Planeta Pământ: fotografie din cosmos

Cine ar fi putut deveni primul cosmonaut din Moldova

201
(reînnoit 14:55 13.04.2018)
Reprezentanții Moldovei nu au mai reușit să se lanseze în cosmos în cadrul programului spațial sovietic.

CHIȘINĂU, 12 apr — Sputnik. Mai multe țări au marcat pe 12 aprilie ziua în care primul om a zburat în spațiul cosmic, în Rusia este sărbătorită Ziua Cosmonauticii, iar pe rețelele de socializare au fost postate imagini cu legendarul cosmonaut sovietic Iuri Gagarin. Însă puțini sunt cei care știu că pe orbita ar fi putut ajunge și un reprezentant al meleagurilor noastre — ex-ministrul Apărării Republicii Moldova, președintele Uniunii Ofițerilor, pilotul militar Victor Gaiciuc.

Joi, 12 aprilie, la centrul de presă Sputnik Moldova, Victor Gaiciuc le-a vorbit jurnaliștilor cum decurg în Moldova pregătirile pentru sărbătorirea Zilei Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. În contextul Zilei Cosmonauticii, oaspetele a spus că în perioada sovietică fusese selectat pentru a fi inclus în detașamentul de cosmonauți din orășelul Zviozdnîi.

Potrivit lui Gaiciuc, din cauza vârstei, nu a avut șansa să devină primul cosmonaut moldovean. În anul 1986, el era comandant adjunct de escadrilă în Belarus. În timpul selecției piloților pentru detașamentul de cosmonauți, care avea loc regulat în toate subdiviziunile aviatice, maiorul Gaiciuc s-a aflat printre cei care au fost invitați în orășelul Zviozdnîi pentru un control medical „cosmic".

Însă la acea oră Gaiciuc împlinise deja 29 de ani. Potrivit unor criterii civile, el era încă tânăr de tot, însă din punct de vedere „cosmic", medicii au considerat că este deja cam „bătrân" pentru zborul în cosmos.

„La comisia medicală din orășelul Zviozdnîi au fost trimise câteva sute de candidați, fiind selectat unul din zece, iar în detașamentul de cosmonauți erau înscriși doar câțiva", a precizat Gaiciuc.

De altfel, Moldova, ca și multe alte republici ale Uniunii Sovietice, era oricum implicată în domeniul cosmic. De exemplu, anume la Chișinău se afla întreprinderea unde era produsă „hrana cosmică" — produse speciale pentru aprovizionarea cosmonauții în timpul zborurilor spațiale. Se spune că la Chișinău erau dislocate și elemente de dirijare a zborurilor cosmice, însă despre asta nu se știe nimiccu certitudine.

Vorbind despre cosmonauți, vom menționa că doi dintre aceștia au avut o anumită tangență cu capitala Moldovei: pilotul cosmonaut Iuri Ghidzenko, care a absolvit școala medie la Chișinău, și Boris Volânov, care avea un unchi și o mătușă în acest oraș.

201
Tagurile:
reprezentant al Moldovei, primul cosmonaut, Victor Gaiciuc
Tematic
Iuri Gagarin: Detalii memorabile despre vizita lui în Moldova
Vizita lui Gagarin în Moldova: amintirile martorilor oculari
Un cosmonaut vorbește despre întâlnirea cu OZN
Alexandru Oleinic

Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi

301
(reînnoit 23:29 04.12.2020)
Anularea votului din Parlament privind proiectul Legii bugetului pentru anul viitor ar însemna asumarea unei mari responsabilități de către Curtea Constituțională. De această părere este deputatul independent Alexandru Oleinic.
Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi-Ce spune Oleinic

După ședința de joi a Parlamentului, care a fost marcată de scandal, deputații din fracțiunea PDA și PAS au declarat că pregătesc demersurile necesare pentru a anula toate voturile date în data de 3 decembrie.  Înalta Curte se va pronunța, probabil, pe chestiuni de încălcarea normelor de procedură în procesul de vot și va evita să se expună pe conținutul legilor, iar asta ar însemna  suspendarea proiectelor pe durata examinării de către Curtea Constituțională.

Deputatul independent Alexandru Oleinic consideră că ar fi o problemă dacă magistrații Curții Constituționale ar anula votul deputaților, în special pentru proiectul Legii bugetului pentru anul viitor.

