penitenciar

Un liberal din Moldova riscă 15 ani de închisoare

216
Un membru activ al Partidului Liberal riscă să stea la răcoare 15 ani pentru tentativă de însuşire a unui apartament ce aparținea CFM

CHIȘINĂU, 10 apr – Sputnik. Șeful Secţiei Administrare Construcţii Locative, filiala ÎS Calea Ferată a Moldovei (CFM), Oleg Grajdean, membru activ al Partidului Liberal, riscă până la 15 ani închisoare.

Procuratura Anticoruptie a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a acestuia. Grajdean a fost reţinut acum două săptămâni, pentru tentativă de delapidare a averii străine în proporţii deosebit de mari şi fals în acte publice.

Funcţionarul ar fi încercat să intre în posesia unui apartament în valoare de 300 de mii de lei, ce aparţinea întreprinderii, falsificând mai multe acte. Pentru a obţine imobilul, situat pe strada Negreştei 12 din Capitală, inculpatul ar fi prezentat Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Consiliului municipal Chişinău mai multe documente, inclusiv un bon de repartiţie, eliberat pe numele său — acte care s-au dovedit a fi false.

Grajdean a avut o largă susținere în PL, care l-a promovat în această funcție la CFM. Acesta a candidat din partea PL la funcția de primar al comunei Ciorescu la alegerile locale generale din anul 2015.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

216
Tagurile:
însușire ilegală, Oleg Grajdean, apartament, PL, procurori, Moldova, CFM
Tematic
Liberalii pun pe brânci CFM: angajații nu și-au primit salariile de luni de zile
O treime din angajații CFM pot rămâne în stradă
Inaugurarea pomului de Crăciun

Atmosferă feerică în inima Chișinăului: A fost inaugurat pomul de Crăciun

108
Atmosfera sărbătorilor de iarnă poate fi simțită deja și în Capitala Republicii Moldova. Mii de liminițe s-au aprins în această seară în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. În acest an, pomul de Crăciun a fost inaugurat cu mai puțin fast. 

CHIȘINĂU 1 dec - Sputnik. COVID-19 nu a reușit să ne lipsească de principalul pom de Crăciun al țării. Autoritățile locale au ajuns la concluzia că, în pofida pandemiei, oamenii trebuie să se poată bucura de atmosfera feerică a sărbătorilor de iarnă, care sunt atât de așteptate de toată lumea.

Astfel, prima zi de iarnă a început cu inaugurarea pomului de Crăciun din Scuarul Catedralei. Evenimentul a început la ora 17:30. 

Столица приоделась к зимним праздникам
© Sputnik / Anatolii Kiriak
În Scuarul Catedralei a fost inaugurat pomul de Crăciun

Totuși, din cauza restricțiilor, inaugurarea din acest an a fost diferită de evenimentele similare din anii precedenți. Puțini oameni s-au avântat să vadă bradul împodobit din centrul Capitalei. Dacă în ceilalți ani la eveniment se adunau sute de oameni dornici să vadă pomul și să facă fotografii, atunci în acest an tabloul e cu totul altul. Cei prezenți au venit cu familia și au încercat să păstreze distanța socială. Lânga brad nu s-a instalat nici scena tradițională, unde an de an la inaugurare evoluau copii, dar și artiști. 

Înainte de aprinderea luminițelor de pe pomul de Crăciun, edilul-șef al Capitalei a venit cu un mesaj de felicitare. De această dată, primarul nu a ieșit în mulțime, ci a înregistrat un video în care le-a urat tuturor multă sănătate și i-a îndemnat pe oameni să fie mult mai responsabili în ceea ce ține respectarea măsurilor de protecție împotriva noului virus. 

„Vreau să știți că în fiecare sector al Capitalei avem amenajate diferite instalații, pom de Crăciun, așa ca atmosfera sărbătorilor să fie cât mai aproape de fiecare. A fost un an complicat, a fost un an deosebit, un an în care am trecut prin diferite greutăți împreună și eu sunt sigur că vom reuși să le trecem și în viitor. Vreau să vă urez fiecărui în primul rând, în noul an, multă sănătate, bunăstare, belșug în casele dumneavoastră, bucurie de la cei dragi și haideți împreună să fim responsabili, să avem grijă și de medicii noștri care luptă și sunt la limită”, a menționat primarul Capitalei, Ion Ceban. 

După discursul primarului, a început numărătoarea inversă, iar toți oamenii au așteptat cu nerăbdare aprinderea luminițelor de pe brad. 

„5,4,3,2,1. Start! Ce vedeți, ce trebuie să vedeți, sărbătorile de iarnă au venit”, a răsunat în Scuarul Catedralei. 

Copiii au fost cei mai entuziasmați de inaugurarea pomului de Crăciun. Aceștia au mers să facă fotografii alături de brad. Nici adulții nu au ezitat să imortalizeze momentul. 

