Hoț

Hoț cu ghinion la furat

154
(reînnoit 16:06 23.11.2016)
Oamenii legii solicită ajutorul cetățenilor pentru a identifica un hoț. Acesta a fost surprins de o cameră video în timp ce pătrundea într-o locuință.

CHIȘINĂU, 23 nov — Sputnik. Poliția Capitalei solicită ajutorul populației pentru a identifica un hoț, care a pătruns într-o locuință din sectorul Ciocana din capitală, de unde a furat un notebook și o cameră video în valoare totală de 8 000 lei.

Momentul în care acesta pătrunde în locuință a fost surprins de o cameră video.

Pe marginea acestui caz fost pornită o cauză penală. Totodată, cetățenii care dețin informații sunt rugați să informeze Poliția, prin intermediul serviciului specializat 902 sau la numărul de contact 069150993, pentru a ajuta la identificarea făptașului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

154
Tagurile:
cameră video, notebook, hoț, lei, Poliția Capitalei
Tematic
Apartamentul unui candidat la funcţia de preşedinte al Moldovei a fost prădat
Furt ca în filme: mascaţi înarmaţi "au curățat" o bancă
Furt de milioane. Hoții au lăsat-o fără bijuterii pe Kim Kardashian
Ministrul Apărării Victor Gaiciuc

Ministrul Apărării: În Moldova nu există tendințe de declanșare a unui conflict

336
(reînnoit 11:24 23.04.2021)
Ministrul interimar al Apărării a vorbit într-un interviu pentru Sputnik despre situația din estul Ucrainei și a explicat care va fi poziția Republicii Moldova în cazul în care în regiune se va declanșa un conflict.

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik. Ministrul interimar a Apărării a Victor Gaiciuc a vorbit într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Sputnik despre starea forțelor armate, misiunile internaționale ale soldaților și a explicat de ce în Moldova vin instructori internaționali.

– Domnule ministru, ultimul eveniment care a vizat, într-un fel sau altul, Ministerul Apărării, a fost introducerea stării de urgenţă din cauza pandemiei. În condiţiile stării de urgenţă Poliţiei i s-a recomandat să apeleze, la necesitate, la ajutorul angajaţilor Armatei Naţionale. Dar oamenii nu au mai văzut echipamente militare pe străzi. Soldaţii au fost văzuţi doar în staţiile de transport public.

- Armata Națională a venit în sprijinul autorităţilor în conformitate cu decizia comandantului suprem al forțelor armate și Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică. Astfel, de la începutul lunii aprilie curent, militarii ai Armatei Naţionale din garnizoanele Chişinău şi Bălţi patrulează locurile publice, parcurile şi zonele de agrement. Totodată, militarii monitorizează respectarea de către cetăţeni a măsurilor impuse de autorităţi în staţiile de transport public din oraşul Chişinău.

И. о. министра обороны Молдовы Виктор Гайчук
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Interviu cu ministrul Apărării Victor Gaiciuc

Am primit chiar şi mai multe apeluri de mulțumire din partea unor cetăţeni, ceea ce denotă că aflarea militarilor pe străzile capitalei, în sprijinul colegilor din structurile de drept, îi responsabilizează. Iar acest lucru mă bucură foarte mult.

De această dată am intervenit fără unităţi de tehnică, pentru că situaţia creată din cauza pandemiei nu a cerut acest lucru.

- Armata Națională a Moldovei este în curs de modernizare. Ce s-a schimbat în ultimi ani? S-a renunțat la vechile arme sovietice?

- Întotdeauna am urmărit cu atenţie transformările prin care a trecut instituția, chiar și atunci când nu eram ministru. Și am văzut cum se schimbă armata. Pot spune că în perioada mandatului meu am contribuit în acest sens prin echipamente și instruire.

Navă de desanat
© Sputnik / Russian Defense Ministry Press Service

Era important să asigurăm protecție militarilor pe plan social. Au crescut salariile militarilor prin contract, a fost dublată solda militarilor în termen, au fost acordate 479 de apartamente de serviciu, a fost aprobată decizia de acordare a indemnizaţiei lunare pentru închirierea spațiului locativ pentru militari, au fost restabilite drepturile militarilor pe contract la asigurarea cu bilete de tratament balneosanatorial. 

