Rafturi goale în Capitală

Se întâmplă ceva: produsele lactate au dispărut din magazinele din Capitală

631
(reînnoit 15:34 22.04.2017)
Reporterii Sputnik Moldova relatează că în mai multe magazine din Capitala Republicii Moldova, după ninsorile abundente de joi și, mai ales, vineri, au dispărut produsele lactate.

CHIȘINĂU, 22 apr — Sputnik. Rafturile din raioanele de produse lactate sunt practic goale în mai multe magazine din Chișinău.

Se pare că această penurie de produse lactate nu este determinată cumva de starea de alertă anunțată ieri de autorități în urma ninsorilor masive și a poleiului care s-au abătut asupra țării noastre și care au provocat pagube mari, mai ales în Capitală. Și asta pentru că, în magazinele din care lipsesc lactatele, sunt din belșug alte produse alimentare, cum ar fi cele de panificație, carnea și mezelurile și altele. Mai mult, nu se poate afirma că, speriați de calamitate, oamenii ar fi început să facă rezerve de produse alimentare în Capitală sau în alte localități, cel puțin nimeni nu a înregistrat un asemenea fenomen.

Solicitat de noi, reprezentatul unei companii de produse lactate a spus că în acest moment nu există un deficit de produse lactate pe piață. Dar este posibil ca unii producători sau unele rețele comerciale să fi epuizat stocul pentru că nu l-au putut completa de la furnizor din cauza ninsorilor căzute și a drumurile înzăpezite din ultimele zile.

Potrivit sursei, cel mai probabil, până în seară, rafturile magazinelor vor fi din nou pline cu produse lactate, dat fiind că este atât în interesul producătorilor, cât și a comercianților să nu țină marfa în stoc, aceasta însemnând să suporte pierderi.

Прилавки магазинов
© Sputnik / Rodion Proca
Raftul unui magazin din Chișinău

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

631
Tagurile:
produse lactate, deficit, Chișinău
Tematic
Cât ulei de palmier conțin produsele lactate comercializate în Moldova
Mașina timpului, inventată la o fabrică de lactate din Chișinău
Oficial: protecția producătorilor moldoveni de lactate este temporară
Angela Paraschiv

Cum decurge campania de vaccinare și când ar putea fi finalizată

48
Șefa catedrei Epidemiologiei a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Angela Paraschiv, a vorbit despre campania de vaccinare din țara noastră. Iată cum decurge procesul de imunizare și ce rezultate își doresc să obțină specialiștii.
Cum decurge campania de vaccinare și când ar putea fi finalizată

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", Angela Paraschiv și-a exprimat dorința ca procesul de vaccinare în Moldova să decurgă cu pași mai rapizi, astfel ca în viitorul apropiat țara noastră să ajungă la o acoperire vaccinală de 70 procente din numărul total al populației. Acest lucru însă este influențat de mai mulți factori.

"Un moment negativ este că nu avem suficient vaccin în țară pentru a desfășura o campanie de vaccinare mai rapidă. Un alt factor este numărul centrelor de vaccinare și acceptarea vaccinului de către populație. Adesea, suspiciunile și dubiile societății influențează negativ mersul vaccinării", a precizat Angela Paraschiv.

Potrivit specialistului, dacă în țară va fi suficient vaccin, iar populația va accepta imunizarea, atunci până la sfârșitul anului 2021 campania de vaccinare ar putea fi finalizată cu succes.

Angela Paraschiv susține că țările precum Israel și Marea Britanie sunt un exemplu pentru Republica Moldova în contextul desfășurării procesului de vaccinare.

Amintim că, în data de 2 martie, în Republica Moldova a fost lansată campania de vaccinare. În prima etapă au fost vaccinați lucrătorii medicali, iar în prezent are loc imunizarea persoanelor care au peste 60 de ani, precum și cele care au vârsta între 18 și 60 de ani care mai suferă și de afecțiuni cronice și pentru care infecția cu COVID-19 ar reprezenta un risc sporit de deces. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
campanie, vaccin
Tematic
Țara noastră va putea cumpăra vaccin anti-COVID la un preț redus


Загрузка...
Mihai Machidon

Secretar de stat, despre exportul de grâu: Poate fi afectată securitatea alimentară?

