bancnote de 200 de lei

Din 27 iunie, moldovenii nu vor mai putea schimba atât de simplu valuta

157262
(reînnoit 13:57 08.06.2019)
Din 27 iunie se va schimba procedura de convertire a dolarului și euro la casele de schimb valutar din Republica Moldova

Urmăriți ultimele știri:

Persoanele fizice din Moldova care vor schimba în valută străină de la 5 mii de lei în sus, la casele de schimb valutar din țară, vor fi tratate ca potențiali finanțatori ai terorismului. Aceasta reiese dintr-un proiect de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului, discutat marți în cadrul unei merse rotunde organizată de Comisia parlamentară securitate, apărare și ordine publică.

Documentul a fost votat de Parlament în prima lectură. După aprobarea în prima lectură, pe marginea proiectului au fost înaintate circa 150 de amendamente, propuneri și obiecții. Membrii Comisiei au stabilit data limită de prezentare a propunerilor – 19 iunie. Ulterior, proiectul definitivat urmează să fie dezbătut și votat, în lectură finală, de plenul Parlamentului.

”Proiectul definește un șir de noțiuni noi, precum și entitățile care urmează să sesizeze Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Astfel, entități raportoare sunt instituțiile financiare, unitățile de schimb valutar, agenții imobiliari, avocații, notarii, Serviciul vamal, furnizorii de servicii poștale, de audit și contabilitate”, a declarat viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu.

”În proiect se prevede ca la schimbul valutar de până la 5 mii de lei să fie prezentat buletinul de identitate, iar de la 5 mii de lei în sus casele de schimb valutar trebuie să înregistreze identitatea persoanei care a schimbat banii”, a mai declarat în fața deputaților viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu.  

Deputații au salutat inițiativa de a prezenta buletinul de identitate la schimbul valutar, dar au solicitat autorilor proiectului să majoreze suma de la care cetățeanul trebuie să fie înregistrat la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Deputații le-au mai propus autorilor proiectului de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului să revadă ”imunitatea exagerată” care este acordată Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Documentul urmează să fie dezbătut și aprobat în lectură finală de Parlamentul Moldovei.

În cazul în care proiectul va fi votat, legea va intra în vigoare din 27 iunie 2017.

157262
Tagurile:
5 mii de lei, 200 de euro, case de schimb valutar, terorism, Moldova
Tematic
A ajuns după gratii pentru justificarea publică a terorismului
SIS dezvăluie câți cetățeni moldoveni fac parte din grupări teroriste
Liliana Iașan

Intervenții chirurgicale: Câte persoane sunt pe lista de așteptare la AMT Buiucani

47
(reînnoit 20:39 07.07.2020)
Pacienții se pot programa din nou pentru intervenții chirurgicale și investigații medicale, din data de 1 iulie 2020. Aceste activități au fost suspendate, în perioada stării de urgență, în instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale.
Intervenții chirurgicale: Câte persoane sunt în lista de așteptare la AMT Buiucani

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directorul Asociației Medicale Teritoriale ”Buiucani”, Liliana Iașan, a declarat că pentru intervenții chirurgicale și investigații medicale mecanismul rămâne cel anterior și include perfectarea extrasului de trimitere la intervenții chirurgicale de către medicul de familie.

În prezent, la AMT Buiucani, peste 600 de pacienți sunt pe lista de așteptare pentru intervenții chirurgicale. Este vorba despre operații de endoprotezare în cadrul unui program național a cărui activitate a fost sistată pe perioada stării de urgență.

"Din data de 1 iulie au fost deja operați doi pacienți în cadrul Programului Naţional de Endoprotezare. Alte liste de așteptare pentru intervențiile chirurgicale nu avem. În perioada stării de urgență au lucrat și traumatologii, și chirurgii, iar cei care au avut o urgență au beneficiat de intervenții chirurgicale", a menționat directorul AMT Buiucani.

De asemenea, Liliana Iașan a precizat că în cadrul AMT Buiucani toate consultații medicale au loc conform programărilor, iar pacienții trebuie să respecte câteva reguli obligatorii pentru a avea acces la serviciile medicale.

De menționat este că intervențiile care sunt condiționate de listele de așteptare sunt reluate păstrând numărul de ordine.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
programare, pacienți, intervenții chirurgicale
Tematic
Intervențiile chirurgicale planificate, reluate: Vezi de când


Загрузка...
Explozie în sectorul Botanica al Capitalei

Exclusiv: Un martor ocular, despre explozia de la Botanica Detalii sfâșiitoare

1513
(reînnoit 20:23 07.07.2020)
O bătrânică i-a povestit reporterului Sputnik Moldova cum s-a produs explozia din strada Dacia 38/6 din sectorul Botanica.

CHIȘINĂU, 7 iul - Sputnik. O femeie în vârstă care locuiește într-un bloc din curtea în care a avut loc explozia de astăzi a văzut cum s-a întâmplat totul. Ea a dat mai multe detalii despre peroanele implicate în acest nefericit accident, detalii care deocamdată nu au fost confirmate și de oamenii legii. Iată ce i-a povestit ea reporterului Sputnik.

Cine este bărbatul ucis de explozia grenadei

Bărbatul care și-a pierdut viața în urma deflagrației este șofer de ambulanță, angajat al Centrul Mamei și Copilului, a povestit bătrâna care a relatat filmul tragediei. Acesta avea în jur de 40 de ani și ar fi căsătorit, însă soția s-ar afla în detenție pentru omor. Cuplul nu are copii. "Un băiat cuminte, care nu a avut noroc", a menționat femeia.

î

El locuia în unul din blocurile din curtea în care a avut loc deflagrația și, în acel moment, a ieșit și s-a așezat pe o bancă să se odihnească. Medicii legiști care au examinat corpul neînsuflețit al victimei nu au dat niciun fel de detalii. De asemenea, oamenii legii nu știu deocamdată ce a produs deflagrația. Că ar fi fost o grenadă sunt doar presupunerile oamenilor de la fața locului.

Cine este cel care a declanșat explozia

Bătrâna a povestit că cel care ar fi declanșat explozia este un tânăr de vreo 20-23 de ani. El a fost căsătorit, dar ar fi divorțat, nu are copii și anterior a mai avut probleme cu legea. Femeia spune că el chiar ar fi stat în pușcărie pentru omor (informație deocamdată neconfirmată de oamenii legii, asta fiind doar o presupunere).

Взрыв в столичном секторе Ботаника
© Sputnik /
Explozie în sectorul Botanica al Capitalei

Bătrâna l-a văzut după explozie, el fiind rănit, plin de sânge, cu fața desfigurată. El plângea de durere și se căina pentru ceea ce a făcut (Doamne, ce s-a întâmplat, ce am făcut!), fapt care a făcut-o pe bătrână să presupună că anume el a provocat explozia.

Tânărul a fost dus imediat la spitalul de urgență.

Iată cum s-a întâmplat totul

Femeia spune că, atunci când venea acasă, l-a văzut pe băiatul care ar fi declanșat explozia care, împreună cu un altul, ar fi mers într-un subsol din apropierea curții. Tânărul avea un rucsac în spate. Acest fapt nu a mirat-o, dat fiind că el împreună cu alți tovarăși de-ai săi mergeau des acolo și consumau băuturi alcoolice și, poate, chiar se drogau.

Peste o jumătate de oră, ei au ieșit din subsol și s-au așezat pe o banchetă, chiar în fața celei pe care stătea șoferul de ambulanță. La un moment dat, bătrâna a auzit o explozie. Deflagrația a fost atât de puternică încât schijele (de la grenadă, presupune ea) ar fi ajuns la etajele trei și chiar patru ale blocului de locuințe.

Bătrâna mai povestește despre tânărul car ar fi produs explozia că acesta era spaima blocului și că de răul lui nimeni nu îndrăznea să iasă seara afară după ora 20:00. Chiar zilele trecute, el l-ar fi bătut pe un paznic de la un magazin din apropiere.

Vom preciza că în momentul în care bătrâna îi relata aceste detalii corespondentului Sputnik, oamenii legii au încheiat examinarea locului în vederea depistării altor obiecte explozive și au început examinarea trupului neînsuflețit al victimei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1513
Tagurile:
Martor ocular, martor, Botanica, Grenadă, explozie


Загрузка...
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

0
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...