Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă la o petrecere

Mihai Ghimpu dezvăluie de ce Dorin Chirtoacă a ajuns pe mâna procurorilor

870
Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, și-a prezentat opinia referitor la motivele reținerii de către procurorii Anticorupție a primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, susține că nepotul său, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, ar fi fost reținut nu pentru că a încălcat legea, dar pentru că … muncea mult. 

”Așa-i la noi, la moldoveni, cel care muncește este criticat, urât, judecat. S-au schimbat timpurile, în loc să vină o altă lume, la noi oamenii îi sprijină pe cei care umblă cu minciuna și sabia în mână”, a declarat Ghimpu. 

Prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, a fost reţinut de procurorii Anticorupţie şi CNA, în data de 25 mai, în dosarul parcărilor cu plată. Chirtoacă are statut de bănuit și este anchetat în arest la domiciliu, fiind bănuit de trafic de influență.

Edilul șef i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, să semneze contractul cu firma EME Parkleitsystem GmbH fără avizul Consiliului Municipal. Potrivit procurorilor, această companie ar fi devenit câştigătoare în urma unor acţiuni concertate dintre responsabili din Primăria Capitalei, agenţi economici şi omul de afaceri care gestiona din umbră EME Parkleitsystem GmbH.

Au fost documentate mai multe întâlniri dintre gestionarul din umbră al companiei câştigătoare şi şeful Direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţii a Primăriei, Igor Gamrețchi, întâlniri în cadrul cărora a fost discutată schema de trucare a licitaţiei, participarea primarului general la urgentarea semnării contractului, dar şi un „bonus” pentru serviciile prestate. 

În cadrul audierilor efectuate pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că, în urma înţelegerii prealabile dintre omul de afaceri şi şeful Direcţiei Transport Public, ultimul având rolul de intermediar dintre businessman şi primar, responsabilul de la Primărie este sfătuit să înregistreze o companie off-shore în Cipru, care ulterior devine asociat al EME Parkleitsystem GmbH cu o cotă de 26 la sută.

”Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei,  26 la sută din veniturile companiei era acea mulţumire pentru semnarea contractului de parteneriat public privat între compania EME Parkleitsystem GmbH şi Primăria Capitalei, dintre care 13 procente îi reveneau primarului şi alte 13 la sută şefului Direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţie”, potrivit CNA.  

Dacă va fi găsit vinovat, Dorin Chirtoacă  riscă de la 3 la 7 ani de închisoare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

870
Tagurile:
dosarul parcărilor cu plată, Dorin Chirtoaca, Mihai Ghimpu, arest la domiciliu
Тема:
Chirtoacă, pe mâna justiției (43)
Tematic
Mihai Ghimpu l-a vizitat pe Dorin Chirtoacă la domiciliu - VIDEO
Abstinență totală pentru Dorin Chirtoacă timp de 30 de zile
BPDS “Fulger”

La nuntă, nimeni nu a riscat fure mireasa - istoria unui cuplu din brigada „Fulger”

304
(reînnoit 12:43 05.12.2020)
Au câte 30 de ani şi o pasiune comună – armele. Sunt non-stop împreună, atât acasă, cât şi la muncă. Este istoria unui cuplu care activează în cadrul brigăzii „Fulger”. Cei doi au povestit pentru Sputnik Moldova cum o istorie banală s-a transformat într-o căsătorie.  

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. În faţa conducerii, cei doi „mascaţi” de la „Fulger” au luat poziţia de drepţi. Lucrurile s-au schimbat în momentul în care a început interviul. S-au relaxat, semn că există şi o altă latură umană în cadrul forţelor speciale. După 30 de minute de discuţii a fost clar - în această familie egalitatea de gen este respectată, altfel, spun ei, „ne întânim în ringul de box”. Din motive de securitate, nu vom dezvălui numele acestora.

Aparatul de cafea – locul primei întâlniri

Întrebarea „cum s-au întâlni pentru prima dată” i-a făcut să zâmbească pe ambii.

„În 2019, înaintea unei aplicaţii demonstrative, ne-am ciocnit cap de cap lângă aparatul de cafea de pe hol. După care am început a discuta, iar apoi au urmat antrenamente de lupte comune. Nici prin cap să-mi treacă faptul că o să ne căsătorim”, povesteşte soţia.

Soţul a susţinut ideea partenerei, „nici prin cap să-mi treacă atunci că o să ajungem împreună”, spune el.

Totuşi, ea l-a cucerit, afirmă el: „Nu aveam gânduri de căsătorie şi mai ales nu m-am gandit că ar putea fi cineva din cadrul Brigăzii „Fulger””.

După acea „ciocnire” au urmat aplicaţiile propriu-zise. Soţia povesteşte că în timpul acestora, colegul pe atunci a susţinut-o, pentru că, spune ea, erau „la prima experinţă.”

Au urmat antrenamente comune la sala de forţă şi chiar în ringul de box.

BPDS “Fulger”
© Photo : BPDS “Fulger”
BPDS “Fulger”

Până a ajunge împreună însă, parcusul acestora a fost diferit, cu o singură excepţtie, ambii şi-au dorit din adolescenţă să facă parte din forţele speciale ale poliţiei.

Ea de la INP, el – direct la „Fulger”

Soţia ne-a povestit că şi-a dorit de mică să ajungă poliţist. Pentru prima dată a încercat să vină în rândurile „mascaţilor” încă în anul 2014. Pe atunci însă regulamentul nu prevedea încadrarea femeilor într-o asemenea structură.

