ninge în aprilie

Interviu exclusiv cu un agricultor: într-o noapte a pierdut tot ce a investit

398
(reînnoit 19:28 20.04.2017)
În cel mai mare risc se află plantațiile de nuc și plantațiile de sâmburoase: cireș, vișin, prun, cais și piersic.

CHIȘINĂU, 20 apr – Sputnik. Durere mare pentru agricultorii din Moldova. Fermierii deja au început să calculeze pagubele care au fost provocate de înghețurile și ninsorile din ultima perioadă.

Potrivit primelor estimări ale Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, acum în cel mai mare risc se află plantațiile de nuc și plantațiile de sâmburoase: cireș, vișin, prun, cais și piersic.

Agricultorii din țară întreprind de sine stătător acțiuni de diminuare a pagubelor ce vor fi provocate de intemperia care s-a abătut asupra Moldovei.

Fermierul Radu Tatarencu din satul Zahorna, raionul Șoldănești, a declarat pentru Sputnik Moldova că a investit în acest an aproape 300 de mii de lei în plantația de meri, pruni și cireși, ce se întinde pe o suprafață de 50 de hectare. Fructele culese din această livadă sunt exportate pe mai multe piețe externe, dar sunt vândute și în Moldova.

Noaptea trecută a fost una albă pentru acest agricultor. Pentru a diminua efectele înghețului, în plantație s-a utilizat perdelele de fum provenit din grămezi de paie umede.

 

  • Acțiuni de salvare a livezilor de la îngheț
    Acțiuni de salvare a livezilor de la îngheț
    © Photo : Radu Tatarencu
  • Acțiuni de salvare a livezilor de la îngheț
    Acțiuni de salvare a livezilor de la îngheț
    © Photo : Radu Tatarencu
1 / 2
© Photo : Radu Tatarencu
Acțiuni de salvare a livezilor de la îngheț

Proprietarul plantației a precizat pentru Sputnik Moldova că, în pofida acțiunilor întreprinse, aproximativ 30 la sută din pomi au fost atinși de îngheț.

”Potrivit calculelor preliminare, pagubele ajung la 500 de mii de lei”, a declarat Radu Tatarencu.

Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Ușurelu, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că pagubele provocate de înghețurile și ninsoarea din aprilie vor putea fi estimate doar după ce ciclonul scandinavic va traversa teritoriul Republicii Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

398
Tagurile:
cod galben de îngheț, acțiuni de salvare de la îngheț, plantație de pomi fructiferi, agricultor, Șoldănești, Moldova
Тема:
Situaţie excepţională în Moldova, după dezastrul din mijlocul lui aprilie (34)
Tematic
Vremea rea în Moldova va afecta recolta în 2017, dar și în anii următori
Frigul va amâna recolta de roşii și va afecta pomii fructiferi şi viţa de vie
Dorin Cimil

Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

11
(reînnoit 18:44 30.10.2020)
Președintele CEC, Dorin Cimil, a precizat care trebuie să fie numărul cetățenilor cu drept de vot pentru ca rezultatele alegerilor prezidențiale să fie validate. El și-a exprimat speranța că moldovenii vor manifesta atitudine civică și vor ieși la vot.
Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

În cadrul emisiunii "Contrapunct", președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a remarcat faptul că toate birourile secțiilor de votare din țară sunt pregătite și dotate cu echipamentul necesar pentru ca moldovenii să-și exercite dreptul la vot.

Potrivit lui, la urne sunt așteptați toți doritorii cu drept de vot, însă pentru validarea scrutinului este necesar să  participe nu mai puțin de 1/3 din alegători.

"Există o condiție de recunoaștere a valabilității scrutinului - un milion de alegători este necesar să se prezinte la urnele de vot. În listele electorale sunt incluși 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot. Suntem pregătiți să facem față numărului de persoane înscrise în aceste liste", a subliniat Dorin Cimil.

Președintele CEC și-a exprimat speranța că cetățenii moldoveni vor ieși în număr suficient la vot și scrutinul va fi validat.

Precizăm că în ziua alegerilor prezidențiale din acest an vor fi deschise 2143 de secții de votare, inclusiv 139 peste hotare, iar pentru alegătorii din Transnistria – 42.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

11
Tagurile:
secții de votare, urne, CEC, alegeri prezidențiale
Tematic
Ghilețchi: Scenarii politice după alegeri


Загрузка...
Vasile Vulpe

Crearea platformelor industriale multifuncționale: Avantaje

15
(reînnoit 16:35 30.10.2020)
Guvernul a lansat programul-pilot care prevede crearea platformelor industriale multifuncționale. Despre avantajele pentru antreprenori și beneficiile asupra economiei am aflat de la șeful Direcției politici economice din cadrul Ministerului Economiei, Vasile Vulpe.
Crearea platformelor industriale multifuncționale: Avantaje

Statul va susține financiar crearea platformelor industriale, iar autoritățile publice locale vor fi responsabile de întreținerea și dezvoltarea acestora. Platformele vor contribui la dezvoltarea industriei în regiuni și crearea locurilor de muncă, susțin autoritățile.

Potrivit lui Vasile Vulpe, avantajele acestor platforme este că vor fi dotate cu toate rețelele de comunicare – iluminare, apă, canalizare, gaz etc. Racordarea la aceste facilități este una dintre cele mai costisitoare la etapa construcției.

"Atâta timp cât se va oferi o platformă unică, ce va avea o bază și mentenanță unică, atunci agentul economic nu va trebui să-și facă griji de aceste aspecte. Este un aspect foarte important", a subliniat interlocutorul.

Mai mult, odată cu crearea platformelor industrial-multifuncționale vor fi create inclusiv laboratoare de cercetare și renovare. Astfel, va avea loc simbioza dintre necesitățile din punct de vedere tehnologic a întreprinderii și activitățile științifice de cercetare și dezvoltare ale antreprenorilor, a mai adăugat Vasile Vulpe.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
economie, industrie, Ministerul Economiei al Republicii Moldova
Tematic
Proiect esențial pentru Moldova: 16 platforme industriale în 16 raioane


Загрузка...