Regizorul Emil Loteanu, în timpul filmărilor „O șatră urcă la cer”

Festivalul de Film „Întâlnire cu Rusia”: Moștenirea lui Emil Loteanu

157
(reînnoit 10:54 09.10.2017)
Festivalul de Film „Întâlnire cu Rusia”: un eveniment care nu poate fi conceput fără operele marelui cineast Emil Loteanu

CHIȘINĂU, 6 oct — Sputnik. Nici o ediție a Festivalului de Film „Întâlnire cu Rusia" nu se desfășoară fără evocarea numelui renumitului regizor moldovean Emil Loteanu, a comunicat pentru Sputnik Moldova producătorul acestui Festival, Vladimir Pirojok.

Potrivit acestuia, filmele lui Loteanu fac parte din cele mai bune realizări ale cinematografiei sovietice.

„Regizorul a fost recunoscut pe plan internațional în anul 1972, la Festivalul de Film de la San Sebastian, la care filmul său „Lăutarii" a câștigat premiul „Scoica de aur" și premiul special al juriului. Iar la Neapole s-a învrednicit de premiul „Nimfa de argint". În 1976 a urmat premiul „Scoica de aur" la Festivalul de Film de la San Sebastian pentru „O șatră urcă la cer". Filmul „Ana Pavlova" i-a adus regizorului Loteanu premiul pentru cel mai bun film străin la festivalul Internațional de Film de la Oxford și diploma pentru merite deosebite în dezvoltarea cinematografiei. De neuitat este și filmul „O dramă la vânătoare" care până la ora actuală rămâne a fi una dintre cele mai solicitate producții cinematografice în toată lumea", a spus Pirojok.

Acesta a adăugat că, potrivit tradiției, participanții și oaspeții Festivalului de Film „Întâlnire cu Rusia" vor depune flori la monumentul lui Emil Loteanu de lângă cinematograful „Patria" din Chișinău, pe 10 octombrie.

„Întâlnire cu Rusia" este la a cincea ediție în Moldova. În acest an se va desfășura în perioada 10 — 13 octombrie. Filmele vor fi demonstrate la Chișinău, Bălți, Comrat, Cahul și Tvardița. Ceremonia de deschidere va avea loc pe 10 octombrie, la Palatul Republicii din Chișinău.

Festivalul se desfășoară cu suportul Guvernului de la Moscova, al Departamentului Relațiilor Economice Externe și Relațiilor Internaționale din orașul Moscova, Ambasadei Rusiei în Republica Moldova și Fundației „Russki Mir". Producătorul general al festivalului este Vladimir Pirojok.

Festivalul se desfășoară la Chișinău în cadrul primei expoziții internaționale „Expo Rusia — Moldova 2017". Agenția de Presă și Radio Sputnik Moldova este partenerul informațional internațional al „Expo Rusia — Moldova 2017" și Festivalului de Film „Întâlnire cu Rusia".

157
Tagurile:
expoziție, filme, Festival, regizor, Festivalul de Film „Întâlnire cu Rusia, Emil Loteanu
Sergiu Lelic

Accesorii periculoase: Atenție la ce cumpărați pentru sărbători

36
(reînnoit 15:41 02.12.2020)
Sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar în magazine putem găsi deja o gamă largă de decorațiuni de Crăciun. Specialiștii atenționează cetățenii să fie precauți atunci când achiziționează jucării, ghirlande și alte accesorii de sărbători.
Accesorii de iarnă: Atenție la ce cumpărați pentru sărbători

Sărbătorile de iarnă sunt de neimaginat fără ghirlande luminoase pe brad, focuri de artificii și alte atribute specifice.Chiar dacă este suficient timp până la sărbători, centrele comerciale sunt pline demult cu astfel de articole. Ofertele sunt pentru toate gusturile și buzunarele, specialiștii avertizează însă că unele dintre acestea ne-ar putea pune viața în pericol.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul Centrului Naţional pentru Protecţia Intereselor Economice ale Consumatorilor, Sergiu Lelic, a scos în evidență câteva aspecte importante la care ar trebui să atragă atenția fiecare cumpărător.

"În primul rând, achiziționați produsele din locurile autorizate și citiți cu mare atenție compoziția acestora. Analizați ambalajul, culoarea, piesele, pentru că există multe riscuri ca produsele să fie contrafăcute", a semnalat Sergiu Lelic.

În special, specialistul s-a referit la instalațiile luminoase care adesea prezintă un potențial pericol pentru viața și sănătatea consumatorilor.

"Unele instalații prezintă riscuri sporite de electrocutare sau de incendiu. Produsele trebuie să fie etichetate corespunzător. Firul, de la primul bec până la priză, trebuie să aibă o lungime corespunzătoare. De asemenea, ghirlandele comercializate trebuie să dețină declarații de conformitate", a subliniat interlocutorul.

