Arest

Un fost primar, reținut pentru delapidări

255
(reînnoit 16:11 29.11.2016)
Un fost primar din comuna Trușeni împreună cu mai mulți angajați de la Cadastru au construit o schemă frauduloasă de delapidare a loturilor de teren ce aparțin administrației publice locale.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Oamenii legii au reținut pentru 72 de ore trei persoane cu vârste de 41, 57 și respectiv 75 de ani, domiciliați în comuna Trușeni și orașul Strășeni, care au organizat o schemă frauduloasă de delapidare a loturilor de teren ce aparțin administrației publice locale a comunei Trușeni.

În urma investigațiilor, ofițerii Direcției investigare fraude economice a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura sectorului Buiucani din capitală, au stabilit că unul dintre suspecți a fost primar în comuna Trușeni în perioada anilor 1999-2011.

Potrivit Poliției, acesta, împreună cu alte persoane din cadrul ÎS Cadastru și a unei întreprinderi specializate în geodezie, în complicitate cu mai multe persoane fizice au organizat și înființat o schemă frauduloasă de delapidare a loturilor de teren ce aparțin administrației publice locale a comunei Trușeni.

Loturile de teren erau comercializate prin intermediul persoanelor terțe, la prețul de circa 10-15 mii de dolari pentru un lot, prejudiciind astfel în proporții deosebit de mari, interesele economice ale statului.

Aceștia identificau loturile de teren din comuna Trușeni, după care le comercializau ilegal persoanelor care doreau să le obțină pentru ași construi case de locuit, iar în acte indicau că le-au fost atribuite gratuit în baza unor decizii sau contracte false.

”Pentru conferirea legalității, unul dintre suspecți perfecta dosarul tehnic al imobilului, în temeiul deciziei false și în lipsa beneficiarului după care întocmeau dosarul tehnic al imobilului, acesta fiind prezentat către ÎS „Cadastru” pentru înregistrare”, se arată într-un comunicat al IGP.

La 26 noiembrie curent oamenii legii au efectuat cinci percheziții la domiciliile și oficiile suspecților unde au depistat și ridicat extrase din decizii false a consiliului comunei Trușeni, din diferite perioade, atât în original cât și copii, file curate format A4 pe care conțineau ștampilele cu impresiune cooperativa „Cadastr” (de tip vechi), contracte de vânzare cumpărare a loturilor de teren, necompletate, pe care erau aplicate doar ștampila primăriei Trușeni și semnătura vânzătorului.

Ulterior, interesul personal a fost stabilit prin identificarea înscrisurilor olografice cu indicarea numerelor cadastrale și suprafeței terenurilor ce urmau a fi înstrăinate, seturi cu modele tipizate de acte cu referință la anii 1993-1999, în care doar urmau a fi indicate datele persoanelor interpuse și datele de identificare a numărului și suprafețelor loturilor destinate înstrăinării.

De asemenea, au fost depistate și recipise privind obligațiunile cumpărătorilor față de funcționarii primăriei Trușeni urmare a procurării ilegale a loturilor de teren, ștampile a întreprinderilor lichidate/reorganizate. Pe marginea acestui caz a fost inițiată o cauză penală. Dacă se va demonstra vinovăția lor, ei riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen până la 15 ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

255
Tagurile:
delapidare, terenuri, APL, contract, dolari, Persoane, primar, Procuratura, Agenția Relații Funciare și Cadastru a RM, IGP, Trușeni
Tematic
Fiul unui primar şi şoferul acestuia au fost reţinuţi pentru proxenetism
Cum ”s-a ajutat” și cum și-a ”ajutat” rudele și prietenii fostul primar de Orhei
Prima reţinere CNA din această săptămâna: este vorba despre un primar
Alexandru Oleinic

Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi

301
(reînnoit 23:29 04.12.2020)
Anularea votului din Parlament privind proiectul Legii bugetului pentru anul viitor ar însemna asumarea unei mari responsabilități de către Curtea Constituțională. De această părere este deputatul independent Alexandru Oleinic.
Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi-Ce spune Oleinic

După ședința de joi a Parlamentului, care a fost marcată de scandal, deputații din fracțiunea PDA și PAS au declarat că pregătesc demersurile necesare pentru a anula toate voturile date în data de 3 decembrie.  Înalta Curte se va pronunța, probabil, pe chestiuni de încălcarea normelor de procedură în procesul de vot și va evita să se expună pe conținutul legilor, iar asta ar însemna  suspendarea proiectelor pe durata examinării de către Curtea Constituțională.

Deputatul independent Alexandru Oleinic consideră că ar fi o problemă dacă magistrații Curții Constituționale ar anula votul deputaților, în special pentru proiectul Legii bugetului pentru anul viitor.

