Arest, cătușe

Moldovenii au pus pe jar forțele de ordine din zeci de țări: Ce a făcut gruparea criminală

707
În Spania a fost arestat liderul unei grupări criminale internaționale specializată în atacuri online asupra instituțiilor financiare din peste 40 de țări.

CHIȘINĂU, 28 mart — Sputnik. În urma unei operațiuni comune a structurilor de combatere a crimelor informatice din mai multe țări, a fost anihilat activitatea unei grupări criminale internaționale specializate în sustragerea mijloacelor bănești din bancomate (ATM-uri), precum și atacuri online asupra instituțiilor financiare, cu programe malițioase „Carbanak" și „Cobalt".

La operațiune au participat ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice al INI în colaborare cu colegii din România, Republica Belarus și Taiwan cu suportul Europol.

Potrivit poliției, pe 26 martie 2018, în Spania, orașul Alicante, organele de drept din Spania l-au arestat pe conducătorul grupării criminale.

Din gruparea criminală făceau parte și cetățeni ai Republicii Moldova. Începând cu anul 2013, grupul infracțional a atacat un șir de instituții financiare utilizând programe malițioase sub numele de Carbanak și Cobalt. Atacurile au avut ca țintă instituții financiare în peste 40 de țări.

Inițial, gruparea criminală a dezvoltat malware-ul sub numele „Anunak" care vizează transferurile financiare și rețelele ATM ale instituțiilor financiare. Ulterior, coderii au îmbunătățit malware-ul Anunak într-o versiune mai sofisticată, cunoscută sub numele de Carbanak, care a fost folosită până în 2016, după care a apărut Cobalt care permitea acestora controlul ATM-lor de la distanță și extragerea mijloacelor bănești, fără prezența fizică a cardurilor de plată sau manipularea acestora într-un anumit mod.

Carbanak și Cobalt
Carbanak și Cobalt
707
Tagurile:
Europol, institutii financiare, atacuri online, Cobalt, Carbanak, gruparea criminala, crime informatice, Spania
Tematic
Gruparea ”Patron” colectează bani pentru "obșciak". Iată ce s-a întâmplat la Strășeni
Incredibil: Ce "afacere" a pus pe picioare o grupare criminală din Moldova
Gruparea criminală a lui Sașa Țiganul în acțiune: Operațiunea KM 7
Te iau fiorii: Brigada Fulger, împotriva celei mai violente grupări criminale din Capitală


Загрузка...