Agenția Internațională de presă și Radio Sputnik

De ce se tem europarlamentarii de „Sputnik” și „RT”

155
(reînnoit 15:46 21.11.2016)
În noua sesiune, Parlamentul European va supune votului o rezoluție “cu privire la contractarea influenței instituțiilor de presă rusești”, în care un rol aparte le-a fost rezervat agenției Sputnik și canalului TV Russia Today. În opinia unor oficiali ruși, aceasta este o publicitate excelentă pentru mediile de informare din Rusia.

CHIȘINĂU, 21 nov — Sputnik. La 23 noiembrie, Parlamentul European urmează să supună votului rezoluția cu privire la „Comunicarea strategică a UE, ca o contracarare a propagandei părților terțe". Autorii documentului afirmă că Rusia poartă un război informațional împotriva Uniunii Europene și îndeamnă Comisia Europeană și țările membre să aloce resurse pentru acțiuni de contrapropagandă.

Anterior, EurObserver anunța că „un grup de lucru pentru combaterea propagandei rusești" ar urma să primească o finanțare de un milion de euro.

În document se afirmă că Rusia "își propune divizarea Uniunii Europene", „finanțează partidele de opoziție", iar printre principalele pericole sunt enumerate Sputnik, postul de televiziune "Russia Today" și fundația „Ruskii Mir", a cărora amenințare este echivalată cu cea a organizației teroriste Statul Islamic.

În opinia președintelui comisiei Camerei Publice a Rusiei pentru dezvoltarea diplomației publice și susținerea conaționalilor peste hotare, Elena Sutormina, examinarea unei rezoluții privind contracararea presei ruse în cadrul sesiunii Parlamentului European contravine nu doar etichetei diplomatice, ci și unui șir de documente internaționale, printre care și unele adoptate în cadrul OSCE, ce se referă la dreptul la libera exprimare, care au fost ratificate de țările membre ale acestei organizații.

„Tensionarea situației, în mod evident, nu este ceea ce ar trebui să se întreprindă la nivel european. Pe de altă parte, acesta este un compliment evident la adresa „soft power"-ului nostru, o publicitate excelentă pentru Sputnik și Russia Today", a declarat Suturomina, citată de RIA Novosti.

Proiectul rezoluției îndeamnă statele membre să colaboreze mai strâns cu NATO, în scopul contracarării propagandei ruse, „pentru dezvoltarea mecanismelor de comunicare strategică și lupta împotriva amenințărilor hibride", precum și să adopte norme juridice "care ar eficientiza combaterea propagandei și dezinformării".

Textul are numeroase carențe și conține erori, care demonstrează o slabă documentare a autorilor pe marginea subiectului. Spre exemplu, agenția RIA Novosti este trecută drept "post de televiziune".

Documentul a fost propus de europarlamentarul polonez Anna Fotyga, dezbaterile pe marginea rezoluției vor avea loc la 22 noiembrie, iar procedura de vot la 23 noiembrie.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

155
Tagurile:
propaganda, propaganda mediatică, presă, EurObserver, ISIS, Russia Today, Sputnik, Elena Sutormina, Uniunea Europeană
Tematic
Eurobarometru: politicienii și businessmenii influențează presa europeană
Mihai Machidon

Secretar de stat, despre exportul de grâu: Poate fi afectată securitatea alimentară?

84
(reînnoit 22:18 14.04.2021)
Problema exportului de grâu din rezerva de stat: Este sau nu pusă în pericol securitatea alimentară a țării și care este riscului creșterii prețului la pâine în următoarea perioadă? Subiectul a fost discutat în studioul Radio Sputnik Moldova.
Secretar de stat, despre exportul de grâu: Va crește prețul la pâine?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a precizat că securitatea alimentară a populației este o prioritate a statului, iar conform statisticilor anuale, în Republica Moldova sunt consumate în medie 390-400 mii tone de grâu.

Un simplu calcul poate scoate în evidență dacă este sau nu pusă în pericol securitatea alimentară a țării, a precizat Mihai Machidon.

"Anul acesta avem exportate 120 mii tone de grâu, iar noi avem un produs de aproape 600 mii tone. Ne încadrăm în media tuturor acestor ani cu asigurarea alimentației. Din calculele noastre, avem necesarul care ne asigură alimentația în interior, dar și în rezervele de stat. Suntem asigurați. Nu trebuie să facem panică", a subliniat oficialul.

De asemenea, Mihai Machidon a fost întrebat despre posibilitatea creșterii prețurilor la pâine în viitorul apropiat. Oficialul a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla în perioada următoare.

"Pâinea socială și prețurile la pâine nu au fost majorate, chiar și în pofida creșterii prețurilor la grâu. Au fost poate majorări neesențiale pentru produsele din patiserie - tort, covrigei, dar care, să spunem așa, nu sunt de prima necesitate. În perioadă următoare sperăm că nu vor crește prețurile la pâine", a punctat Machidon.

Precizăm că în urma recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Guvernul în exercițiu a votat în data de 30 martie o hotărâre cu privire la introducerea unei restricții temporare la exportul grânelor - până pe 12 aprilie 2021. Atunci, în urma ședinței CSS, Maia Sandu a declarat că va fi creat un grup de lucru „care să stabilească care pot fi intervențiile în rezervele de stat”, astfel încât să nu fie admisă creșterea prețurilor la pâine și la furaje.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
pâine, export, grâu
Tematic
Președinția cere din nou interzicerea temporară a exportului de grâu


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Situația în sectorul vitivinicol după un an de pandemie

39
(reînnoit 19:33 14.04.2021)
Care este situația în cel mai important sector din Republica Moldova - cel vitivinicol și cu ce probleme se confruntă vinificatorii noștri după un an de pandemie? Subiectul a fost discutat cu preşedintele Asociației Micilor Producători de Vinuri, Arcadie Foșnea.
Situația în sectorul vitivinicol după un an de pandemie

După un an de pandemie și cu o recoltă mai scăzută, ramura vitivinicolă are nevoie de susținere, în special micii producători de vinuri, susține Arcadie Foșnea.

În 2020, cele mai mari dificultăți întâmpinate de către producătorii autohtoni au ținut de exporturile de vinuri, chiar și în țările amatoare tradițional de vin moldovenesc. Dacă în luna ianuarie în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută, atunci începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

"În prezent, Rusia rămâne cel mai mare importator de vinuri moldovenești, care așteaptă cu drag vinurile noastre. Totuși, fiecare țară este tratată drept un potențial prieten al vinurilor moldovenești și suntem deschiși pentru colaborare, în special micii producători locali", a precizat Arcadie Foșnea.

De menționat că în ultimii ani țara noastră a înregistrat un adevărat progres și o dinamică pozitivă în industria vinului, fapt ce a generat creșterea numărului turiștilor în Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
pandemie, vin
Tematic
Vinificator: Stăm cu vinurile în depozite și ne uităm la ele - nu avem unde să le vindem


Загрузка...