În ceea ce ţine de dotare, nu este un secret că Armata Națională este în mare parte dotată cu unităţi de tehnică din perioada sovietică, produsă în medie în anii 80 ai secolului trecut. Chiar dacă aparent este veche, exercițiile pe care le desfăşurăm cu implicarea acestor unităţi de tehnică din dotarea unităţilor militare demonstrează de fiecare dată că aceasta este funcţională şi asta datorită întreținerii și reparațiilor pe care le efectuăm la necesitate. Pe lângă tehnica pe care o avem moştenire din perioada sovietică, am primit donaţii de tehnică şi echipament de la partenerii noştri externi, printre care SUA, China, Germania, Italia.

- Militarii Armatei Naţionale sunt prezenţi, deja de 7 ani, periodic, în misiune de menţinere a păcii în Kosovo. La ora actuală, există negocieri care i-ar implica pe soldaţii moldoveni şi în alte misiuni de pacificare? Care ar fi aceste destinaţii?

- În acest an, la 8 martie am împlinit şapte ani de prezenţă în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo. Avem deja 14 contingente participante în această misiune, ceea ce este un succes pentru Republica Moldova şi Armata Naţională.

И. о. министра обороны Молдовы Виктор Гайчук
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Ministrul Apărării Victor Gaiciuc

Cu siguranţă, ne dorim să extindem participarea în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii. Prestaţia militarilor noştri, prezenţi în toate teatrele de operaţii demonstrează că Armata Naţională dispune de militari bine pregătiţi pentru orice fel de misiune. În aceste condiţii, este vital important să continuăm detaşarea militarilor profesionişti în special astăzi, când mediul de securitate internaţional este într-o permanentă schimbare. De asemenea, avem obligaţia să intensificăm contribuţia noastră la pacea şi securitatea globală, iar Armata Naţională este structura care dispune de cel mai instruit corp de ofiţeri şi subofiţeri pentru astfel de operaţiuni.

- Recent, am citit un comunicat de presă pe site-ul Ministerului Apărării în care se menționa că militarii moldoveni au parte din instruiri alături de soldaţii americani şi români. Care este scopul instruirii militarilor moldoveni de către instructori occidentali?

- Cu referire la instruirile respective, este vorba despre Exerciţiul Joint Combined Exchange Training (JCET), care face parte din Planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2021 şi se desfăşoară în conformitate cu acordurile  de colaborare semnate cu partenerii externi. Aceste antrenamente nu sunt o noutate pentru Republica Moldova, deoarece ele se desfăşoară la poligoanele noastre anual, începând cu 2009. Scopul JCET este antrenarea comună şi efectuarea unui schimb de experienţă între militarii forţelor speciale moldoveneşti, române şi cele americane.

Pentru militarii noştri experienţa de la colegii din alte armate este foarte importantă şi utilă. Mă refer aici nu doar la militarii americani şi români, dar şi la cei din Italia, Germania, Austria, Slovenia, Franţa, Regatul Unit al Marii Britanii, cu care avem o avem o colaborare frumoasă de ani buni la capitolul instruire şi pregătire profesională, atât în cadrul cursurilor de specialitate, cât şi la exerciţii şi antrenamente multinaţionale. Dar pot să dau asigurări partenerilor noștri că astfel de exerciții nu sunt îndreptate împotriva țărilor terțe și nu se fac pentru implementarea unor metode ferme în soluționarea conflictelor.

Vreau să menţionez că ţara noastră este una neutră, iar acest statut nu presupune izolare totală de partenerii străini, care fac parte din Alianţa Nord-Atlantică. Armata Naţională are o colaborare strânsă, de aproape trei decenii, cu armatele altor ţări, fie ele aliate NATO sau partenere. Partenerii noştri externi ne oferă asistenţă în cadrul diferitor proiecte, cum ar fi, de exemplu, cel de distrugere a pesticidelor şi produselor chimice, proiect de care a beneficiat întreaga societate. Un alt aspect al cooperării internaţionale, la fel de important, este instruirea efectivului. Posibilităţile de studii sau antrenamente oferite de colegii noştri străini pentru militarii moldoveni ne fac mai profesionişti, mai bine pregătiţi. Iar instruirea la care faceţi referire intră în această categorie. Iată de ce, faptul că militarii noştri sunt pregătiţi de colegii lor din alte armate nu ar trebui să îngrijoreze societatea.

