Poza Cristinei Parhomenco

Un an de la omorul din Strășeni. Cum a fost ucisă Cristina Parhomenco

2112
(reînnoit 11:19 04.10.2019)
Cristina Parhomenco, o minoră de 14 ani din Strășeni, elevă în clasa a VIII-a, a fost omorâtă cu cruzime, în seara zilei de 25 noiembrie 2016, de alți patru minori

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Acum un an, în seara zilei de 25 noiembrie, în centrul orașului Strășeni, localitate situată la 20 de kilometri de Capitala Chișinău, se producea o crimă îngrozitoare. Acest omor a zguduit nu numai orașul Strășeni, dar întreaga țară. 

Cristina Parhomenco, o minoră de 14 ani din Strășeni, elevă în clasa a VIII-a, a fost omorâtă cu cruzime, în seara zilei de 25 noiembrie 2016, de alți patru minori. Asasinii aveau vârste de 13, 15, 16 și 17 ani. Doi dintre aceștia, de 15 și 16 ani, au fost reținuți la câteva zile de la săvârșirea crimei și plasați în arest preventiv în izolator. În ianuarie 2017 a fost extrădat în Moldova cel de-al treilea suspect: un adolescent de 17 ani, cel mai mare ca vârstă în acest dosar. El a fost reținut la trecerea frontierei româno-ungare.

Minorul de 13 ani a fost eliberat. Potrivit legislației naționale, acesta nu poate fi tras la răspundere penală. Minorul a fost luat la evidența poliției, iar pentru crima pe care a săvârșit-o părinții săi au plătit doar o amendă.

Criminalii s-au inspirat din scenariul unui film atunci când o ucideau pe Cristina Parhomenco

Cei cinci tineri s-au întâlnit vineri seara, 25 noiembrie 2016, în parcul central din Strășeni, pentru a marca începutul unui week-end. Adolescenții nu aveau un plan bine determinat al timpului liber pe care urma să-l petreacă în parc. La un moment dat, potrivit martorilor, minorii au început să se certe. Strigătele și injuriile au fost auzite de mai mulți trecători și martori din preajmă, însă nimeni nu a dat atenție acestui fapt, devenit deja fenomen în Republica Moldova. 

Până aici totul era transparent. Însă seara, Cristina Parhomenco nu s-a întors acasă. Mama sa și sora mai mare au început să se îngrijoreze. Acestea au solicitat ajutorul poliției, dar și a prietenilor pentru a o căuta pe adolescenta dispărută. La aproape cinci zile de la dispariție, trupul Cristinei Parhomenco a fost găsit de un grup de voluntari într-o clădire aflată în construcție în centrul orașului Strășeni. 

Potrivit informațiilor Sputnik, tânărul de 17 ani, a fost inițiatorul omorului adolescentei Cristina Parhomenco. Surse din cadrul anchetei au declarat pentru agenție că acesta le-ar fi propus celorlalți participanți la omor ca fetei să-i fie scoși ochii, pentru că în opinia sa pe retină rămâne ultima imagine văzută de om. Martorii care au găsit-o pe Cristina Parhomenco ucisă susțin că aceasta avea ochii scoși și pielea jupuită de pe față.  Minora era dezbrăcată și ascunsă sub un morman de pietre și bârne într-o casă aflată în construcție chiar în centrul orașului Strășeni.

De ce Cristina Parhomenco a fost găsită atât de greu și cum a acționat Poliția 

Patru angajați ai Inspectoratului de Poliție din Strășeni au fost sancționați pentru că nu au acționat potrivit sarcinilor și atribuțiilor funcționale în cazul omorului Cristinei Parhomenco. 

În decembrie anul trecut, conducerea Inspectoratului General al Poliției a inițiat o anchetă de serviciu internă pentru a stabili dacă polițiștii Inspectoratului de Poliție Strășeni și-au îndeplinit obligațiunile de serviciu prompt și conform atribuțiilor. În anchetă erau vizați ofițerul de sector, șeful de sector și șeful Secției ordine publică, dar și șeful IP Strășeni.

