Vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin

Ce zice Rogozin despre decizia CC privind denumirea limbii de stat în Moldova

196
(reînnoit 18:17 31.10.2017)
Funcționarul rus a comentat decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova care le-a dat „undă verde” deputaților de la Chișinău pentru a opera modificări cu privire la denumirea limbii de stat în Legea Supremă a țării

CHIȘINĂU, 31 oct — Sputnik. Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a comentat decizua Curții Constituționale (CC) a Republicii Moldova, potrivit căreia proiectul de lege cu privire la decretarea limbii române ca limbă de stat poate fi prezentat Parlamentului spre adoptare.

Marți CC a avizat pozitiv inițiativa unui grup de deputați care propun redenumirea limbii oficiale din „moldovenească" în „română" în textul Constituției.

„De ce ne-am mira? Din cei șase membri ai Curții Constituționale a Moldovei, cinci dețin pașaport românesc", a scris Rogozin pe pagina sa de Facebook, comentând decizia respectivă a CC.

Anterior, fracțiunea Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) a propus modificarea articolului 13 din Constituție pentru a decrete limba română drept limbă de stat. Inițiativa a fost semnată de 35 din cei 101 deputați ai Parlamentului.

După ce Înalta Curte a avizat pozitiv această inițiativă, proiectul urmează a fi transmis spre examinare în Parlament. Modificarea va intra în vigoare dacă pentru aceasta vor vota două treimi din deputați.

Președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat anterior că intenționează să blocheze inițiativa cu privire la schimbarea denumirii limbii de stat în Constituția țării, din „moldovenească" în „română".

196
Tagurile:
decuzia CC, Constituția RM, denumirea limbii, limba moldovenească, limba de stat, limba română, Curtea Constituțională a Republicii Moldova, Dmitri Rogozin, Rusia, Republica Moldova
Tematic
Parlamentul amendează Constituția. Vom avea o altă denumire a limbii de stat
Curtea Constituțională a avizat redenumirea limbii din moldovenească în română


Загрузка...