Republica Moldova, premiată cu locul I la concursul anual de vinuri, organizat la Geneva

Produsele moldovenești vor ajunge și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția

75
(reînnoit 17:29 12.11.2018)
Elveția susține dezideratul Republicii Moldova de a încheia un Acord de Liber Schimb cu statele membre ale European Free Trade Association.

CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. Cooperarea moldo-elveţiană în domeniile politic, comercial-economic şi cel al dezvoltării durabile au fost discutate de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în Republica Moldova, cu reşedinţa la Kiev, Guillaume Scheurer, fiind salutată dinamica ascendentă ale acestora în ultima perioadă de timp.

Ministrul moldovean a apreciat activitatea Biroului elveţian pentru cooperare şi dezvoltare, sub conducerea noului director, Caroline Tissot, în ceea ce priveşte implementarea Strategiei de Cooperare cu Republica Moldova pentru perioada 2018-2021, cu precădere iniţierea unor noi proiecte în domeniul bunei guvernări, a sistemului de asigurare universală a sănătăţii, crearea locurilor de muncă şi cooperarea între autorităţile locale şi municipale. În acest sens, a fost anunţat procesul de reînnoire a programelor dedicate diasporei, finanţate de către Biroul elveţian pentru cooperare şi dezvoltare, potrivit unui comunicat al MAEIE.

Tudor Ulianovschi și Guillaume Scheurer au subliniat dinamica ascendentă a relaţiilor bilaterale, inclusiv prin numirea noului ambasador al Republicii Moldova în Confederaţia Elveţiană, precum şi potenţialul vast de cooperare în domeniul cultural şi oportunităţile de diversificare a acestuia.

În contextul în care Elveţia deţine Preşedinţia Consiliului Asociaţiei Europene de Comerţ Liber – European Free Trade Association, din care mai face parte Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, Ulianovschi a  reiterat interesul ţării noastre de a lansa negocieri privind semnarea unui Acord de Liber Schimb cu cele 4 state, astfel încât producătorii autohtoni să poată avea acces la întreaga piaţă europeană.

Ambasadorul Scheurer a salutat cooperarea comercial-economică pe parcursul acestui an, asigurând autorităţile ţării noastre de susţinerea plenară din partea Elveţiei a dezideratului Republicii Moldova de a încheia un Acord de Liber Schimb avantajos pentru producătorii moldoveni cu cele 4 state membre ale Asociaţiei Europene de Comerţ Liber.

75
Tematic
Din Moldova vom putea zbura direct spre Elveția
Ulianovschi, în Elveția: Îndemnul pentru moldovenii din diasporă
Oxana Domenti este propusă pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în Elveția


Загрузка...