„Dacă Parlamentul nu adoptă Legea bugetului de stat până la sfârșitul anului, iar în cazul unei sesizări la Curtea Constituțională lucrurile ar putea trena, atunci începând cu anul viitor noi ne-am putea trezi cu dificultăți legate de onorarea obligațiunilor financiare din partea statului. Și pentru Curtea Constituțională ar fi o problemă să-și asume o astfel de responsabilitate de a anula votul în Parlament privind proiectul Legii bugetului”, a remarcat Alexandru Oleinic.

Mai mulți experți consideră că nu toate proiectele adoptate în plenul Legislativului, în ședința de joi, ar  putea fi contestate la Curtea Constituțională. Anterior, mai multe hotărâri ale CCM au demonstrat că judecătorii constituționali au evitat să se pronunțe pe marginea încălcării procedurilor legislative, invocând principiul autonomiei parlamentare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

301
Tagurile:
Sesizare, Curtea Constituțională
Tematic
PRO Moldova elaborează cu PAS și PPDA sesizările către Înalta Curte
Un deputat PAS a contestat la CC legea privind transferul SIS sub control parlamentar


Загрузка...
Скорая помощь

Doi copii au ajuns de urgență la spital: Ce s-a întâmplat

92
În ultimele două zile doi copii au ajuns la spital, după ce s-au intoxicat cu preparate medicamentoase. Specialiștii îndeamnă ca părinții să fie vigilenți și să nu lase substanțele periculoase la îndemâna micuților.

CHIȘINĂU 4 dec - Sputnik. De la începutul acestei săptămâni, 20 de persoane au solicitat ajutorul medicilor după ce s-au intoxicat. Datele Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) arată că în doar două zile, în intervalul 30 noiembrie - 1 decembrie, au fost înregistrate zece intoxicații cu medicamente, dintre care două cazuri în rândul copiilor. Pacienții aveau vârste cuprinse între 1 și 82 de ani. 

CNAMUP mai anunță că în data de 30 noiembrie o femeie de 72 de ani din raionul Briceni a suportat un șoc anafilactic în urma administrării unor medicamente. După acordarea asistenței medicale de urgență, pacienta a fost transportată la spital pentru tratamentul corespunzător.

În acest sens, specialiștii îndeamnă oamenii să nu administreze medicamente expirate, să consume preparatele doar la indicația medicului sau a farmacistului și să nu le lase la îndemâna copiilor. 

Datele CNAMUP mai arată că în ultimele 48 de ore peste 4 400 de persoane au solicitat ajutorul medicilor de urgență. În instituțiile spitalicești din țară au fost transportați 1 549 pacienți pentru investigații și tratament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
urgență, spital, intoxicație, medicamente


Загрузка...
Supermarket

Dorința îndeplinită: 50% din produse în magazine vor fi autohtone

0
(reînnoit 10:33 05.12.2020)
Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de lege care prevede noi condiții pentru desfășurarea comerțului din țară. Astfel, 50% din produsele de pe rafturile magazinelor din Moldova vor fi de producție autohtonă.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. În ultimii ani, producătorii autohtoni de carne, lapte și fructe s-au plâns că reprezentanții rețelelor de magazine nu sunt loiali, iar produsele moldovenești nu au prioritate pe rafturi.

Ei au solicitat Parlamentului să voteze legea aprobată în prima lectură încă 2018, care prevede că 50% din produse în magazine să fie de origine autohtonă. Asta pentru că, spun ei, au aceeași calitate ca și produsele de import, iar dacă antreprenorii locali nu vor putea să asigure magazinele anul împrejur, ar fi bine să fie întocmită o listă cu care să fie actualizată o dată la jumătate de an.

În luna martie, reprezentanții asociațiilor au participat la mai multe ședințe ale comisiilor parlamentare unde li s-a promis că legea va fi promulgată până la sfârșitul anului 2020 și iată că, în sfârșit, li s-a făcut dreptate. 

Totodată, prin prisma legislației altor state, s-a decis plafonarea reducerilor comerciale pentru produsele alimentare (nu mai mult de 10%) cu scopul balansării puterii de negociere a părților contractante.

Cât privește perioada de plată a facturilor, sunt stabilite mai multe termene în funcție de rotația de vânzare a produselor reieșind din termenul de valabilitate a acestora (data limită de consum / data durabilității minimale) – 7, 30 și 45 de zile calendaristice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
magazine, produse, lege, Parlament
Tematic
Tragedie în centrul Capitalei: Bărbat găsit fără suflare în fața unui market
Atenție la ceea ce mâncați! Pește cu paraziți, într-un market din Capitală


Загрузка...