semnătură, scrisoare

A început procesul de demitere a lui Anatol Șalaru

305
Liberalul Mihai Ghimpu i-a solicitat o întrevedere președintelui Nicolae Timofti, înainte de încheierea mandatului acestuia la 23 decembrie.

CHIȘINĂU, 19 dec – Sputnik. Liderul PL, Mihai Ghimpu, are la această oră o întrevedere cu președintele Nicolae Timofti, cu care discută despre demiterea liberalului Anatol Șalaru din funcția de ministru al Apărării. Informația a fost confirmată pentru Sputnik de secretarul general al Aparatului Președintelui, Ion Păduraru.

Sâmbătă, 17 decembrie, Consiliul republican al PL a votat aproape unanim pentru demiterea lui Anatol Șalaru din funcția de prim-vicepreședinte al PL și din alte funcții pe care le deține în aparatul de conducere al formațiunii. Șalaru rămâne deocamdată membru de rând al PL.

Ghimpu insistă însă ca Șalaru să fie demis din funcția de ministru al Apărării în legătură cu pierderea susținerii politice din partea PL. Liderul PL a trimis săptămâna trecută o solicitare în acest sens premierului Pavel Filip.

”Luni dimineața, la Președinție a ajuns demersul din partea premierului Pavel Filip cu privire la demiterea lui Anatol Șalaru din funcția de ministru al Apărării”, a declarat Păduraru.

Consilierul președintelui a precizat că Timofti va lua decizia cu privire la demiterea lui Șalaru în conformitate cu Constituția Republicii Moldova.

Cât privește un posibil candidat ce-l va înlocui pe Șalaru la postul de ministru al Apărării, Păduraru a declarat că această împuternicire o are premierul.

Sputnik scria anterior că drept posibilă candidatură la funcția de ministru al Apărării poate fi liberalul Valeriu Munteanu, care în prezent deține funcția de ministru al Mediului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

305
Tagurile:
ministru al Apărării, Șalaru, Ghimpu, Timofti, Moldova, demisie
Tematic
Inevitabilul s-a produs: de ce i-a retras PL sprijinul politic lui Șalaru
Sciziune în conducerea PL. Șalaru dă de înțeles că i se pregătește demisia
Natalia Toma

Aveți grijă ce fac copiii pe internet! Iată ce lucruri grave li se pot întâmpla

8
(reînnoit 10:25 28.02.2021)
Tot mai mulți copii au fost abuzați în mediul online în pandemie, arată datele statistice. Cum ajung copiii victime în mediul virtual și ce consecințe ar putea urma dacă ezită să cosulte un specialist? Subiectul a fost discutat în studioul Radio Sputnik Moldova.
Psiholog, despre consecințele abuzului asupra copiilor

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", ofițerul principal de investigații în cadrul Direcției Investigații Infracțiuni Informatice, Rozalina Crudu, a anunțat că pe parcursul anului 2020 poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.

"A fost un număr în creștere, cauzat de pandemie și de faptul că oamenii petreceau mai mult timp în mediul online. În comparație cu anii precedenți, au predominat cazurile de pornografie infantilă", a subliniat ofițerul.

Rozalina Crudu susține că adesea abuzatorii stabilesc contact cu copiii minori prin rețelele de socializare, ascunzându-și identitatea. Aceștia încearcă să obțină încrederea minorilor, solicită poze și video cu caracter intim, iar ulterior ajung să șantajeze minorii cu aceste materiale.

"Recomandăm copiilor să nu intre în contact cu persoane necunoscute, să verifice informația profilului dacă este fals sau nu, să nu discute pe teme personale în mediul online, să nu acceseze link-uri primite online, să nu accepte propunerile și cadourile atractive, să nu accepte să se întâlnească cu persoane necunoscute, iar în cazul în care a fost amenințați - să apeleze la un adult", a subliniat interlocutoarea.

Copiii abuzați - singuri în fața problemelor!

Psihologul Natalia Toma a menționat în cadrul aceleiași emisiuni de la Sputnik Moldova că adesea părinții care cunosc faptul că copiii lor au fost abuzați, agresați verbal sau amenințați, în special, în mediul online nu întreprind nici o măsură pentru a-i ajuta să treacă peste această experiență.

"Părinții cumva se simt vinovați că nu au putut evita aceste situații și încearcă să ia totul sub controlul său. Unii dintre ei nu întreprind absolut nicio măsură și nici măcar nu comunică cu copiii despre ceea ce simt", a subliniat Natalia Toma.

Psihologul susține că fiecare copil este afectat în mod diferit de această experiență. Cineva poate deveni mai timid, să aibă frica de a comunica și să întâmpine dificultăți în stabilirea contactelor cu persoane noi.

"Părintele, dacă știe că copilul a fost abuzat, trebuie să se adreseze unui specialist pentru a evita consecințele psiho-emoționale sau alte probleme mai grave. În general, persoanele cu un temperament mai slab vor fi influențate mult mai tare", a explicat psihologul.

Potrivit speciliștilor, rolul părinților și grija pe care trebuie să o manifeste față de copii este esențială în această situație. Adulții trebuie să fie prieteni cu copiii săi și să comunice zi de zi pe diverse subiecte. Astfel, orice situație neplăcută ar putea fi prevenită, susține interlocutoarea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
psiholog, abuz
Tematic
Violență la școală! Iată câte cazuri de abuz împotriva copiilor au fost raportate


Загрузка...
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Consiliului European, Charles Michel

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine astăzi la Chișinău

78
(reînnoit 21:08 27.02.2021)
Președintele Maia Sandu se întâlnește duminică, 28 februarie, cu președintele Consiliului European Charles Michel, care se află într-o vizită în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Potrivit unui comunicat de presă al administrației președintelui moldovean, înaltul oficial al Uniunii Europene întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova, Georgia și Ucraina, în perioada 28 februarie - 3 martie.

Atac militar al SUA în Siria
© AP Photo / Ford Williams/U.S. Navy

Maia Sandu și Charles Michel vor discuta despre relațiile dintre Republica Moldova și UE, despre viitorul Parteneriatului Estic, dar și despre depășirea crizei pandemice.

Întrevederea va avea loc începând cu ora 12.30 la Reședința de Stat de pe strada Nicolae Iorga, 23. După discuții, la ora 14.45, președinții Maia Sandu și Charles Michel vor face declarații pentru presă, menționează administrația prezidențială într-un comunicat de presă.

Pe finalul vizitei vor fi făcute declarații de presă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
Chisinau, vizita, Charles Michel, Maia Sandu, Sandu


Загрузка...