Furtună în Chișinău

Avertisment de ultimă oră: șoferii să-și ia de urgență mașinile de sub copaci

1591
(reînnoit 17:30 24.07.2017)
Proprietarii de automobile sunt îndemnați să își mute de urgență mijloacele de transport, dacă acestea sunt parcate sub copaci

CHIȘINĂU, 12 iul — Sputnik. Pentru a nu avea parte de o surpriză cu totul neplăcută, șoferii moldoveni sunt îndemnați să-și parcheze mijloacele de transport cât mai departe de copaci sau de alte obiecte care ar putea fi doborâte de furtuna care s-a abătut peste Republica Moldova.

Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis pentru astăzi avertismentul „cod galben" de descărcări electrice, precipitații puternice, grindină și vijelie pe teritoriul întregii țări.

Anterior, în timpul furtunilor, mai mulți copaci au căzut peste automobilele parcate în preajmă. Mai grav, în Chișinău au existat și cazuri tragice, când în timpul furtunii oamenii și-au pierdut viața, fiind striviți de copaci.

Totodată, Serviciul "InfoTrafic" al Inspectoratului Național de Patrulare le-a recomandat șoferilor să conducă mijloacele de transport respectând limita de viteză stabilită și să fie atenți la situația rutieră. Aceștia trebuie să păstreze distanța de deplasare între vehicule, având în vedere că partea carosabilă este umedă, iar spațiul de frânare este mai mare.

Furtuna deja s-a dezlănțuit în raioanele de nord ale țării. Corespondenții Sputnik au discutat cu câțiva agricultori din aceste raioane. Potrivit acestora, furtuna ar putea să provoace daune mari plantațiilor agricole.

1591
Tagurile:
ȘOFERI, Mașini, Parcare, furtună, Pericol, Avertisment, copaci
Tematic
Prăpăd la nordul Moldovei: copaci doborâți, acoperiș spulberat, mașină strivită
Circulația unor troleibuze din Chișinău a fost blocată în urma copacilor căzuți
Efectele furtunii: acoperișuri spulberate, copaci doborâți, străzi blocate
Pavel Filip

Filip spune cum va acționa Partidul Democrat după alegeri

35
(reînnoit 15:03 20.10.2020)
Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a explicat în cadrul unui briefing ce se va întâmpla cu formațiunea după alegerile prezidențiale.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Liderul PDM Pavel Filip susține că formațiunea pe care o conduce nu le va da indicații cu cine să voteze la prezidențiale membrilor partidului și nici susținătorilor. 

„Noi nu credem că este necesar să le indicăm colegilor cu cine să voteze. Avem încredere în intuiția și experiența politică a coechipierilor”, a spus președintele PDM.

Pavel Filip a subliniat că este prioritar ca după alegerile prezidențiale țara să nu intre în blocaj politic. De aceea, el crede că politicienii nu trebuie să se axeze pe competiții, ci să caute soluții și compromisuri, pentru a evita destabilizarea. În acest sens, Filip a remarcat că Partidul Democrat a dat dovadă de „maturitate politică”, într-un trecut nu foarte îndepărtat, când a decis să facă o coaliție cu Partidul Socialiștilor. 

„Țara are nevoie de stabilitate și liniște, pe care PDM le-a asigurat și le asigură în continuare. (...) Partidul Democrat nu va radicaliza și mai mult scena politică, ci va încerca să prevină haosul care a dăunat atât de mult. Membrii și susținătorii noștri din teritoriu apreciază participarea noastră la guvernare. Guvernarea PDM-PSRM a venit în moment de criză”, a explicat Filip. 

Președintele PDM a lăsat să se înțeleagă că formațiunea pe care o conduce este deschisă pentru colaborare cu toate partidele. 

„Am înțeles că preocuparea cetățenilor ține de ceea ce se va întâmpla cu țara după alegeri. Cum se va evita ca țara să fie aruncată în incertitudine și haos. (...) Avem în partid oameni cu viziuni diferite, dar ceea ce ne unește și ne consolidează este interesul cetățenilor. (...) Ne vom uni cu toții în jurul unor obiective majore, ca să evităm intrarea în blocaj. În actuala situație nu este prioritară competiția politică, ci lucrurile care ne unesc”, a mai declarat liderul democraților. 

Amintim că în luna septembrie președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a declarat că formațiunea politică pe care o reprezintă nu va avea un candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Pavel Filip a ținut să menționeze că, în viziunea sa, dar și a membrilor partidului, în aceste alegeri există doar doi candidați. Potrivit lui, restul sunt doar zgomote de fundal.

Partidul Democrat nu vede sensul de a intra în acest război politic și de a irosi forțele oamenilor, a mai subliniat Filip atunci.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
alegeri prezidențiale, Partidul Democrat, Pavel filip
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Filip: PDM nu va avea un candidat pentru funcția de președinte al Republicii Moldova


Загрузка...
Dorel Noroc

Un funcționar spune de ce Guvernul vrea plafoneze taxele locale

38
Guvernul vrea să propună primăriilor un concept privind plafonarea taxelor locale. Prevedrea respectivă se regăsește în politica fiscală pentru anul viitor, iar autoritățile spun că odată cu plafonarea acestor taxe nu va fi afectată automia financiară a APL-urilor.
Un funcționar spune de ce Guvernul vrea să plafoneze taxele locale

Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc, spune că în relațiile dintre administrațiile locale și mediul de afaceri se constată mai multe lacune, ceea ce creează incertitudine pentru business, iar asta  afectează mediul investițional.

„Noi astăzi avem 15 taxe locale, iar administrațiile locale, în cele 900 de primării, au dreptul să stabilească cuantumul lor așa cum doresc, ele nefiind plafonate. Constatăm astăzi că există la nivelul administrațiilor locale încă o abordare selectivă la stabilirea taxelor locale cu plafoane exagerate. De aceea, Guvernul propune ca autoritățile locale să aibă posibilitatea în continuare să decidă, dar este important ca această mărime să aibă un prag maxim, un plafon. Pentru aceste 15 tipuri de taxe locale vor fi limite maxime”, a precizat Dorel Noroc.

El a mai spus că în cazul adoptării unei asemenea decizii, veniturile bugetare ale autorităților locale nu vor fi afectate.

„Concluziile vor fi făcute când vom vedea care este mărimea plafoanelor respective ca să nu avem un impact negativ asupra bugetelor locale”, a concluzionat Dorel Noroc.

Experiența internațională arată că în majoritaea statelor semnatare ale Cartei Europene pentru Autonomia Locală există o limitare a cotelor acestor taxe la nivel național.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
Taxe locale, APL
Tematic
Expert: Politica fiscală din 2021 este pro-businessul mare
Politica fiscală în 2021: Propunerile enunțate de Ministerul Finanțelor


Загрузка...