119
(reînnoit 22:18 14.04.2021)
Problema exportului de grâu din rezerva de stat: Este sau nu pusă în pericol securitatea alimentară a țării și care este riscului creșterii prețului la pâine în următoarea perioadă? Subiectul a fost discutat în studioul Radio Sputnik Moldova.
Secretar de stat, despre exportul de grâu: Va crește prețul la pâine?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a precizat că securitatea alimentară a populației este o prioritate a statului, iar conform statisticilor anuale, în Republica Moldova sunt consumate în medie 390-400 mii tone de grâu.

Un simplu calcul poate scoate în evidență dacă este sau nu pusă în pericol securitatea alimentară a țării, a precizat Mihai Machidon.

"Anul acesta avem exportate 120 mii tone de grâu, iar noi avem un produs de aproape 600 mii tone. Ne încadrăm în media tuturor acestor ani cu asigurarea alimentației. Din calculele noastre, avem necesarul care ne asigură alimentația în interior, dar și în rezervele de stat. Suntem asigurați. Nu trebuie să facem panică", a subliniat oficialul.

De asemenea, Mihai Machidon a fost întrebat despre posibilitatea creșterii prețurilor la pâine în viitorul apropiat. Oficialul a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla în perioada următoare.

"Pâinea socială și prețurile la pâine nu au fost majorate, chiar și în pofida creșterii prețurilor la grâu. Au fost poate majorări neesențiale pentru produsele din patiserie - tort, covrigei, dar care, să spunem așa, nu sunt de prima necesitate. În perioadă următoare sperăm că nu vor crește prețurile la pâine", a punctat Machidon.

Precizăm că în urma recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Guvernul în exercițiu a votat în data de 30 martie o hotărâre cu privire la introducerea unei restricții temporare la exportul grânelor - până pe 12 aprilie 2021. Atunci, în urma ședinței CSS, Maia Sandu a declarat că va fi creat un grup de lucru „care să stabilească care pot fi intervențiile în rezervele de stat”, astfel încât să nu fie admisă creșterea prețurilor la pâine și la furaje.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
pâine, export, grâu
Tematic
Președinția cere din nou interzicerea temporară a exportului de grâu


Загрузка...
Actorii de la Bălți protestează

Foto: Protest cu măști la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți

0
(reînnoit 12:27 15.04.2021)
"Avem nevoie de artă". Asta spun într-un glas actorii de la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți. Aceștia au organizat o acțiune de protest.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. După ce miercuri actorii de la Teatrul "Luceafărul" din Chișinău au protestat, nemulțumiți că nu-și pot desfășura activitatea, astăzi și artiștii de la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți au manifestat. Cu măști albe în mâini, ei au transmis un mesaj sugestiv: "Avem nevoie de artă".

1 / 3
Actorii de la Bălți protestează

Deocamdată, reprezentanții Ministerului Culturii nu au comentat nici protestul de miercuri al actorilor de la Teatrul "Luceafărul", și nici cel de astăzi, organizat de artiștii de la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți.

Din 1 aprilie 2021, în Republica Moldova este în vigoare regimul stării de urgență. Parlamentul a adoptat decizia pe 31 martie, la solicitarea Guvernului interimar, care a propus aplicarea acestei măsuri din cauza răspândirii alarmante a noului coronavirus. Potrivit documentului adoptat, starea de urgență este introdusă pentru 60 de zile, din 1 aprilie până pe 30 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
teatru, protest, actor
Tematic
Ce așteptări au oamenii de cultură de la viitorul președinte
Actori moldoveni - celebri în Rusia: Proiect de excepție creat de Denis Roșca


Загрузка...