Teren de joacă pentru copii, avariat

Obrăznicie fără margini: Chișinăul, deposedat de 20 de terenuri. Detalii

925
(reînnoit 11:51 18.12.2016)
Serviciul de presă al Primăriei capitalei a făcut un anunț alarmant: orașul a fost deposedat ilegal de 20 de loturi de teren. Primăria susține că aceste acțiuni ilegale au fost orchestrate de o judecătoare și un executor judecătoresc. Au fost sesizate mai multe instituții, inclusiv CSM, CNA și Procuratura Anticorupție.

CHIȘINĂU, 18 dec — Sputnik. În comunicatul oficial se face precizarea că primăria „a aflat despre faptul că a fost deposedată de 20 de loturi de teren, prin intermediul unei hotărâri judecătoreşti", ce ea ce poate însemna că reprezentanții autorității publice locale nu au fost la curent sută la sută cu modul în care decurge procesul judiciar.

Această hotărâre, potrivit primăriei, a fost emisă pe data de 26 august curent de judecătoarea Angela Catană de la Judecătoria sectorului Centru din Chişinău.

„Instanța de judecată a dispus înregistrarea dreptului de proprietate asupra celor 20 de loturi de teren, aflate în orașul Chișinău şi care au aparţinut autorităţilor publice locale, după 3 agenţi economici, în temeiul proceselor-verbale ale unei licitaţii funciare, care în realitate nu s-a desfăşurat".

Dar ce mai grav este faptul că „Primăria Chişinău, proprietara bunurilor imobile, nici nu a fost citată ca parte în procesul de judecată".

Autoritatea publică locală aținut să informeze opinia publică despre faptul că este vorba despre un litigiu despre care ar fi fost informat publicul încă în luna ianuarie curent.

Părțile în litigiu sunt Primăria Chişinău şi executorul judecătoresc Iacob Miron.

„Atunci executorul judecătoresc a iniţiat ilegal o procedură privind organizarea licitaţiilor funciare, pentru înstrăinarea terenurilor proprietate municipală", susțien serviciul de presă al primăriei.

În comunicat de mai spune că „Primăria Chişinău a sesizat Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie pe marginea acestui caz".

Municipalitatea a mai depus și o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii, prin care a denunțat acțiunile judecătoarei Angela Catană.

De asemenea, reprezentanții primăriei au cerut în judecată revizuire hotărârii de deposedare a primăriei de cele 20 de terenuri.

Executorul și judecătoare despre care se vorbește în comunicat nu au fost de găsit pentru a comenta acest caz.

925
Tagurile:
Deposedare, Executor, Judecătoare, Ilegal, Primăria, CSM, Terenuri, Chișinău, CNA, CSM, Procuratura Anticorupţie, CNA
Tematic
Fostul secretar al Consiliului Suprem de Securitate va fi judecat. Detalii
Un funcționar public din raionul Râșcani va fi judecat pentru escrocherie
Un ofițer CNA va fi judecat pentru trafic de influiență
Ian Lisnevschi

Lisnevschi: Ce s-a schimbat de când Maia Sandu a devenit președinte

68
(reînnoit 16:47 13.04.2021)
Analistul politic Ian Lisnevschi consideră că Maia Sandu nu și-a îndeplinit nicio promisiune în cele 100 zile de mandat. Șeful statului nu ar putea să se laude cu anumite realizări în contextul crizei pandemice și economice, care s-a suprapus pe agenda politică.
Lisnevschi: Ce s-a schimbat de când Maia Sandu a devenit președinte

Deși Maia Sandu a făcut multe promisiuni în campania electorală, deja este remarcat faptul că puține dintre acestea sunt cu adevărat realizate. Aceasta este una dintre marile greșeli comise de către noul președinte, susține analistul politic Ian Lisnevschi.

"Pe segmentul social-economic, Maia Sandu nu a făcut practic nimic. Ba mai mult, la fel ca și alți politicieni a agravat situația prin implicarea directă în procesul de vaccinare. Politicienii încearcă să politizeze acest subiect, fiind conștienți de faptul că oamenii vor fi influențați de declarațiile pe care le fac", a menționat analistul politic.

Mai mult, Ian Lisnevschi a subliniat că atât președintele Maia Sandu, cât și partidul PAS vor fi taxați de societate – acest lucru fiind valabil pentru toți politicienii de la care oamenii au avut așteptări.

"Așa se întâmplă cu orice partid care obține un rezultat politic, iar ulterior își dezamăgește alegătorii. Oamenii au votat pentru o altfel de politică, pentru oameni buni și profesioniști care vor depolitiza instituțiile de stat, vor lupta cu corupția. În realitate, cetățenii nu văd nicio schimbare în acest sens. A fost propus cel mai slab cabinet de miniștri din istoria țării, iar la nivel internațional experții vorbesc tot mai frecvent despre o imagine negativă a țării noastre", a relatat interlocutorul.