Столица приоделась к зимним праздникам
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Chișinăul a îmbrăcat straie de sărbătoare

După inaugurare a urmat un mic concert, dar nici acesta nu s-a desfășurat cu prezența fizică a artiștilor. A fost proiectată înregistrarea spectacolului pe ecranele instalate lângă brad. Pe așa-numita „scenă” au evoluat orchestra fraților Advahov, Zinaida Julea, compozitorul Eugen Doga, dar și alți artiști.

În acest an, din cauza pandemiei de COVID-19, nu vom avea parte de tradiționalele târguri de Crăciun. Așa că în scuarul Catedralei au lipsit tarabele cu vin fiert, plăcinte, dar și suvenire. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
scuar, Catedrală, inaugurare, Capitală, Pom de Crăciun


Загрузка...
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni

Agricultorii vor primi ajutor din partea Rusiei: Ce condiții trebuie întrunească

94
(reînnoit 18:48 01.12.2020)
Agricultorii vor putea primi ajutor din partea Federației Ruse. Guvernul a aprobat luni regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar nerambursabil. Beneficiarii pot fi fermierii ce au fost afectați de secetă în proporție de peste 60%.

CHIȘINĂU 1 dec - Sputnik. Veste bună pentru agricultorii care au fost afectați în acest an de secetă. Federația Rusă va oferi un ajutor nerambursabil și neimpozabil în valoare de aproape 60 de milioane de lei, echivalentul a 275 de milioane de ruble rusești. 

Guvernul a aprobat luni regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar. Astfel, beneficiarii vor fi producătorii agricoli care dispun și exploatează terenuri arabile, ce au fost însămânțate cu porumb pentru roada anului 2020, dar au fost afectate de secetă în proporție de peste 60 la sută. Ajutorul este prevăzut pentru compensarea parțială a prejudiciului cauzat culturii porumbului și pregătirea solului pentru recolta anului 2021.

Potrivit regulamentului, pentru a obține ajutorul financiar, agricultorul trebuie să dețină teren însămânțat cu porumb; să dispună de un cont bancar în lei și să prezinte datele din actele de constatare a prejudiciului cauzat de secetă. 

Ajutorul financiar se va acorda solicitanților sub formă de plată directă la unitatea de suprafață de teren arabil, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului financiar va constitui șapte zile calendaristice de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Conform datelor, din totalul de circa 500 de mii de hectare de semănături cu culturi agricole de grupa a II, suprafața porumbului afectat constituie circa 51 la sută.

Amintim că la sfârșitul lunii octombrie, Moldova și Federația Rus au anunțat că sunt gata să semneze un acord de finanțare nerambursabilă. Atunci, viceprim-ministrul Serghei Pușcuța a menționat că ”Actualitatea Acordului rezidă în necesitatea susţinerii financiare urgente a producătorilor agricoli din Republica Moldova care au suferit în cursul anului 2020 din cauza secetei severe și altor fenomene nefaste precum pandemia de COVID-19”.

Guvernul a precizat că acest acord nu implică costuri suplimentare și nu implică angajamente financiare din partea Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
agricultori, Guvern, Federația Rusă, credit nerambursabil


Загрузка...
Ministrul afacerilor externe și integrării europene Aureliu Ciocoi, și Yerlan Mukashev, consulul general al Republicii Kazahstan în Republica Moldova

Vom avea o ambasadă a Kazahstanului la Chișinău: Iată de când

0
Misiunea diplomatică va contribui la dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre, în aspect politic, dar și comercial-economic.

CHIȘINĂU, 2 dec – Sputnik. Autoritățile kazahe au decis să avanseze statutul Consulatului General al Republicii Kazahstan cu sediul la Chișinău. Consulul general al Republicii Kazahstan în Republica Moldova, Yerlan Mukashev, l-a informat despre aceasta pe ministrul moldovean de Externe, Aureliu Ciocoi.

Transformarea Consulatului în Ambasadă urmează să se producă până la sfârșitul anului curent.

Aureliu Ciocoi a salutat decizia și și-a  exprimat  convingerea că activitatea misiunii diplomatice kazahe la Chișinău ”va contribui în mod semnificativ la promovarea și dezvoltarea continuă a relațiilor între cele două state atât în plan politic, comercial-economic, cât și cultural”, în spiritul bunelor relații bilaterale.

Cei doi oficiali au făcut de asemenea  un schimb de opinii asupra modalităților de intensificare a cooperării reciproc avantajoase, fiind propusă organizarea în timpul apropiat, în format de videoconferință, a consultărilor politice interministeriale moldo-kazahe între ministerele de externe, la nivelul de secretar de stat/viceministru. Totodată, va fi examinată posibilitatea convocării următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-kazahe pentru colaborare comercial-economică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, Kazahstan, ambasadă
Tematic
Prim-ministrul Chicu a discutat cu omologii săi din Federația Rusă și Kazahstan


Загрузка...