„Dacă Parlamentul nu adoptă Legea bugetului de stat până la sfârșitul anului, iar în cazul unei sesizări la Curtea Constituțională lucrurile ar putea trena, atunci începând cu anul viitor noi ne-am putea trezi cu dificultăți legate de onorarea obligațiunilor financiare din partea statului. Și pentru Curtea Constituțională ar fi o problemă să-și asume o astfel de responsabilitate de a anula votul în Parlament privind proiectul Legii bugetului”, a remarcat Alexandru Oleinic.

Mai mulți experți consideră că nu toate proiectele adoptate în plenul Legislativului, în ședința de joi, ar  putea fi contestate la Curtea Constituțională. Anterior, mai multe hotărâri ale CCM au demonstrat că judecătorii constituționali au evitat să se pronunțe pe marginea încălcării procedurilor legislative, invocând principiul autonomiei parlamentare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

301
Tagurile:
Sesizare, Curtea Constituțională
Tematic
PRO Moldova elaborează cu PAS și PPDA sesizările către Înalta Curte
Un deputat PAS a contestat la CC legea privind transferul SIS sub control parlamentar


Загрузка...
Скорая помощь

Doi copii au ajuns de urgență la spital: Ce s-a întâmplat

92
În ultimele două zile doi copii au ajuns la spital, după ce s-au intoxicat cu preparate medicamentoase. Specialiștii îndeamnă ca părinții să fie vigilenți și să nu lase substanțele periculoase la îndemâna micuților.

CHIȘINĂU 4 dec - Sputnik. De la începutul acestei săptămâni, 20 de persoane au solicitat ajutorul medicilor după ce s-au intoxicat. Datele Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) arată că în doar două zile, în intervalul 30 noiembrie - 1 decembrie, au fost înregistrate zece intoxicații cu medicamente, dintre care două cazuri în rândul copiilor. Pacienții aveau vârste cuprinse între 1 și 82 de ani. 

CNAMUP mai anunță că în data de 30 noiembrie o femeie de 72 de ani din raionul Briceni a suportat un șoc anafilactic în urma administrării unor medicamente. După acordarea asistenței medicale de urgență, pacienta a fost transportată la spital pentru tratamentul corespunzător.

În acest sens, specialiștii îndeamnă oamenii să nu administreze medicamente expirate, să consume preparatele doar la indicația medicului sau a farmacistului și să nu le lase la îndemâna copiilor. 

Datele CNAMUP mai arată că în ultimele 48 de ore peste 4 400 de persoane au solicitat ajutorul medicilor de urgență. În instituțiile spitalicești din țară au fost transportați 1 549 pacienți pentru investigații și tratament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
urgență, spital, intoxicație, medicamente


Загрузка...
Supermarket

Dorința îndeplinită: 50% din produse în magazine vor fi autohtone

0
(reînnoit 10:33 05.12.2020)
Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de lege care prevede noi condiții pentru desfășurarea comerțului din țară. Astfel, 50% din produsele de pe rafturile magazinelor din Moldova vor fi de producție autohtonă.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. În ultimii ani, producătorii autohtoni de carne, lapte și fructe s-au plâns că reprezentanții rețelelor de magazine nu sunt loiali, iar produsele moldovenești nu au prioritate pe rafturi.

Ei au solicitat Parlamentului să voteze legea aprobată în prima lectură încă 2018, care prevede că 50% din produse în magazine să fie de origine autohtonă. Asta pentru că, spun ei, au aceeași calitate ca și produsele de import, iar dacă antreprenorii locali nu vor putea să asigure magazinele anul împrejur, ar fi bine să fie întocmită o listă cu care să fie actualizată o dată la jumătate de an.

În luna martie, reprezentanții asociațiilor au participat la mai multe ședințe ale comisiilor parlamentare unde li s-a promis că legea va fi promulgată până la sfârșitul anului 2020 și iată că, în sfârșit, li s-a făcut dreptate. 

Totodată, prin prisma legislației altor state, s-a decis plafonarea reducerilor comerciale pentru produsele alimentare (nu mai mult de 10%) cu scopul balansării puterii de negociere a părților contractante.

Cât privește perioada de plată a facturilor, sunt stabilite mai multe termene în funcție de rotația de vânzare a produselor reieșind din termenul de valabilitate a acestora (data limită de consum / data durabilității minimale) – 7, 30 și 45 de zile calendaristice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
magazine, produse, lege, Parlament
Tematic
Tragedie în centrul Capitalei: Bărbat găsit fără suflare în fața unui market
Atenție la ceea ce mâncați! Pește cu paraziți, într-un market din Capitală


Загрузка...