Igor Dodon

Cine a primit distincţii de stat de la preşedintele Dodon de Ziua Muncii

127
(reînnoit 13:47 01.05.2017)
Președintele Republicii Moldova a anunțat că a semnat un decret, cu prilejul Zilei Solidarității Oamenilor Muncii, privind conferirea unor distincții de stat pentru un grup de cetățeni din mai multe domenii

CHIȘINĂU, 1 mai — Sputnik. Pentru muncă îndelungată și reproșabilă în diverse domenii, merite față de stat și succese deosebite în activitatea profesională, au fost decorate următoarele persoane:

„Ordinul de Onoare" a fost conferit Olgăi Ovcinnicova — jurist emerit, cu 70 de ani de activitate pedagogică și științifică. Dânsa este una dintre cei care au fondat Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, autor al proiectului Codului civil (1964), autor a numeroase cercetări și publicații, fost vice-decan al Facultății de Drept a Universității Slavone din Moldova.

2. Ordinul „Gloria Muncii" a fost conferit următoarelor persoane:

— Andrei Cemîrtan — mecanizator în Societatea pe Acțiuni „Avicola Corlăteni", raionul Rîșcani. El activează în complexul agroindustrial respectiv mai bine de 45 de ani, având merite în sporirea eficienţei producţiei agricole.

— Gheorghi Glavcev — directorul Societății cu Răspundere Limitată „Agrofavor", raionul Taraclia. S-a remarcat printr-o activitate îndelungată și prodigioasă în complexul agroindustrial respectiv. Sin 2007 până în prezent se ocupă cu succes de tehnologia de înființare, formare și producere a soiurilor cu potențial ridicat de producție a strugurilor de masă.

— Ion Ilieș — conducător artistic al Ansamblului de Dansuri Populare „Arnăutul", orașul Rîbnița, care a fost fondat în 1986 și este unul dintre ansamblurile de dansuri populare, care păstrează în repertoriul său autenticitatea inițială a dansurile folclorice culese din diferite localităţi ale Moldovei.

— Elena Olaru — cusătoreasă la Fabrica de Confecţii „Ionel" SA. Dânsa activează mai bine de 50 de ani în domeniu, îndeplinește cele mai complicate operațiuni legate de procesul de producere, care necesită multă atenție și îndemânare, contribuie la inițierea în profesie a tinerilor muncitori.

— Vladimir Spițîn — antrenor emerit de polo pe apă, unul dintre fondatorii școlii de polo pe apă din Moldova. Are mai mult de 50 de ani de activitate pedagogică și a contribuit la pregătirea unor sportivi de performanţă, care au obţinut succese înalte în cadrul diverselor competiţii, inclusiv internaţionale.

3. Medalia „Meritul Civic" a fost conferită următoarelor persoane:

— Nadejda Dragan — operator la mulsul mecanizat în colhozul „Pobeda", UTA Găgăuzia. Dânsa activează mai mult de 15 ani, înregistrând o sporire esențială a cantității de producție, demonstrează abilități de identificare a unor soluții inedite la diverse probleme tehnice, consecventă și responsabilă.

— Vera Ostaficiuc — curățitor teritorii la Întreprinderea Municipală „Gospodăria Locativ-Comunală Bălți". Dânsa activează de 20 de ani în domeniu și se evidențiază printr-o responsabilitate deosebită, iar locatarii sectoarelor deservite deseori au scris numeroase scrisori de recunoștință față de această persoană.

— Piotr Petrovici — conducător de brigadă în Societatea cu Răspundere Limitată „Agro-Sadîm" din municipiul Comrat. S-a remarcat printr-o activitate îndelungată și prodigioasă în complexul agroindustrial respectiv; obține cele mai înalte sporuri de recoltă, contribuind la dezvoltarea infrastructurii social-economice.

— Tamara Rusu — lăcătuș în Societatea cu Răspundere Limitată „Chișinău-Gaz". Președintele subliniază că doar în anul 2013 a localizat peste 250 de scurgeri de gaze și a emis circa 50 de interdicții, în urma cărora au fost stopate lucrările de terasament, ce prezentau un pericol real pentru gospodăria de gaze naturale.

4. Titlul onorific „Om Emerit" a fost conferit următoarelor persoane:

— Alexandru Boiarciuc — director al Societății pe Acțiuni „Arhproiect", municipiul Chișinău. Este unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți dedicați profesiei de mai bine de 50 de ani. A participat la crearea școlii naționale de arhitectură, la educarea și formarea tinerilor specialiști în domeniu, fiind câștigător al mai multor concursuri republicane și internaționale.

5. „Ordinul Republicii" i-a fost conferit lui Dmitrii Todoroglo, care activează în organele administrației publice mai bine de 26 de ani, inclusiv în calitate de deputat, vice-prim-ministru, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, președinte de comisie parlamentară, contribuind la perfecționarea legislației în domeniul agroindustrial.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

127
Tagurile:
Om Emerit, Medalia Meritul Civic, Ordinul Gloria Muncii, distincții, Ordinul de Onoare, Ordinul Republicii, Igor Dodon
Tematic
Dodon nu va promulga legea privind sărbătorirea Zilei Europei pe 9 mai
Выборы президента Молдовы 2016

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Rezultate în turul I

311
(reînnoit 20:58 24.10.2020)
Alegerile președintelui țării vor avea loc pe 1 noiembrie. Rezultatele turului întâi practic sunt cunoscute - diferențele de procentaj de la un sondaj la altul sunt practic nesemnificative.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale. În ceea ce privește rezultatele, analiștii sunt siguri, iar sondajele de opinie confirmă acest lucru, că învingători în turul întâi vor fi liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu, și actualul președintele, Igor Dodon.