Potrivit unui sondaj realizat recent de compania Intellect Group, doar un procent dintre intervievați consideră că lucrurile s-au schimbat spre bine odată cu învestirea noului președinte. În același timp, la capitolul popularitate, Maia Sandu și Igor Dodon au obținut cele mai multe puncte, în raport cu alți politicieni.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tematic
Dodon - Maia Sandu va încerca să pună bețe-n roate: La ce se referă liderul PSRM


Загрузка...
Diana Crudu

Antreprenor: 2021 va fi un an plin de provocări

49
(reînnoit 14:52 13.04.2021)
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", antreprenoarea Diana Crudu a vorbit despre situația creată în jurul sectorului agricol în condiții de pandemie, cât și despre impactul crizei asupra prețurilor la produsele alimentare.
Antreprenor: 2021 va fi un an plin de provocări

Producătoarea și activista civică Diana Crudu susține că este îngrijorată de situația provocată de criza pandemică și economică. Toate problemele luate în ansamblu afectează și cea mai important ramură a economiei țării noastre – agricultura.

Potrivit ei, în anul 2021 ne așteaptă o perioadă plină de provocări, în special la capitolul majorarea prețurilor la produse alimentare.

"Am asistat la creșterea prețurilor carburanților, devalorizarea monedei naționale ș.a. În aceste condiții, creșterea preșurilor la produse este inevitabilă. Deja a crescut prețul pentru carnea de pui și există marele risc să continuie o ușoară creșterere. Desigur că majorarea prețurilor la produsele de bază trage după sine și creșterea prețurilor la alte produse", a precizat producătoarea.

Diana Crudu a mai remarcat că agricultura este baza economiei Republicii Moldova, iar despre acest lucru vorbesc și cifrele de la sine - 30 la sută din populația țării este antrenată în acest domeniu.

"Avem un potențial enorm de dezvoltare și o capacitate de export mult mai mare. Suntem pe locul șase în lume la capitolul producători de nuci, nouă - producători de mere și prune. Totuși, exprotăm în cantități foarte mici. Problema este în inactivitatea și problemele la nivel politic", a subliniat interlocutoarea.

De asemenea, producătoarea a reiterat că agricultura asigură cea mai mare parte din bugetul statului -  peste 4 miliarde lei de taxe și impozite sunt plătite de agricultori, iar procesatorilor le revin peste 14 miliarde. Agricultura este și va rămâne cel mai improtant și strategic segment econonomic, a conchis Crudu.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
prețuri, agricultură
Tematic
Expert: Multe produse lactate din Moldova sunt aproape otrăvitoare


Загрузка...
Aureliu Ciocoi

Ciocoi: Mulți cetățeni refuză se vaccineze cu vaccinul propus

0
(reînnoit 19:27 13.04.2021)
Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a făcut declarații de presă după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Premierul interimar Aureliu Ciocoi a ținut să atragă atenția că astăzi au decedat 29 de persoane din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.

"Rămâne mare cifra cazurilor active de COVID-19. Ne bucurăm că avem o creștere a numărului cazurilor tratate de coronavirus. Avem pacienți mulți în stare gravă și 293 în stare extrem de gravă. S-a redus numărul pacienților intubați. 3 345 de cetățeni sunt astăzi internați în spitalele din țară. Ne bucurăm că niciun medic nu a fost azi confirmat pozitiv, iar asta s-ar putea datora vaccinărilor. Iată că își face efectul în rândul lucrătorilor medicali", a declarat premierul interimar Aureliu Ciocoi. 

Peste 70 de mii de cetățeni au fost deja vaccinați împotriva coronavirusului, însă mulți refuză să se imunizeze.

"Avem o reticență din partea cetățenilor, fiindcă nu toți doresc să se vaccineze cu vaccinul propus. Sunt sigur că în etapa a treia, vom avem un număr mai mare. 1 551 de cetățeni s-au vaccinat deja cu a doua doză", a precizat premierul interimar Aureliu Ciocoi. 

Premierul interimar a remarcat că în timpul slujbelor organizate în ultima perioadă în biserici, precum și în aer liber, s-au respectat măsurile epidemiologice.

Oficialul a mai informat despre existența unei grupăru infracționale care oferă cu plată teste negative la COVID-19.

"122 de teste false - lucru care stârnește îngrijorarea. Un test acostă între 50 de euro și o sută de euro. Nu știu dacă merită. Mai bine să facă un test legal, decât de riscat cu astfel de teste", a mai spus Ciocoi. 

Forțele de ordine au aplicat amenzi în valoare de 4,5 milioane de lei, printre care 1,2 milioane deja au fost achitate de către cei care au încălcat măsurile anti-COVID-19.

Din 1 aprilie 2021, în Republica Moldova este în vigoare regimul stării de urgență. Parlamentul a adoptat decizia pe 31 martie, la solicitarea Guvernului interimar, care a propus aplicarea acestei măsuri din cauza răspândirii alarmante a noului coronavirus. Potrivit documentului adoptat, starea de urgență este introdusă pentru 60 de zile, din 1 aprilie până pe 30 mai. În perioada stării de urgență, Parlamentul nu poate fi dizolvat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
declarații, stare de urgență, COVID-19
Tematic
Va procura sau nu Guvernul vaccinul chinezesc: Ce spune Aureliu Ciocoi
Va fi sau nu posibil să ne vaccinăm în clinici private: Ce spune Ciocoi


Загрузка...