Primul cosmonaut, Iuri Gagarin

Vizita lui Gagarin în Moldova: amintirile martorilor oculari

151
(reînnoit 11:10 12.04.2017)
În îndepărtatul an 1966, primul cosmonaut, Iuri Gagarin, a întreprins o vizită în țara noastră, iar martorii oculari își amintesc și astăzi cu emoții de acel eveniment

CHIȘINĂU, 12 apr — Sputnik. De Ziua Internațională a Cosmonauticii, sărbătorită tradițional pe 12 aprilie, ziua în care primul om a zburat în cosmos, dar care reprezintă totodată și o verigă în plus de legătură între Rusia și Moldova, agenția Sputnik adunat într-un material amintirile martorilor oculari ai vizitei lui Iuri Gagarin la Chișinău.

Primul cosmonaut de pe Terra, Iuri Gagarin, s-a aflat în Moldova în perioada 8 — 10 octombrie 1966.

Directorul general al AȘ Novosti-Moldova, cunoscuta jurnalistă TV Margarita Țvic, își amintește despre aceste zile în discuția cu corespondentul Sputnik.

Unii au reușit chiar să comunice cu Gagarin, să-i adreseze întrebările care-i preocupau.

„La întâlnirile care au avut loc în diferite instituții, la întreprinderi, în diferite săli sau chiar pur și simplu în stradă, cetățenii îl serveau pe Iuri Alekseevici cu prăjituri, colaci, fructe. Îl întrebau dacă i-a fost frică în cosmos. Cineva chiar a vrut să afle dacă există oameni în afara planetei noastre. Gagarin a răspuns sincer că nu i-a văzut, însă că el presupune că undeva, pe alte planete îndepărtate, ei trebuie să existe și că noi nu suntem singurii în Univers. El a mărturisit că în timpul zborului nu i-a fost frică pentru viața sa. Era îngrijorat în primul rând dacă va fi în stare să-și îndeplinească misiunea aparatul cosmic în care el a fost lansat pe orbită și care reprezenta rodul unei munci de mai mulți ani a sutelor de specialiști ", a menționat Țvic.

Securitatea primului om-cosmonaut era asigurată în Moldova la cel mai înalt nivel. Însă, în pofida regulamentelor și rugăminților, Iuri Alekseevici ieșea din mașină, se apropia de sutele de oameni care îl așteptau.

„Gagarin, omul care a fost mai aproape decât oricare dintre noi de stele, nu avea nimic, spre surprinderea tuturor, din comportamentul unui star. Stând în picioare în mașină, el saluta cordial mulțimea. După întâlnirile cu autoritățile Moldovei și comunicarea cu cetățenii, primul cosmonaut a vizitat beciurile de la Cricova. Acolo am realizat un film video despre el. În general, pe durata întregii sale vizite, Gagarin a avut permanent în preajmă operatori de film sau TV care fixau fiecare pas al eroului-cosmonaut pe pământul moldav", și-a încheiat povestirea Țvic.

După plecarea lui Gagarin din Moldova, locuitorii țării şi-au povestit încă multă timp unul altuia unde l-au văzut pe cosmonaut, ce făcea acesta în acel moment, cum privea, cum zâmbea. Iar zâmbetul lui era întotdeauna minunat!

Ce a făcut Iuri Gagarin în Moldova (text)
© Sputnik / Nicolai Kibich
Ce a făcut Iuri Gagarin în Moldova (text)

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

151
Tagurile:
Gagarin, primul cosmonaut, Sputnik, vizită, Ziua Internațională a Cosmonauticii
Tematic
Astăzi este ziua de naștere a Valentinei Tereșkova, prima femeie cosmonaut
Un cosmonaut vorbește despre întâlnirea cu OZN


Загрузка...