Ce spun sondajele

Potrivit studiului realizat cu puțin timp în urmă de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

APCE
© Sputnik / Владимир Федоренко

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Un ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova arată aproximativ aceleași rezultate - în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători. Pe locul trei este liderul Platformei DA Andrei Năstase cu 9,2%, urmat de liderul ”Partidului Nostru” Renato Usatîi, care ar fi susținut de 6,5% dintre alegători. Pentru candidatul Partidului Șor, Violeta Ivanov, ar vota  4,9% dintre cei chestionați, pentru  liderul Partidului Unității Naționale Octavian Țîcu - 1,6%, pentru candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu - 1,3%, iar pentru Dorin Chirtoacă de la blocul Unirea și-ar da votul 1,2%.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Perspectivele turului doi de scrutin

Unii experți admit însă că s-ar putea chiar să nu avem un al doilea tur de scrutin din cauza pandemice noului coronavirus. Astfel, în opinia politologului Igor Volnițchi, dacă situația pandemică  nu va fi favorabilă la momentul alegerilor, lucrurile s-ar putea derula după un cu tot alt scenariu decât cel așteptat.

”Sigur, cele mai multe șanse de a accede în turul doi și de a da acolo ”lupta decisivă” le au Igor Dodon și Maia Sandu. Pe de altă parte, în ce va consta specificul acestor alegeri? Cred că situația epidemică își va spune cuvântul . Eu prevăd că prezența la alegeri va fi foarte joasă”, a menționat Igor Volnițchi în studioul Sputnik Moldova.

În opinia politologului, oamenii vor prefera să stea acasă, pornind de la necesitatea de a-și proteja sănătatea lor și a membrilor familiei și atunci acest aspect va juca un rol decisiv în alegeri. Absenteismul alegătorilor ar putea să influențeze serios tabloul general. În confruntarea dintre cei doi principali candidați, foarte mult va depinde de faptul unde se va înregistra cel mai mare absenteism – pe flancul drept sau pe cel stâng. Dacă pe cel drept, atunci Igor Dodon va câștiga lejer un al doilea mandat. Dacă absenteismul se va manifesta mai mult pe flancul stâng, atunci, respectiv, Maia Sandu ar avea șansa să devină președinte.

”Însă eu admit că absenteismul ar putea influența și rezultatele primului tur. Eu aș admite chiar că, într-un anumit concurs de împrejurări, în cazul unei prezențe reduse la urne ar putea nici să nu fie vorba de turul doi de scrutin. Și, repet, este vorba doar despre influența situației epidemice asupra dispozițiilor alegătorilor”, a concluzionat Volnițchi.

Astfel, în cazul unei înrăutățiri a situației epidemiologice, aceasta ar putea marca puternic alegerile prezidențiale, iar în cazul dat ”viitorul președinte al Republicii Moldova, indiferent cine va fi, va avea poate cea mai slabă reprezentativitate din istoria țării", remarca anterior Igor Volnițchi în studioul Sputnik.

Despre alegerile prezidențiale

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

Poate candida la funcția de șef al statului cetățeanul care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

311
Tagurile:
turul doi de scrutin, Turul întâi, 2020, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din Rusia
Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din Spania


Загрузка...
Spania

Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din Spania

36
(reînnoit 14:58 24.10.2020)
În Spania vor fi deschise șase secții de votare pentru moldovenii care în ziua alegerilor din 1 noiembrie se vor afla în această țară.

Ambasada Republicii Moldova la Madrid informează că moldovenii din această țară vor putea vota la șase secții de votare. Iată adresele birourilor electorale. 

 • Secţia de votare nr.1/419 or. Madrid, Calle Cifuentes no. 5, distrito Villaverde, (edificio La Nave) CP 28021.
 • Secţia de votare nr.1/420 or. Barcelona, Calle Comandante Benitez, no. 6, (edificio Centro Cívico Joan Oliver “Pere Quart”), CP 08028.
 • Secţia de votare nr.1/421 or. Santander, Calle Alta, no. 133, (edificio Mercado México), CP 39008.
 • Secţia de votare nr.1/422 or. Valencia, Calle Cabo Jubi, no. 5-7, (edificio El Centro de Estudios Anacademia), CP 46006
 • Secţia de votare nr.1/423 or. Málaga, Calle Concejal Muñoz Cerván no. 3, módulo 3 (edificio Tabacalera), Salón de Actos de Participación Ciudadana, CP 29004.
 • Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 – 21:00

Pentru a putea vota, cetățenii moldoveni de peste hotare vor avea nevoie de unul dintre aceste acte: 

 • pașaport, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat;
 • buletin de identitate cu fișa de însoțire, doar dacă este valabil;
 • livret de marinar.

Alegătorii vor trebui să țină cont de mai multe reguli la secțiile de votare

 • să respecte distanța fizică de 1,5 m;
 • să poarte masca corect (să acopere gura și nasul);
 • să pregătească din timp actele de identitate în baza cărora alegătorul urmează să voteze, precum și pixul personal cu care vor trebui să semneze în lista electorală.

Ambasada Republicii Moldova în Spania precizează că pentru a asigura o deplasare fără impedimente spre secțiile de votare deschise la Madrid, Barcelona, Santander, Malaga și Valencia în data de 1 noiembrie să imprime modelul de scrisoare încorporat mai jos și să-l completeze. Acestea vor fi de folos în cazul în care vor fi opriți pentru verificări de poliția spaniolă. 

În cazul apariției unor dificultăți, Ambasada recomandă să apelați la numărul de urgență +34664598545.

În cadrul alegerilor președintelui Republicii Moldova vor fi constituite 139 de secții de votare pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării.

CEC a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
secții de votare, listă, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Prezidențiale: Lista secțiilor de votare din Marea Britanie


Загрузка...