- În 2019, când ministrul Apărării al Rusiei Serghei Şoigu a fost în vizită în Moldova, a vorbit despre un plan de nimicire a muniţiilor învechite şi periculoase de la Cobasna şi urma să fie elaborat un plan în acest sens. Ce s-a făcut în acest sens între timp?

- În cadrul vizitei ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, în Republica Moldova în anul 2019, a fost abordată iniţiativa de nimicire a muniţiilor învechite şi periculoase de la Cobasna, dar, cu regret, din cauza pandemiei, totul a rămas la nivel de declaraţii.

И. о. министра обороны Молдовы Виктор Гайчук
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Ministrul interimar al Apărării Victor Gaiciuc

Rusia urma să inițieze procesul de lichidare a munițiilor stocate lângă satul Cobasna în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, fiind gata să instaleze echipamentul necesar în acest sens. Pentru noi, siguranţa populaţiei din regiune este primordială, de aceea ne-am fi dorit să ducem la bun sfârşit acest proiect. Sperăm în curând să revenim la proiectul dat şi să reuşim să convingem pe toţi cei implicaţi de necesitatea stringentă privind evacuarea muniţiilor învechite din această localitate, care prezintă un pericol iminent nu doar pentru regiune, dar şi pentru întreaga Europă.

- În ce măsură locuitorii Moldovei ar trebui să fie îngrijorați de posibila escaladare a tensiunii din regiune și de situația din statul vecin, mă refer la Ucraina.

- Fără îndoială, orice conflict care izbucnește în regiune afectează toate țările, inclusiv pe noi. Mai mult, după cum ați spus - estul Ucrainei și bazinul Mării Negre, suntem în imediata apropiere. 

Dar, voi reitera că Republica Moldova este o țară neutră, ceea ce ne permite să nu participăm de o parte sau de alta la un posibil conflict. Spun asta pentru că nimeni nu știe cum vor evolua evenimentele.

În opinia mea, statutul de neutralitate ne va permite, la necesitate, să încercăm să apropiem părțile, poate să le așezăm la masa negocierilor, să purtăm un dialog și să ajungem la înțelegeri.

Desigur, noi, Armata Națională, precum și alte structuri de drept din Republica Moldova, monitorizăm situația din regiunile de est ale Moldovei.

În opinia noastră, nu am observat tendințe care să stârnească îngrijorări cu privire la apariția unui nou conflict, inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova.

- Să revenim la situația politică din Moldova. Acum sunteți ministru cu mențiunea „interimar”. Ce aveţi de gând să faceţi dacă veți fi nevoit să demisionați?

- La finalizarea mandatului de ministru al Apărării, voi continua să implementez cunoştinţele mele în materie de apărare şi securitate acolo unde va fi necesar, în beneficiul ţării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

336
Tagurile:
Sputnik Moldova, interviu, Victor Gaiciuc, Ministrul Apărării


Загрузка...
Ministrul interimar al Apărării Victor Gaiciuc

Gaiciuc: În Moldova nu va izbucni un nou conflict

68
(reînnoit 08:01 23.04.2021)
Ministrul interimar al Apărării Victor Gaiciuc a oferit un interviu exclusiv pentru Sputnik, în care a declarat că situația din regiunea de est a Republicii Moldova este monitorizată și a dat asigurări că în țara noastră nu va izbucni un nou conflict.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Victor Gaiciuc a remarcat că situația din estul țării este strict monitorizată și că nu există motive de îngrijorare privind posibila declanșare a unui nou conflict în Republica Moldova. 

„Desigur, noi, Armata Națională, precum și alte structuri de drept din Republica Moldova, monitorizăm situația din regiunile de est ale Moldovei. În opinia noastră, nu am observat tendințe care să stârnească îngrijorări cu privire la apariția unui nou conflict, inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat oficialul. 

