CHIȘINĂU, 24 mart – Sputnik. Serviciul militar obligatori în Republica Moldova va fi anulat. Schimbarea se va produce treptat pe parcursul a doi ani. Anunțul a fost făcut de liderul Partidului Democrat, formațiune care se află la guvernare, Vladimir Plahotniuc, în cadrul unei conferințe de presă.
”Considerăm că se impune o reformă profundă a acestui domeniu. Am luat decizia politică de a se renunța în Republica Moldova la serviciul militar obligatoriu. Acest lucru se va realiza etapizat. Aproximativ în doi ani numărul tinerilor care vor fi recrutați în armată va scădea până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului militar obligatoriu”, a declarat Plahotniuc.
Ministerul Apărării urmează să dea star oficial acestui proces. Primele acțiuni se vor produce în toamna anului 2018.
”În locul recruților vor fi angajați militari profesioniști, în bază de contract. Astfel ca noi să creăm o armată modernă, dotată tehnic și financiar, cu soldați profesioniști. Astfel mii de tineri vor fi scutiți de povara recutării”, a precizat liderul PD.
Potrivit Legii despre obligaţiunea militară şi serviciul militar al cetăţenilor Republicii Moldova, cetățenii care au împlinit 18 ani urmează să fie încorporaţi în serviciul militar în termen sau pentru pregătire militară obligatorie. Încorporarea se face de două ori pe an: în mai-iunie şi în noiembrie-decembrie.
Termenul serviciului militar obligatoriu în Moldova este de 12 luni, iar pentru militarii care îndeplinesc serviciul militar cu termen redus – 3 luni.
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", Daniela Demișcan a precizat că, în conformitate cu Ordinul Nr.93 aprobat de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, fiecare cetățean al țării noastre căruia i se va administra și cea de-a doua doză de vaccin va primi un certificat de confirmare.
Certificatul va fi eliberat în cadrul instituției medicale unde va avea loc administrarea și va fi eliberat imediat după procedura de imunizare."Certificatul va fi într-o formă simplă, va fi indicat IDNP-ul persoanei, instituția care a efectuat vaccinul, doza de vaccin, producătorul, seria de licență în limba de stat, engleză și rusă", a precizat Daniela Demișcan.
Potrivit specialistului, certificatul de vaccinare ar putea permite călătoriile fără restricții în alte țări, dacă acest lucru va fi solicitat la trecerea frontierei.
Totuși, deocamdată, la nivel european nu s-a luat o decizie referitor la obligativitatea deținerii unui asemenea certificat.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Pe data de 4 martie, angajații unor noduri feroviare din țară desfășoară concomitent câteva acțiuni de protest la Chișinău – la Direcția ÎS ”Calea Ferată din Moldova”, în preajma Președenției și a Parlamentului. Participarea și-au anunțat-o deja angajații nodurilor feroviare Bălți, Bender, Basarabeasca, Ocnița, Ungheni și Chișinău.
”Am invitat conducerea Căii Ferate la mitingul nostru de protest, care a avut loc recent la Ocnița - spune șeful sindicatului feroviarilor din Ocnița, Dumitru Fesiuc. – Însă nimeni așa și nu a venit la noi. Pentru ca să fim auziți, am venit noi la Chișinău”
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 4 mar – Sputnik. Comisia Europeană nu exclude includerea vaccinului rusesc ”Sputnik V” în portofoliul comun al comenzilor, a anunțat în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Anterior, Agenția Europeană a Medicamentelor a anunțat demararea procedurii de expertizare a vaccinului rusesc Sputnik V. EMA nu a precizat care vor fi termenele în care va putea fi aprobat preparatul, însă au anunțat că examinarea va avea loc în regim de urgență.
“Trebuie să facem o diferență între ceea ce face EMA, procedurile ei de expertizare etapizată, iar pe de altă parte – portofoliul vaccinurilor UE. În prezent nu există negocieri cu privire la includerea Sputnik V în portofoliul comun european. Strategia noastră de vaccinare reprezintă o strategie a Comisiei Europene și a statelor membre. Comisia Europeană și statele membre ar putea decide în orice moment includerea unui vaccin în acest portofoliu”, a declarat el.
În prezent, pe piața Uniunii Europene există trei vaccinuri pentru care au fost eliberate autorizații de punere pe piață: al companiei Pfizer/BioNTech (până la 600 milioane de doze), Moderna (două contracte a câte 460 milioane de doze) și AstraZeneca (până la 400 de milioane de doze).
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova