bancnote de 200 de lei

Din 27 iunie, moldovenii nu vor mai putea schimba atât de simplu valuta străină

101996
(reînnoit 16:58 15.06.2017)
Din 27 iunie se va schimba procedura de convertire a dolarului și euro la casele de schimb valutar din Republica Moldova

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Persoanele fizice din Moldova care vor schimba în valută străină de la 5 mii de lei în sus, la casele de schimb valutar din țară, vor fi tratate ca potențiali finanțatori ai terorismului. Aceasta reiese dintr-un proiect de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului, discutat marți în cadrul unei merse rotunde organizată de Comisia parlamentară securitate, apărare și ordine publică.

Documentul a fost votat de Parlament în prima lectură. După aprobarea în prima lectură, pe marginea proiectului au fost înaintate circa 150 de amendamente, propuneri și obiecții. Membrii Comisiei au stabilit data limită de prezentare a propunerilor – 19 iunie. Ulterior, proiectul definitivat urmează să fie dezbătut și votat, în lectură finală, de plenul Parlamentului.

”Proiectul definește un șir de noțiuni noi, precum și entitățile care urmează să sesizeze Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Astfel, entități raportoare sunt instituțiile financiare, unitățile de schimb valutar, agenții imobiliari, avocații, notarii, Serviciul vamal, furnizorii de servicii poștale, de audit și contabilitate”, a declarat viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu.

”În proiect se prevede ca la schimbul valutar de până la 5 mii de lei să fie prezentat buletinul de identitate, iar de la 5 mii de lei în sus casele de schimb valutar trebuie să înregistreze identitatea persoanei care a schimbat banii”, a mai declarat în fața deputaților viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu.  

Deputații au salutat inițiativa de a prezenta buletinul de identitate la schimbul valutar, dar au solicitat autorilor proiectului să majoreze suma de la care cetățeanul trebuie să fie înregistrat la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Deputații le-au mai propus autorilor proiectului de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului să revadă ”imunitatea exagerată” care este acordată Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Documentul urmează să fie dezbătut și aprobat în lectură finală de Parlamentul Moldovei.

În cazul în care proiectul va fi votat, legea va intra în vigoare din 27 iunie 2017.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

101996
Tagurile:
5 mii de lei, 200 de euro, case de schimb valutar, terorism, Moldova
Tematic
A ajuns după gratii pentru justificarea publică a terorismului
SIS dezvăluie câți cetățeni moldoveni fac parte din grupări teroriste


Загрузка...