transport - foto de arhivă

Acest tip de mașină nu va avea acces în mai multe locuri din Moldova

120
Guvernul a decis luni să interzică parcarea autovehiculelor dotate cu sistem de alimentare cu gaze în mai multe locuri

CHIȘINĂU, 10 iul – Sputnik. Accesul pentru autovehiculele utilate cu sistem de alimentare cu gaze va fi interzis în mai multe locuri. O hotărâre în acest sens a fost votată, luni, de Guvern.

Proiectul elaborat de Ministerul Economiei propune interzicerea accesului mașinilor dotate cu sistem de alimentare cu gaz în parcările subterane ale blocurilor locative multietajate, clădirilor de menire social-culturală, clădirilor cu destinație publică și administrativă, dar și în parcările supraterane de tip deschis.

De asemenea, în toate locurile unde va fi instalat indicatorul nou – 3.34 – nu va fi admis accesul autovehiculelor utilate cu sistem de alimentare cu gaze.

Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, care este autorul proiectului, susține că aceste schimbări sunt necesare pentru minimizarea posibilelor riscuri de incendii și explozii la exploatarea autovehiculelor utilate cu sistem de alimentare cu gaze.

”O bună parte din aceste autovehicule au fost reutilate cu abateri de la prevederile legale, iar lucrările de reutilare au fost efectuate în lipsa autorizațiilor și de către personal necalificat”, a declarat Calmâc.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

120
Tagurile:
gaze, sistem de alimentare, automobile, parcare, transport, Guvern
Tematic
Atenție șoferi! Din 30 iunie, noi reguli de circulație rutieră
Șoferi care au parcat neregulamentar, reținuți și duși la poliție (video)
Șoferii din Moldova vor trebui să schimbe actele de înmatriculare a mașinilor
Avertisment pentru șoferi: Riști amendă dacă nu respecți acest lucru banal
Natalia Toma

Deficitul de atenție la copii: Ce riscuri comportă

85
De ce unii copiii sunt agresivi sau manifestă un comportament necooperant cu părinții și cei din jur? Psihologul Natalia Toma a oferit o explicație în acest sens.  
Deficitul de atenție la copii: Ce riscuri poate aduce

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", psihologul Natalia Toma a precizat că adesea comportamentul agresiv și dificil al copilului este rezultatul interacțiunii sale cu părintele. Atitudinea pe care o manifestă un copil în societate nu este altceva decât răspuns la ceea ce i-a oferit familia.

"Adesea auzim cum părinții spun: copilul meu este problematic. De fapt, nu în copil este problema. Comportamentele lui nu au apărut din senin, ci undeva este greșeala părinților", a precizat psihologul.

Natalia Toma susține că, în mare parte, comportamentul deviant al copilul apare atunci când micuțul nu primește suficientă atenție, dragoste și comunicare. Inconștient, acesta începe să manifeste un comportament agresiv pentru a atrage atenția asupra sa.

"Pentru copil contează atenția. Dacă nu o are pe cea pozitivă, atunci o caută inconștient pe cea negativă. Acesta este un "simptom" că în relația părinte-copil ceva nu decurge cum trebuie", a conchis interlocutoarea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tematic
12 grădinițe și 46 de grupe de copii, plasate în carantină


Загрузка...
Svetlana Bivol

Filarmonica Națională, după o jumătate de an de la incendiu: Interviu cu Svetlana Bivol

58
(reînnoit 20:38 10.05.2021)
La ce etapă sunt lucrările de restaurare a Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" la mai bine de jumătate de an de la incendiu și ce surprize pregătește colectivul instituției culturale, am aflat de la directoarea Filarmonicii, Svetlana Bivol.
Filarmonica Națională: Situația, după jumătate de an de la incendiu

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, directoarea Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici", Svetlana Bivol, a precizat că până în prezent au fost efectuate două expertize a clădirii, iar instituția este pe calea elaborării unei strategii pentru lansarea concursului de proiecte în vederea restaurării Filarmonicii.

În același timp, suportul oferit de oameni ne convinge că atunci când se întâmplă o nenorocire moldovenii se pot uni şi susţine, spune Svetlana Bivol.

"A fost colectată o sumă impunătoare de bani pe contul Filarmonicii și a Ministerului Finanțelor. Am obținut un pian nou din donații, acesta fiind cel mai bun instrument de concert din Moldova. Nu pierdem speranța și sunt sigură că vom reuși să construim acest templu al culturii", a precizat directoarea instituției.

Mai mult, în luna mai curent, colectivul Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" va organiza două concerte de excepție. Acestea vor fi susținute de renumita orchestră Folclor, iar la sfârșitul lunii mai va fi prezentat un spectacol nemaipomenit, cu noul pian donat instituției.

Amintim că, pe 24 septembrie, un incendiu devastator a mistuit sediul Filarmonicii Naționale. A ars o suprafață de aproximativ 3500 de metri pătrați, iar tavanul din sala principală s-a prăbușit. Valoarea prejudiciului a fost estimată la 5,3 milioane de lei. Concluziile Raportului de expertiză judiciară arată că incendiul a început în încăperea blocului sanitar nr.1, în colţul îndepărtat din stânga de la intrare şi apoi, prin sistemul de ventilare, s-a răspândit spre încăperile adiacente. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
Filarmonica, incendiu
Tematic
Imagini sumbre: Cum arată Filarmonica Națională după demontare


Загрузка...
Madrid

Starea de urgență a fost ridicată în Spania: Ce s-a schimbat

0
(reînnoit 21:23 10.05.2021)
În Spania a fost ridicată starea de urgență impusă cu mai multe luni în urmă în contextul pandemiei de coronavirus. Mai multe măsuri restrictive au fost relaxate, dar au rămas unele interdicții.

CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Spania, una dintre țările cele mai afectate de pandemia de coronavirus din Europa, cu 3,5 milioane de infecții înregistrate și peste 78 de mii de decese cauzate de infecție, a relaxat, pe 9 mai, majoritatea restricțiilor care au fost valabile în starea națională de urgență, introdusă pe 25 octombrie 2020.

Printre restricțiile care au fost ridicate se numără interdicţia ieşirii din case într-un anumit interval orar și interzicerea călătoriilor neesențiale între regiuni.

Autoritățile intenționaseră să relaxeze restricțiile după Crăciun, dar numărul infecțiilor și spitalizărilor la acel moment a rămas încă ridicat. Guvernul a confirmat marțea trecută că nu va mai prelungi starea de urgență după 9 mai.

Începând de luni, comunitățile autonome vor decide singure orele de deschidere a restaurantelor și barurilor. În plus, în funcţie de situaţie, ele vor putea solicita o nouă introducere a interdicţiei ieşirii din case, limitarea numărului de persoane pentru întâlnirile în spaţiul privat sau reintroducerea interdicției de călătorie între regiunile din țară.

În multe orașe din Spania, oamenii au ieșit pe străzi și în piețe pentru a sărbători relaxarea restricțiilor, potrivit Sputnik Italia. 

Situaţia din Spania

Până pe 7 mai, în Spania s-au înregistrat 3.567.408 cazuri de infectare cu coronavirus şi 78.792 de pacienți au murit. În campania de vaccinare în masă din țară au fost administrate 19.048.132 de doze de vaccin anti-COVID şi 5.956.451 de persoane s-au vaccinat complet (cu două doze de AstraZeneca, Pfizer, Moderna sau o doză de Johnson & Johnson).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
ridicată, stare de urgență, Spania
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Starea de urgență - anulată, dar ce se întâmplă cu actele adoptate cât a fost în vigoare?


Загрузка...