Prin urmare, ea şi-a continuat activitatea în cadrul Inspectoratului Naţional de Patrulare. După o pauză, în 2019, din nou şi-a încercat norocul, iar de această dată cu succes. A fost acceptată în cadrul Brigăzii cu Destinaţie Specială „Fulger”.

„În momentul actual sunt în detaşamentul de luptă”, spune ea.

Soţul afirmă că a ajuns din start la „Fulger”, în anul 2015. „A fost un vis din copilărie”, povesteşte acesta. Părinţii lui au acceptat fără ezitare alegerea fiului, în cazul ei însă familia, în special mama, a avut rezerve, doar că, nimic nu a oprit-o din a îmbrăca vesta antiglonţ.

O istorie pe care şi-o amintesc cu zâmbetul pe buze a avut loc după un antrenament comun. Soţia s-a ales cu câteva vânătăi şi vertebre traumatizate.

„A fost amuzant să explicăm medicului că traumatismele sunt din cauza antrenamentelor, chiar dacă noi suntem soţ şi soţie”, îşi aminteştea ea.

Nu s-au găsit curajoși ca să fure mireasa

Nunta celor doi a fost una modestă, dar cu respectarea tradiţiilor moldoveneşti. După cum știm, una dintre cele mai importante tradiții presupune furatul miresei. Doar că, în acest caz, nu a fost să fie.

„Nimeni nu a riscat să fure mireasa, pentru că ştiau de unde sunt nuntaşii”, spune soţul.

Viaţa de zi cu zi a celor doi este una obişnuită. Ies din casă împreună, iar la intrarea în sediul brigăzii fiecare îşi vede de activitatea sa.

Ea, de exemplu, nu participă la reţineri, pentru că este prea periculos. În schimb, se află în prima linie atunci când vine vorba despre protestele în masă din Chişinău.

El – la fel, este printre acei poliţişti care intervin în cazul unor violenţe stradale.

Ambii înţeleg riscul meseriei, dar nu renunţă.

„La bucătorie, în schimb, ea este şefa”, spune soţul mândru.

BPDS „Fulger” marchează astăzi 29 de ani de la fondare

Brigara de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger” din cadrul căreia fac parte cei doi, marchează astăzi ziua profesională.

Efectivul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială “Fulger”
© Photo : BPDS “Fulger”
Efectivul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială “Fulger”

Efectivul acestei diviziuni este unul de elită al Ministerului de Interne moldovenesc. Ei sunt cei care participă la reţinerile interlopilor, infractorilor deosebit de periculoşi, dar şi în cazul manifestaţiilor violente.

În acest an, brigada împlinește 29 de ani de la fondare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

304
Tagurile:
brigada fulger, cuplu, Istorie
Tematic
O zi obișnuită din viața unui polițist de patrulare


Загрузка...
Marian Stârcea

Concerte pentru deținuți în prag de sărbători - detalii

22
(reînnoit 10:34 05.12.2020)
De câțiva ani, în preajma sărbătorilor de iarnă, unii artiști din țara noastră prezintă concerte pentru deținuții din penitenciare. Compozitorul Marian Stârcea spune că în acest an organizarea spectacolelor va fi mai anevoioasă.
Concerte pentru deținuți, în prag de sărbători - detalii

Deja de mai mulți ani interpreții din Republica Moldova urcă pe scenele improvizate din penitenciare pentru a prezenta deținuților melodii de suflet și a readuce zâmbetul pe chipurile celor de după gratii. Oamenii de artă sunt convinși că muzica are un impact pozitiv asupra comprotamentului și stării deținuților.

"Muzica este arta cea mai puternică care atinge strunele sufletului, te face mai bun, mai sensibil, te ajută să înțelegi greșelile din trecut, contribuie la o schimbare spre bine. Noi trebuie să ajutăm acești oameni așa cum putem", a declarat pentru Sputnik compozitorul și directorul artistic al Filarmonicii Naţionale, Marian Stârcea.

Mai mult, compozitorul susține că anume la penitenciare asrtiștii au parte de spectatori cu adevărat dornici de artă, acesta fiind cel mai adevărat și sincer public. În acest an, din cauza pandemiei, organizarea unor asemenea concerte va fi mult mai dificilă. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
deținuți, concerte
Tematic
O decizie ce-i vizează pe deținuți: Ce propune Nagacevschi


Загрузка...
Polițist

Poliția: Vom înlătura orcice pericole de destabilizare a situației

0
Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, a susținut un briefing în care a vorbit despfre acțiunile de protest care sunt programate pentru ziua de mâine.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Marin Maxian a informat că mâine la Chișinău se vor desfășura două acțiuni de protest. În primul caz este vorba de manifestația producătorilor agricoli, care vor veni mâine cu tehnica agricolă în Capitală. Aceștia sunt nemulțumiți de felul în care Guvernul a gestionat criza provocată de seceta din acest an.

Șeful adjunct al IGP a atras atenția că oamenii legii nu vor admite acțiuni de instigare la violență, de subminare a integrității teritoriale a țării, încălcare a drepturilor și libertăților altor persoane.

„Acestea sunt condiții care înlătură caracterul pașnic și se sistează întrunirile. Întrunirile se desfășoară doar în mod pașnic, iar organizatorul este obligat să asigure respectarea legislației. Organizatorii au obligația să desemneze un coordonator al întrunirii care să coopereze cu reprezentanții organilor de drept, în vederea înlăturîrii oricăror pericole care să destabilizeze situația”, a declarat Marin Maxian.

Știrea este în curs de actualizare...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0


Загрузка...