Penitenciarul nr.13 din Chișinău

Scandal la o închisoare din țară. Câteva deținute, în greva foamei

82
Un grup format din membrii Secției Prevenirea Torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului a fost chemat la un penitenciar din țară, unde câteva deținute au declarat greva foamei

CHIȘINĂU, 18 iul – Sputnik. Membrii Secției Prevenirea Torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului au efectuat o vizită ad-hoc la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău în scopul verificării circumstanțelor reclamate de deținute, alegațiilor de tortură și prevenirii relelor tratamente. 

Angajații Oficiului Avocatului poporului au constatat că două deținute se află în greva foamei din 3 iulie 2017. Acestea au refuzat alimentația, consumând doar apă. Prima declarase acțiunea de protest față de dezacordul cu regimul de detenție și modalității de stabilire a pensiei pentru dizabilitate, iar ultima a solicitat audiența procurorului de supraveghere.

Deținutele au mai reclamat condiții rele de detenție și anume: mucegai pe pereți, podea din beton și lipsa albiturilor.

 

”Aparent garanțiile privind neadmiterea tratamentului inuman de către administrație, potrivit actelor verificate, erau respectate la momentul vizitei. Însă, se observă relații ostile între deținutele protestatare față de administrația instituției”, susține instituția Avocatului Poporului.

Potrivit Ombudsmanului, învinuirile de tortură urmează a fi elucidate de Procuratură.

Șeful Penitenciarului nr. 13, Igor Pântea, a declarat că în cel mai scurt timp în celula va fi reparată. De asemenea, va fi asigurată și audiența procurorului.  

Rezultatele și concluziile asupra vizitei de monitorizare vor fi anexate în raportul de monitorizare. În cazul în care vor fi formulate recomandări, avocatul poporului va emite un aviz obligatoriu pentru instituția vizată în vederea ameliorării comportamentului faţă de persoanele private de libertate, a îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie şi a prevenirii torturii.


82
Tagurile:
deținute în greva foamei, Penitenciarul nr.13 din Chișinău, Avocatul Poporului, ombudsman
Tematic
NEWS ALERT: reţinere spectaculoasă pe teritoriul Penitenciarului 13
Alarmă la două penitenciare din ţară: descinderi în mai multe celule
Împuşcături la un penitenciar din ţară: un deţinut a fost rănit


Загрузка...