Ministrul interimar al Apărării a făcut această declarație după ce a fost întrebat în cadrul interviului în ce măsură locuitorii Moldovei ar trebui să fie îngrijorați de posibila escaladare a tensiunii în statul vecin Ucraina.

И. о. министра обороны Молдовы Виктор Гайчук
© Sputnik / Anatolii Kiriak
Interviu cu ministrul interimar al Apărării, Victor Gaiciuc

Ministrul interimar a atras atenția că orice conflict care izbucnește într-o anumită zonă afectează țările din vecinătate. Moldova se află în imediata apropiere a Ucrainei și a bazinului Mării Negre, însă în cazul escaladării situației statutul de neutralitate îi va permite țării noastre să nu se implice direct într-un posibil conflict, afirmă oficialul. Totuși, s-ar putea ca Moldova să aibă un rol în medierea situației. 

„Voi reitera că Republica Moldova este o țară neutră, ceea ce ne permite să nu participăm de o parte sau de alta la un posibil conflict. Spun asta pentru că nimeni nu știe cum vor evolua evenimentele. În opinia mea, statutul de neutralitate ne va permite, la necesitate, să încercăm să apropiem părțile, poate să le așezăm la masa negocierilor, să purtăm un dialog și să ajungem la înțelegeri”, a declarat Victor Gaiciuc.

Interviul integral cu ministrul interimar al Apărării îl veți putea citi pe site-ul Sputnik Moldova la ora 11:00. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
Victor Gaiciuc, conflict, Moldova
Tematic
Victor Gaiciuc a oferit detalii despre modul în care militarii patrulează pe străzi


Загрузка...
lexandru Tănase

Fost președinte al CC: A rămas sau nu Manole fără mandat de judecător

0
(reînnoit 14:19 23.04.2021)
Fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase spune că abrogarea hotărârii de numire în funcția de judecător al Curții Constituționale a Domnicăi Manole nu poate avea efect de încetare a mandatului.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament în jurul Curții Constituționale sunt acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei și care respectă valorile statului de drept. De această părere este fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul președinte al CC scrie că declarația privind recunoașterea „caracterului captiv al CCM” este una politică și reflectă viziunile celor care au votat-o.

Cât privește constituționalitatea destituirii/revocării Domnicăi Manole din funcția de judecător al Înaltei Curți, Alexandru Tănase spune că, potrivit Legii, orice întrerupere a mandatelor judecătorilor Curții Constituționale de către Parlament reprezintă o imixtiune nepermisă în activitatea Curții Constituționale

„O astfel de intervenție reprezintă o încălcare a principiului independenței CCM si este contrară principiilor inamovibilității și independenței judecătorilor săi [articolele 134 alin. (2) și 137 din Constituție]. Din această hotărâre rezultă implicit faptul că orice normă legală ori modificare legislativă, care ar afecta mandatul judecătorilor Curții Constituționale se consideră neconstituțională ab initio”, scrie constituționalistul pe Facebook.

Alexandru Tănase s-a referit și la procedura de revocare a Domnicăi Manole. În context, acesta face referire la Hotărârea Curții Constituționale din 20 mai 2013, prin care se stabilește că „votul odată consumat nu poate fi revizuit, mai exact abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic. În scopul garantării independenței persoanei ce exercită o funcție de demnitate publică, normele constituționale și legale impun respectarea exercitării termenului mandatului”.

„Mai mult ca atât, nici Constituția și nici Legea cu privire la CCM nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituțional. O astfel de procedură nici nu poate fi prevăzută. Dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri de numire a judecătorilor constituționali, reieșind din interese politice sau personale de moment, ar fi fost compromisă independența CCM, autoritatea legislativă a statului, și securitatea raporturilor juridice”, mai spune Alexandru Tănase.

În concluzie, fostul președinte al CC spune că abrogarea actului de numire în funcție a Dominicăi Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia. Amintim, Parlamentul a anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională.

În prezentarea proiectului de hotărâre, socialistul Vasile Bolea a precizat că este vorba de un proiect care anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr.121 din 16 august 2019 privind numirea doamnei Domnica Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Constituția RM, noua Constituție, Ziua Constituției


Загрузка...