Ofițerul de sector din cadrul IP Strășeni a fost demis din funcție, șeful de sector și șeful Secției ordine publică au fost sancționați disciplinar cu mustrare, iar șeful IP Strășeni a fost sancționat disciplinar cu retrogradare.

Criminalii minori și-au recunoscut în totalitate vina pentru omorul Cristinei Parhomenco 

Minorii reținuți în cazul teribilului omor al adolescentei de 14 ani din Strășeni și-au recunoscut vina. Aceștia au povestit procurorilor din Strășeni cum au ucis-o pe Cristina Parhomenco. 

Exclusiv: omorul Cristinei Parhomenco, ce spun asasinii și mama victimei>>>

Îngrozitor este faptul că cei patru criminali nu au avut nici un motiv pentru ca să o omoare pe Cristina Parhomenco. Aceștia nici măcar nu și-au cerut iertare de la părinții Cristinei Parhomenco pentru fapta săvârșită. Din contra, în perioada când avea loc judecata, mama și sora mai mare a minorei ucise erau amenințate de criminali. 

Agenția Sputnik-Moldova a fost unica instituție media din țară care a transmis imagini exclusive cu extrădarea criminalului din Strășeni

Fotoreporterul Sputnik-Moldova a reușit să obțină imagini exclusive de pe Aeroportul Internațional Chișinău, unde în seara zilei de 11 ianuarie a fost extrădat adolescentul de 17 ani din Strășeni, unul din cei patru presupuși asasini ai minorei Cristina Parhomenco.

Acesta a fost adus în țară cu o cursă regulată din Istanbul. Tânărul a fost reținut de autoritățile ungare la 6 decembrie în timp ce încerca să traverseze frontiera din România spre Ungaria.

Potrivit informațiilor Sputnik, tânărul care a fost extrădat astăzi în Moldova este inițiatorul omorului adolescentei de 14 ani. Surse din cadrul anchetei au declarat pentru agenție că acesta le-ar fi propus celorlalți participanți la omor ca fetei să-i fie scoși ochii, pentru că în opinia sa pe retină rămâne ultima imagine văzută de om.

Peste 6 ani criminalii care au ucis-o pe Cristina Parhomenco vor ieși din închisoare 

În aprilie 2017, Judecătoria Strășeni i-a condamnat pe trei criminali minori la 6 ani și 8 luni de închisoare.

Procurorul raionului Strășeni, Alexandru Rață, declara pentru Sputnik-Moldova că, deoarece sunt minori, cei trei adolescenți învinuiți de omorul Cristinei Parhomenco riscă maximum până la 12,6 ani de închisoare.

”În cazul în care erau majori, ei riscau detenție pe viață”, a declarat procurorul.

2112
Tagurile:
ucigași minori, omorul minorei de la Strășeni, Cristina Parhomenco
Тема:
Omorul adolescentei de la Strășeni: șoc și multe semne de întrebare (23)
Tematic
Detalii îngrozitoare: adolescenta de la Strășeni, omorâtă de un grup de minori
Reacția ministrului Jizdan în cazul omorului de la Strășeni
Bărbații nu violează. După crima din Strășeni regret abolirea pedepsei capitale
Omorul de la Strășeni: conducerea poliției locale, suspendată din funcție
Îngheț

Răcire bruscă a vremii: Cu tocmai 10 grade mai puțin

320
De sâmbătă vremea se răcește brusc, temperaturile diurne vor scădea cu tocmai 10 grade, iar cele nocturne vor coborî sub gradația zero.

CHIȘINĂU, 5 mart - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că sâmbătă vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică ridicată. Cerul va fi de la noros la variabil, noaptea sunt așteptate izolat precipitații slabe în fază mixtă. Vântul va sufla din nord-vest, de la slab la moderat.

Temperatura minimă a aerului va oscila pe parcursul nopții între  -3..+2°C. Meteorologii anunță că în raioanele de nord se vor înregistra 0..-3°C, în raioanele de centru -2..+1°C, în raioanele de sud -1..+2°C și în Capitală -1..+1°C.

