați lucrătorii medicali, iar în prezent are loc imunizarea persoanelor care au peste 60 de ani, precum și a celor care au vârsta între 18 și 60 de ani dar suferă de afecțiuni cronice și pentru care infecția cu COVID-19 ar reprezenta un risc sporit de deces. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

188
Tagurile:
vaccin
Tematic
România a donat Moldovei încă un lot de vaccin AstraZeneca


Загрузка...
Ala Andon

Asta sigur nu ai știut-o: Ce semnificație are fiecare zi din săptămână

144
(reînnoit 17:00 18.04.2021)
Fiecare zi din săptămână are o semnificație aparte, susține numerogoul și psihologul Ala Andon. Află care sunt cele mai potrivite zile pentru a deschide afaceri sau pentru a întâlni a doua jumătate din materialul ce urmează.
Uimitor: Ce semnificație poartă fiecare zi din săptămână

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Ala Andon a precizat că cele 7 zile din săptămână sunt deosebite și speciale în felul lor. Însăși cifra 7 este considerată încă din antichitate una magică.

Potrivit numerologului, fiecare zi își lasă amprenta și ghidează oamenii în desfășurarea unor activități potrivite. Bunăoară duminica, considerată de fapt prima zi a săptămâni, este ziua guvernată de Soare. În această zi este recomandat ca oamenii să se odihnească și să se încarce cu energie pentru săptămâna ce urmează.

"Luni este ziua emoțiilor și este recomandat să nu începem nimic în această zi. Analizăm, contemplăm, dar nu ne aventurăm în noi activități", a subliniat Ala Andon.

Ziua de marți semnifică acțiune, energie și chiar conflicte. Aceasta este considerată cea mai energică zi a săptămânii, fiind guvernată de planeta foc – Marte. Simbolul acestei zile este acțiune și mișcare.

"Cât privește ziua de miercuri, aceasta este cea mai bună zi pentru comunicare, informații, întâlniri de afaceri. Este considerată cea mai stabilă și cea mai bună zi din întreaga săptămână. Joi este dominată de planeta Jupiter. Este ziua de curățire - începem dieta, avem grijă de sănătate, stabilim dorințe și scopuri", a explicat numerologul.

Ala Andon susține că ziua de vineri este potrivită pentru stabilirea unor relații, găsirea unui partener potrivit ș.a. În același timp, în această zi este binevenit de făcut tranzacții de vânzare. Sâmbăta este ziua în care trebuie să ne gândim la principiile de viață, valorile pe care le avem și să prețuim timpul petrecut cu noi înșine.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

144
Tagurile:
numerolog, zi, săptămână
Tematic
Horoscop 2021: Cum va fi următorul an pentru fiecare zodie


Загрузка...

Emisiunea „Sputnik Matinal”

0
(reînnoit 08:43 19.04.2021)
Invitații emisiunii matinale de astăzi sunt: Ion Locoman, director general Moldova Concert, Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova.

De Ziua Europeană a Circului vorbim despre starea de lucruri a Circului din Chișinău, reparația căruia se întinde mai bine de 10 ani! Cu Ion Locoman, director general Moldova Concert vorbim despre situația Circului și a artiștilor de circ. Recent, Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova a venit cu o inițiativă. Nu e un secret că din 16 martie, 90% din localurile din Chișinău s-au închis complet. Serviciu de livrare au doar în jur de 10% din restaurante și cafenele. Numărul livrărilor și a comenzilor, spre deosebire de cifra dinainte carantinei, a scăzut cu 25%. Sunt cifre oferite de președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasavițchi.  Detalii ne oferă Aneta Zasavițchi, președinta Asociației.

0


Загрузка...