În caz de depistare a unor neconformități, consumatorii sunt îndemnați să înștiințeze autoritățile responsabile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tematic
Magia sărbătorilor de iarnă a cuprins Capitala


Загрузка...
Secetă,porumb, Ciutești, Nisporeni, august 2020

Agricultorii afectați de secetă pot solicita compensații

61
(reînnoit 13:21 02.12.2020)
Agricultorii, care în acest an au avut terenuri însămânțate cu porumb și au fost afectate de secetă, pot depune de astăzi solicitări pentru a primi compensații. Cererile sunt recepționate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. 

CHIȘINĂU 2 dec - Sputnik. Agricultorii care au semănat porumb, iar culturile au fost afectate de seceta din acest an pot solicita compensații. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță că cererile pot fi depuse chiar de astăzi. Fermierii ar trebui să se grăbească, deoarece termenul limită este data de 8 decembrie. 

Potrivit Ministerului Agriculturii, de compensații pot beneficia producătorii agricoli care dispun și exploatează terenuri arabile, ce au fost însămânțate cu porumb pentru roada anului 2020, dar au fost afectate de secetă în proporție de peste 60 la sută. Astfel, fermierii pot depune solicitările la oficiul teritorial AIPA din raza în care își desfășoară activitatea.

Valoarea ajutorului financiar pentru fiecare hectar de teren arabil va fi calculată de AIPA în baza mijloacelor financiare disponibile. 

Potrivit regulamentului, pentru a obține ajutorul financiar, agricultorul trebuie să dețină teren însămânțat cu porumb, să dispună de un cont bancar în lei și să prezinte datele din actele de constatare a prejudiciului cauzat de secetă. 

Dosarul de acordare a compensației trebuie să conțină următoarele documente:

  • cererea de acordare a ajutorului financiar;
  • declarația pe propria răspundere privind veridicitatea informației din documentele prezentate;
  • copia certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești;
  • certificatul de confirmare eliberat de către autoritatea publică locală;
  • copia de pe certificatul privind atribuirea codului IBAN, eliberat de către banca comercială;
  • copia actului de constatare a pagubelor la cultura porumbului pentru recolta anului 2020, cauzate de secetă.

Dosarul va fi șnuruit, sigilat, numerotat și semnat pe fiecare pagină. Documentele prezentate în copii trebuie să conțină mențiunea „corespunde originalului” și semnătura solicitantului. La depunerea dosarului de solicitare a compensației, agricultorul va primi confirmarea care atestă recepționarea dosarului de către subdiviziunea teritorială a AIPA.

Amintim că luni Guvernul a aprobat regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar din partea Federației Ruse. Astfel, Rusia va oferi un ajutor nerambursabil și neimpozabil în valoare de aproape 60 de milioane de lei, echivalentul a 275 de milioane de ruble rusești. Guvernul a precizat că acest acord nu implică costuri suplimentare și nici angajamente financiare din partea Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
Ministerul Agriculturii, compensații bănești, AIPA, secetă, agricultori


Загрузка...
Vladimir Putin

Putin a dispus începerea vaccinării în masă împotriva COVID-19

28
(reînnoit 16:46 02.12.2020)
Președintele Rusiei a dispus ca procesul de vaccinare în masă împotriva coronavirusului să înceapă săptămâna viitoare.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin i-a încredințat vicepremierului Tatiana Golikova să înceapă săptămâna viitoare procesul de vaccinare în masă împotriva coronavirusului.

După cum a precizat șeful statului rus, el a discutat anterior cu Golikova și cu prim-ministrul Mihail Mișustin despre ritmul de producere a preparatelor anti-COVID-19.

​”Știu că peste două milioane de doze au fost deja produse în țara noastră sau vor fi produse în următoarele câteva zile, producția primului vaccin înregistrat din lume împotriva infecției cu coronavirus ”Sputnik V” va atinge acest nivel. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a începe, dacă nu vaccinarea de masă, atunci una la scară largă și, desigur, după cum s-a convenit, în primul rând, în rândul a două grupuri de risc - medicii și profesorii”, a spus Putin în timpul unei videoconferințe dedicate deschiderii centrelor medicale multifuncționale ale Ministerului Apărării.

Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
РФПИ и Центр имени Гамалеи

După cum a raportat ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, vaccinarea a început la sfârșitul lunii noiembrie - grupurile de risc includ lucrătorii din domeniul sănătății, cadrele didactice, precum și persoanele în vârstă și cei care suferă de diabet, obezitate și hipertensiune.

Potrivit lui Murașko, în 2021 numărul persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului va putea ajunge la zeci de milioane de oameni.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a menționat că vaccinarea împotriva COVID-19 va fi efectuată în mod voluntar și în mai multe etape - ținând cont de „geografia țării” și de caracteristicile de păstrare a medicamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
Putin, COVID-19, vaccin
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Venezuela cumpără 10 milioane de doze de vaccin din Rusia
Zeci de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în țară


Загрузка...