Temperatura aerului ziua va oscila între +1..+6°С și vântul va sufla din nord-vest, de la slab la moderat, izolat cu intensificări.

În raioanele de nord mercurul va indica în termometre +1..+4°C, în raioanele de centru +2..+5°C, în raioanele de sud +3..+6°C și în Capitală +3..+5°C.

Duminică vom avea aceleași valori termice ca și sâmbătă și tot fără precipitații. Deja luni se așteaptă ploi și lapoviță în raioanele de nord ale țării.

Prognoza meteo pentru 05 - 11 martie 2021
© Screenshot / SHS
Prognoza meteo pentru 05 - 11 martie 2021

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

320
Tagurile:
bruscă, răcirea vremii, Meteo


Загрузка...

Părinții au ieșit în stradă - un nou protest în centrul Chișinăului

763
Mai mulți părinți nemulțumiți de revenirea la învățământul online protestează vineri în fața Parlamentului. Ei vor ca copiii lor să poată merge la ore și să însușească materia de studii în incinta sălilor de clasă.

Părinții sunt nemulțumiți de decizia CNESP privind trecerea elevilor la învățământul de la distanță și vor cere în cadrul protestului să fie redeschise școlile.

Amintim că pe 26 februarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis să înăsprească unele măsuri restrictive, în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19. Una dintre decizii a fost transferarea elevilor și studenților la învățământul online în perioada 1 - 15 martie.

Astfel, din 1 martie, toate instituțiile de învățământ, primar, gimnazial, liceal, profesional și superior din Republica Moldova, au trecut din nou la învățământul în regim online, în conformitate cu decizia Comisiei. 

Acest lucru i-a revoltat pe mii de părinți, care au decis să organizeze un protest la Chișinău. Marți însă Ministerul Educației a decis să prelungească vacanța de primăvară până pe 15 martie - dată până la care urma să fie în vigoare decizia privind desfășurarea învățământului online.

Ulterior însă elevii vor trebui să recupereze orele.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

763
Tagurile:
online, învățământ, părinți, protest
Tematic
De ce părinții și profesorii sunt împotriva învățământului online


Загрузка...
Protestul părinților, ipocrizia șefilor din Educație

Protestul părinților, ipocrizia șefilor din Educație și tăcerea Maiei Sandu

52
Zeci de părinți au manifestat vineri în fața Guvernului în semn de protest față de decizia autorităților de a în închide școlile și de a trece procesul de instruire la distanță în scopul de a împiedica răspândirea coronavirusului.

Dacă e să generalizăm raționamentele din care părinții sunt revoltați de închiderea școlilor, acestea sunt, în mare, două.

Primul - procesul de instruire online este necalitativ, copiii nu obțin cunoștințele pe care le obțin, în mod normal, atunci când merg la școală. Sau procesul de instruire, în general, nu are loc, dat fiind că nu toți copiii au acces la internet, au computere, planșete sau alte dispozitive care le-ar permite să participe la orele online. Situația este și mai complicată în familiile în care sunt doi - trei și mai mulți copii.

Al doilea - părinții, care sunt obligați să meargă la muncă ca să poată întreține familia, să le pună o bucată de pâine pe masă copiilor, respectiv, nu au cu cine să-i lase acasă. Nici nu pot să-i ia cu ei la muncă și nici să-i lase singuri acasă, ambele cazuri comportând mai multe riscuri.  

Este mai mult decât evident că părinții au dreptate atunci când cer redeschiderea școlilor. Argumentele lor sunt imbatabile: cu cine să lase copiii acasă și cine o să ajungă acești copii dacă nu merg la școală?

Spre marea mea surprindere, în fața acestor părinți a ieșit un secretar de stat al Ministerului Educației, mai exact, Natalia Grîu, care le-a spus pe un ton mai mult decât obraznic că Ministerul Educației nu are nicio treabă cu închiderea școlilor, că respectiva decizie de închidere a școlilor aparține Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

"Eu pot să mă expun pe domeniul Educației. Eu nu sunt medic, eu nu sunt președintele Comisiei Naționale, eu răspund de asigurarea accesului la educație în școală", a spus doamna secretar de stat.

