Zăpadă

Va avea oare de suferit agricultura Moldovei din cauza gerurilor extreme

106
(reînnoit 12:13 05.06.2018)
Experții consideră că zăpada abundentă și gerurile aspre de care se plâng cetățenii RM vor aduce mai mult folos decât pagubă.

CHIȘINĂU, 9 ian — Sputnik. Gerul aprig care s-a abătut în ultimele zile peste Moldova le-a dat mari bătăi de cap salvatorilor și angajaților de la serviciile comunale. Totodată, o problemă la ordinea zilei este și influența pe care o vor avea aceste condiții climaterice dificile asupra sectorului agricol.

„Zăpada acoperă în bună măsură semănăturile de grâu de toamnă, protejându-le", a declarat expertul în agricultură Vladimir Garaba într-un comentariu pentru Sputnik.

Potrivit acestuia, ninsorile abundente și gerurile aspre aduc mai mult folos decât pagubă.

„Totuși, la noi gerurile nu sunt prea mari. Plantele rezistă la minus 15 grade, aceste geruri nu vor afecta grav culturile de toamnă", susține Garaba.

„În general, gerurile mari sunt întotdeauna spre folosul culturilor, deoarece în perioada acestor geruri pier mulți dăunători. Iar în vii și livezi există foarte mulți paraziți. Eu sunt optimist și cred că zăpada care a căzut pe câmpuri va acoperi parțial, sau poate chiar total, culturile de toamnă. Doar stratul de zăpadă este ca o plapumă: ocrotește mlădițele", a conchis expertul.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

106
Tagurile:
folos, geruri aspre, dăunători, iarnă, culturi agricole, pierderi, Vladimir Garaba
Tematic
Cea mai geroasă noapte de Crăciun din ultimii 120 de ani
Alertă meteo în Moldova: de Crăciun pe vechi vremea se va răci brusc
Gerul a făcut victime în Chișinău


Загрузка...