Halucinant, nu? Părinții sunt revoltați că copiii lor nu au acces la educație, iar ea le spune că asta nu o privește pe ea pentru că răspunde de asigurarea accesului la educație în școală. Nu sesizați că este alogic?

Când o mamă i-a spus că nu are cu cine să lase copilul acasă, doamna Natalia Grîu i-a răspuns la fel: "Dacă îmi permiteți să mă expun. Eu cred că trebuie să facem o delimitare între competențele Ministrului Educației…". Deci, faptul că copiii nu merg la școală, iarăși, nu ține de competențele Ministerului Educației! Exact ca în procesul lui Kafka.

Și tot în cadrul acestui dialog, răspunzând părinților care spuneau ceva de genul că nu au bani pentru computere și planșete ca odraslele lor să participe online la ore, doamna secretar de stat a venit din nou cu același argument neghiob - asta nu este treaba Ministerului Educației.  

"Ministerul Educației se va expune pe domeniul de competență. Vreau să vă spun următorul lucru: la pachet cu anumite decizii care se iau pentru asigurarea dreptului la educație, sunt și anumite aspecte care vizează… care țin de protecția socială, anumite suporturi care trebuie să fie acordate părinților…", a declarat Natalia Grîu.

Alo! Ce-i cu tâmpenia asta? Adică de ceea ce li se întâmplă copiilor sunt vinovați părinții lor pentru că sunt săraci și nu au bani pentru computere și planșete sau cei de la Protecția Socială că nu le dau ajutoare financiare pentru asta, iar Ministerul Educației nu are nicio responsabilitate?

Dacă este așa, dacă nu Ministerul Educației a închis școlile, ci Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, de ce atunci în fața părinților a ieșit un secretar de stat de la Educație, ca să le povestească ce? Că Ministerul nu are nicio responsabilitate?

Nici nu știam că avem secretari de stat atât de impertinenți, obraznici și… agramați.  

Am transcris fragmentele de mai sus din discursul ei ca să arăt că doamna secretar de stat din Ministerul Educației nu prea cunoaște sensul cuvintelor de care face uz. Avem în cazul ei folosirea total improprie a verbului "a expune" la reflexiv: "pot să mă expun", "dacă îmi permiteți să mă expun", "Ministerul Educației se va expune".

La reflexiv, verbul "a expune" înseamnă a se pune, se afla într-o situație periculoasă, neplăcută. Corect ar fi fost să spună "să mă pronunț" sau "să-mi expun poziția, părerea". Dar așa doamna secretar chiar că s-a expus pe ea și întreg Ministerul Educației de a văzut o țară întreagă cine lucrează acolo.

Cam atât despre protestul părinților și poziția Ministerului Educației. Deși ar mai fi câteva chestiuni.

De ce tace avocatul poporului pentru problemele copilului, Maia Bănărescu, tace chitic, nu sare în apărarea drepturilor copiilor sau nici pe ea, ca și pe Ministerul Educației, nu o privește faptul că copiii nu sunt lăsați să meargă la școală.

Și de ce tace cealaltă Maie - Maia Sandu, care este ditamai președinte de țară și care anterior a fost și ministru al Educației? Ea de ce nu se implică în acest conflict sau nici pe ea nu o vizează, nu o privește faptul că sunt închise școlile și riscăm să avem o generație de analfabeți.

Bănuiesc că Maia Sandu nici nu a observat că au fost închise școlile și părinții protestează. Și cum ar observa în condițiile în care ea luptă vârtos cu corupția și corupții din Parlament, iar altceva nu o mai interesează. Închiderea școlilor e o chestie prea măruntă, nu se ostenește ea să se aplece asupra unui lucru atât de insignifiant.

NOTĂ: Opinia autorului ar putea să nu corespundă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
școli închise, școli, parinti, parinți, protest


Загрузка...